Η ελληνική «κατάρα του τράγου» στους Σικάγο Καμπς

Πριν από 50 χρόνια, στις 22 Οκτωβρίου του 1970, πεθαίνει σε βαθιά γεράματα ο Βασίλης (Γουίλιαμ) Σιάνης. Πρόκειται για έναν Έλληνα μετανάστη από την Αρκαδία στο Σικάγο και αιτία του αθλητικού μύθου που προσπαθεί να εξηγήσει γιατί η ομάδα μπέιζμπολ των Σικάγο Καμπς δεν έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα στις ΗΠΑ από το 1945, ούτε έχει φτάσει στον τελικό από τότε!

Η ελληνική «κατάρα του τράγου» στους Σικάγο Καμπς

Ο Σιάνης διατηρούσε δικό του θεωρείο στο Ρίνγκλεϊ Φιλντ, αλλά είχε μια μεγάλη παραξενιά. Συνήθιζε να πηγαίνει στο γήπεδο μαζί με τον αγαπημένο του τράγο «Μέρφι». Στις 6/10/1945 περισσότεροι από σαράντα χιλιάδες φίλαθλοι γέμισαν το γήπεδο για τον τέταρτο αγώνα της σειράς.

Τα πράγματα από την αρχή πήγαιναν στραβά για τους γηπεδούχους. Στην 7η περίοδο (inning) οι αντίπαλοί τους προηγούνταν με 4-1 και ήταν κοντά στην ισοφάριση με 2-2 νίκες. Εκείνη τη στιγμή, που τα νεύρα ήταν τεντωμένα, ο «Μέρφι» έκανε την ανάγκη του και μια δυσάρεστη οσμή απλώθηκε γύρω από το θεωρείο του Σιάνη, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Οι επίσημοι άρχισαν να δυσφορούν και να διαμαρτύρονται, ενώ ο πρόεδρος των Καμπς, Φίλιπ Ρίνγκλεϊ, εξοργίστηκε και ζήτησε αμέσως από τους άνδρες ασφαλείας να βγάλουν έξω τον τράγο. Ο Σιάνης το θεώρησε προσβολή και λογομάχησε με τον Ρίνγκλεϊ.

Σε κάποια στιγμή ακούστηκε να καταριέται την ομάδα: «Να μη φτάσει ποτέ άλλοτε σε τελικό!» και στη συνέχεια αποχώρησε οργισμένος.

Οι Σικάγο Καμπς όχι μόνο έχασαν το πρωτάθλημα του 1945 (4-3 οι νίκες για τους Ντιτρόιτ Τάιγκερς) αλλά βυθίστηκαν και στην αφάνεια για πολλά χρόνια. Έκτοτε πολλές φορές ζητήθηκε από τον ανιψιό του Σιάνη να λύσει την «κατάρα του τράγου», αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας