O αληθινός «Τζακ» του Τιτανικού σώθηκε, αλλά αυτοκτόνησε όταν ο γιος του σκοτώθηκε στον Β’ ΠΠ

Ο Τζακ Θάιερ ήταν ένας από τους 40 ανθρώπους που πήδηξε από το πλοίο στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού και κατάφερε να σωθεί. Λέγεται ότι είναι ο άνθρωπος στον οποίο βασίστηκε ο ρόλος του Τζακ Ντόσον στην ταινία «Τιτανικός».

O αληθινός «Τζακ» του Τιτανικού σώθηκε, αλλά αυτοκτόνησε όταν ο γιος του σκοτώθηκε στον Β’ ΠΠ

Είχε γεννηθεί στις 24 Δεκεμβρίου 1894 και ήταν γόνος μια πλούσιας αριστοκρατικής οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν σκηνοθέτης και αντιπρόεδρος στον Σιδηρόδρομο της Πενσιλβανίας και η μητέρα του η κοσμική Μάριαν Θάιερ. Σε ηλικία 17 ετών αποφάσισε να ταξιδέψει μαζί με τους γονείς του και την υπηρέτρια τους στην Ευρώπη. Στις 10 Απριλίου 1912 επιβιβάστηκαν στον Τιτανικό για να επιστρέψουν στη Νέα Υόρκη.

Η οικογένεια είχε καμπίνες Πρώτης Θέσης στο κατάστρωμα Α. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού λέγεται ότι ο Τζακ είχε ένα σύντομο δεσμό με μια ηθοποιό που γνώρισε στο πλοίο. Πέντε ημέρες αργότερα, ο Τιτανικός συγκρούστηκε με το γιγαντιαίο παγόβουνο. Εκείνη τη στιγμή ο Τζακ βρισκόταν στην καμπίνα του. Ντύθηκε γρήγορα και ανέβηκε στο κατάστρωμα για να δει τι συμβαίνει. Μόλις αντίκρισε κομμάτια πάγου, έτρεξε και ξύπνησε τους γονείς του. Αφού ντύθηκαν με ζεστά ρούχα, φόρεσαν σωσίβια και ανέβηκαν στο κατάστρωμα, όπου επικρατούσε πανικός. Ο Τζακ έχασε τους γονείς του από το οπτικό του πεδίο και υπέθεσε ότι είχαν επιβιβαστεί σε λέμβο. Τότε άρχισε να αναζητεί κι εκείνος τρόπο για να σωθεί. Συναντήθηκε με έναν επιβάτη, τον Μίλτον, τον οποίο είχε γνωρίσει στο πλοίο και μαζί προσπάθησαν να επιβιβαστούν σε λέμβο. Ωστόσο, δεν τους το επέτρεψαν επειδή ήταν άντρες. Το πλοίο είχε ξεκινήσει να βυθίζεται και ο Τζακ πρότεινε να πηδήξουν στη θάλασσα.

Παρά τον δισταγμό του, ο Μίλτον πήδηξε πρώτος στο νερό και ακολούθησε ο Τζακ, ο οποίος ανέβηκε σε μια αναποδογυρισμένη λέμβο που επέπλεε. Ο Μίλτον δεν κατάφερε να σωθεί. Ο Τζακ λίγο πριν πεθάνει από το κρύο, διασώθηκε από τη σωσίβια λέμβο 12.

Αριστερά η μητέρα του Τζακ Θάιερ

Ήταν σε κατάσταση σοκ και παγωμένος. Μάλιστα η μητέρα του που επέβαινε σε κοντινή σωσίβια λέμβο δεν τον αναγνώρισε. Μόλις επέστρεψαν στην Αμερική διαπίστωσαν ότι ο πατέρας του πνίγηκε στο ναυάγιο. Η μητέρα του είχε διασωθεί μαζί με την υπηρέτρια. Όπως είχε αναφέρει: «Ήταν 2.2ο όταν ο Τιτανικός εξαφανίστηκε στη θάλασσα. Αμέσως επιστρέψαμε στο σημείο του ναυαγίου, και μαζέψαμε έξι ανθρώπους που κολυμπούσαν, εκ των οποίων οι δύο πέθαναν λίγο αργότερα. Στη συνέχεια σώσαμε ακόμη 15 ανθρώπους. Δεν υπήρχε χώρος στη βάρκα, έμεινα όρθια, μέχρι που έφτασε το πλοίο «Καρπάθια» και μας έσωσε».

Η Μάριαν δεν ξαναπαντρεύτηκε ποτέ. Ο Τζακ συνέχισε τη ζωή του, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας και υπηρέτησε ως αξιωματικός πυροβολικού στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παντρεύτηκε και απέκτησε έξι παιδιά, ο ένας γιος του πέθανε λίγο μετά τη γέννησή του. Ο Τζακ έγραψε ένα βιβλίο στο οποίο εξιστορούσε την εφιαλτική νύχτα του ναυαγίου. Μάλιστα ήταν από τους πρώτους που υποστήριξε ότι είδε το πλοίο να σπάει στα δύο πριν βυθιστεί. Η μαρτυρία του επιβεβαιώθηκε αρκετά χρόνια αργότερα, όταν ανακαλύφθηκε το ναυάγιο.

Tα σκίτσα που έκανε ο Τζακ στο πλοίο Καρπάθια, στα οποία κατέγραφε πώς είδε τη βύθιση του πλοίου

Όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, οι δυο του γιοι υπηρέτησαν στον αμερικανικό στρατό. Ο γιος του Έντουαρντ ήταν πιλότος και συμμετείχε στις επιχειρήσεις στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το 1943 καταρρίφθηκε από εχθρικό αεροσκάφος στον Ειρηνικό και το πτώμα του δεν βρέθηκε ποτέ. Ο Τζακ έπαθε κατάθλιψη και η υγεία του επιδεινώθηκε. Μετά από έναν χρόνο έχασε και τη μητέρα του.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1945 ο Τζακ αυτοκτόνησε. Τον βρήκαν νεκρό στο αυτοκίνητό του, καθώς είχε κόψει τον λαιμό και τις φλέβες του. Ήταν μια ακόμη τραγική ιστορία από τους διασωθέντες του ναυαγίου του Τιτανικού.

πηγή: mixanitouxronou.gr

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας