Γκιωνάκης: Όταν πυροβόλησε τη σύντροφό του, μητέρα του συνθέτη Φοίβου

Η Αφροδίτη Κοζανιτά, μητέρα του μετέπειτα συνθέτη και στιχουργού Φοίβου, υπήρξε μεγάλος έρωτας του Γιάννη Γκιωνάκη. Πώς την πυροβόλησε και τι έγινε στη δίκη.

Γκιωνάκης: Όταν πυροβόλησε τη σύντροφό του, μητέρα του συνθέτη Φοίβου

Οκτώβριος του 1984 και μια είδηση συγκλονίζει τη χώρα. Ο δημοφιλής ηθοποιός Γιάννης Γκιωνάκης βγάζει το πιστόλι του, ένα «Σμιθ & Γουέσον» και πυροβολεί τη σύντροφό του Αφροδίτη Κοζανιτά, μέσα στο σπίτι της στο Καστρί.

Μπέλλου: Ο ξυλοδαρμός της στου «Τζίμη του Χοντρού» - Δεν αντέδρασε ούτε ο Τσιτσάνης

Η Κοζανιτά είναι η μητέρα του μετέπειτα συνθέτη και στιχουργού Φοίβου και μεγάλος έρωτας του Γκιωνάκη, που είναι όμως, παντρεμένος. Η επισημοποίηση της σχέσης τους φέρεται να είναι και ο λόγος που έφτασαν στους πυροβολισμούς.

Η Κοζανιτά διακομίστηκε στο ΚΑΤ με διαμπερές τραύμα στον αριστερό ωμοθώρακα. Ο Γκιωνάκης συνελήφθη και προφυλακίστηκε. Κατά την ακροαματική διαδικασία, η Αφροδίτη Κοζανιτά περιέγραψε λεπτό προς λεπτό το μοιραίο βράδυ της 14ης Οκτωβρίου. Στη «Μηχανή του Χρόνου», διαβάζουμε: «Όπως είπε, ο σύντροφός της τής τηλεφώνησε και της ζήτησε να συναντηθούν, γιατί δεν ήταν καλά. Υπέφερε από ζάχαρο και νωρίτερα είχε πάθει κρίση. Το ζευγάρι συναντήθηκε στο σπίτι της Κοζανίτα στο Καστρί, όπου άκουγαν μια κασέτα με τραγούδια, που είχε γράψει ο Γκιωνάκης γι’ αυτήν.

Μαίρη Αρώνη - «Πάστα Φλώρα»: Η απεργία πείνας, το χαστούκι, οι μπότες των Γερμανών στην Kατοχή (vid)

Τότε, η Κοζανιτά, όπως κατέθεσε, βρήκε ευκαιρία και ξεκίνησε μια συζήτηση, που αν και είχαν επαναλάβει αρκετές φορές, δεν είχε οδηγήσει πουθενά. Το θέμα ήταν η επισημοποίηση της σχέσης τους. Ο Γκιωνάκης ήταν ακόμα παντρεμένος, αλλά όπως έλεγε, δεν τον συνέδεε τίποτα με τη σύζυγό του. Ωστόσο, δεν έπαιρνε την απόφαση να χωρίσει. Όταν εκείνη διαπίστωσε ότι οδηγούνταν σε αδιέξοδο, του ζήτησε να διακόψουν τη σχέση τους. Εκείνος θόλωσε. Της είπε ότι δεν θα μπορούσε να ζήσει μακριά της. Αυτή, θυμωμένη, βγήκε από το δωμάτιο. Ο Γκιωνάκης την ακολούθησε και την πυροβόλησε τρεις φορές. Αμέσως μετά έφυγε από το σπίτι. Η γυναίκα στην αρχή δεν είχε καταλάβει ότι μια από τις σφαίρες είχε βρει στόχο και μόλις διαπίστωσε ότι ήταν χτυπημένη, κάλεσε την αστυνομία».

Νίκος Φέρμας: Ο μάγκας που γούσταρε «χόρτο» και... ανιψιές - Ο γάμος του που έγινε πανηγύρι

Πάντως η Κοζανιτά στη δίκη αρχικά κατηγόρησε τον ηθοποιό για τη ζήλεια και την αθυροστομία του, αλλά εν τέλει τον αθώωσε: «Με υποψιαζόταν και έκανε απίθανα πράγματα. Με παρακολουθούσε συνεχώς με το ψευδώνυμο Δημητρακόπουλος και πολλές φορές στηνόταν κάτω από το σπίτι μου για να δει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Μου έκανε πολλές σκηνές». Στο τέλος της κατάθεσής της, είπε: «Σας διαβεβαιώνω, ότι δεν ήρθε με πρόθεση να με δολοφονήσει. Αν ήθελε να με σκοτώσει, θα τα είχε καταφέρει. Σίγουρα είχε ελαττώματα, αλλά δεν ήταν εγκληματική φυσιογνωμία».

Βάσω Μανωλίδου: Η Ελληνίδα Γκάρμπο. Κάποτε έπαιζε επί μιάμιση ώρα θαμμένη μέχρι το λαιμό σε αμμόλοφο

Ο εισαγγελέας μετέτρεψε το κατηγορητήριο σε επικίνδυνη σωματική βλάβη, με την αναγνώριση ελαφρυντικού, ικανοποιώντας τόσο τον ίδιο όσο και τον συνήγορό του, Αλέξανδρο Λυκουρέζο. Η ποινή που επιβλήθηκε τελικά στον ηθοποιό ήταν 15 μήνες φυλάκιση και ήταν εξαγοράσιμη.