Ρολάν Γκαρός: Ο εφευρέτης και «άσος» στον πόλεμο, που «ονομάτισε» το γαλλικό Όπεν!

Το Ρολάν Γκαρός είναι ίσως το πιο φημισμένο τουρνουά τένις -μαζί με το Γουίμπλεντον- παγκοσμίως, όμως ο τρόπος που πήρε το όνομά του δεν είναι ευρέως γνωστός για τους μη μυημένους στο συγκεκριμένο άθλημα... 

Ρολάν Γκαρός: Ο εφευρέτης και «άσος» στον πόλεμο, που «ονομάτισε» το γαλλικό Όπεν!

Οι περισσότεροι πρωτογνωρίσαμε το Ρολάν Γκαρός (και το άθλημα του τένις) μέσω των live μεταδόσεων της κρατικής τηλεόρασης στα τέλη της δεκαετίας του '80 και στις αρχές αυτής του '90. Όμως εν έτει 2020 μόνο οι καλά μυημένοι στο τένις γνωρίζουν την προέλευση της ονομασίας του φημισμένου γαλλικού Όπεν.

Το τουρνουά ξεκίνησε το 1891, τότε ως «Championnat de France», όμως το 1928 άλλαξε ονομασία, ύστερα από απόφαση των Γάλλων διοργανωτών προς τιμή ενός μεγάλου ανδρός. Και το όνομα αυτού, φυσικά... Ρολάν Γκαρός! Πρόκειται για πρωτοπόρο της αεροπορίας, εφευρέτη και τιμημένο μαχητή στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο, γι' αυτό άλλωστε στη Γαλλία θεωρείται εθνικός ήρωας.

Γεννημένος στο Σεντ Ντενί στις 6 Οκτωβρίου του 1888, ο Eugène Adrien Roland Georges Garros (όπως είναι το πλήρες όνομά του) έμεινε στην ιστορία για τα εντυπωσιακά του επιτεύγματα, παρά το γεγονός ότι πρόλαβε να μείνει στη ζωή για μόλις 29 έτη. Βλέπετε, στις 18 Απριλίου του 1915 πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Γερμανούς, και παρότι κατάφερε να δραπετεύσει τρία χρόνια αργότερα, έπεσε νεκρός από τα πυρά του Χέρμαν Χάμπιχ σε αερομαχία που διεξήχθη στις 5 Οκτωβρίου του 1918.

Κι όμως, μέσα σε αυτά τα 29 χρόνια ζωής ο Γκαρός ήταν ο πρώτος που ολοκλήρωσε σόλο πτήση από τη μία μέχρι την άλλη άκρη της Μεσογείου, εφηύρε το πρώτο εμπρόσθιο πολυβόλο για μαχητικά αεροπλάνα, ενώ έμεινε στην ιστορία και ως ήρωας πολέμου, έχοντας καταρρίψει τέσσερα εχθρικά αεροσκάφη. Μάλιστα, ο θρύλος τον θέλει να είναι ο πρώτος «ιπτάμενος άσος»* της ιστορίας με πέντε καταρρίψεις, ωστόσο στην πραγματικότητα το συγκεκριμένο επίτευγμα ανήκει στον συμπατριώτη του Αντόλφ Πέγκου, καθώς ο Γκαρός είχε μόνο τέσσερις...

* Ο συγκεκριμένος τιμητικός τίτλος απονέμεται σε πιλότους με τουλάχιστον πέντε καταρρίψεις εχθρικών αεροσκαφών σε περίοδο πολέμου.