«Έριξα παραθείο στα μακαρόνια της μάνας μου για να γίνουν πιο νόστιμα» - Ο 5χρονος που την πρόδωσε

Αικατερίνη Δημητρέα, η πρώτη κατά συρροήν δολοφόνος και η τελευταία γυναίκα που καταδικάστηκε σε θάνατο στην Ελλάδα - Σκότωσε τέσσερις συγγενείς της

«Έριξα παραθείο στα μακαρόνια της μάνας μου για να γίνουν πιο νόστιμα» - Ο 5χρονος που την πρόδωσε

«Έριξα παραθείο στα μακαρόνια της μάνας μου για να γίνουν πιο… νόστιμα. Στα αυγά του αδελφού μου έβαλα δηλητήριο για να δει πόσο… καλή μαγείρισσα είμαι! Η μητέρα μου με βασάνιζε και ήθελε να με βγάλει από το σπίτι, το ίδιο και ο αδελφός μου. Όσο για την Τσιλιγονέα, έβαζε λόγια να με διώξουν, να με αφήσουν να πεθάνω της πείνας και εγώ και η κόρη μου. Γιατί ο γιατρός που τους εξέτασε, δεν βρήκε τίποτα;». Αυτά γράφτηκαν στην εφημερίδα Ακρόπολις και συγκεκριμένα στο φύλλο της 13ης Σεπτεμβρίου 1962.

Επρόκειτο για μέρος των όσων είχε πει η 42χρονη Αικατερίνη Δημητρέα, κάτοικος Νεοχωρίου Μεσσηνίας, μετά τη σύλληψή της για τον φόνο τεσσάρων συγγενών της.

Δύο πιστολιές στη Μαγκουφάνα, ένας νεκρός, μια μπυραρία στο Μετς και η Βουγιουκλάκη

Η πρώτη Ελληνίδα serial killer και τελευταία γυναίκα που καταδικάστηκε σε θάνατο

Έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη Ελληνίδα serial killer και τελευταία γυναίκα που καταδικάστηκε σε θάνατο. Σκότωσε με παραθείο τη μητέρα της, τον αδερφό της, την ξαδέρφη της και τον ανιψιό της. Ο τελευταίος ήταν και αυτός που την πρόδωσε.

Η Δημητρέα είχε οικονομικά προβλήματα. Είχε χωρίσει, έπασχε από ημιπληγία και μεγάλωνε τη 10χρονη κόρη της.

Βενάρδος: Ο ληστής με τις γλαδιόλες που λάτρευαν οι γυναίκες και απέδρασε ως παίκτης του Ολυμπιακού

Το χρονικό των φονικών

Στις 27 Μαΐου 1962 έριξε παραθείο στα μακαρόνια που σέρβιρε στην 80χρονη μητέρα της, Στεφούλα Λουκαρέα. Ο γιατρός απέδωσε τον θάνατο σε εμβολή καρδιάς. Στις 19 Ιουλίου η Δημητρέα έριξε παραθείο στον καφέ της ξαδέρφης της Ποτούλας Τσιλιγονέα. Ο θάνατός της όμως προήλθε από κάταγμα στο κεφάλι όταν έπεσε στο πάτωμα από τους σπασμούς. Ακολούθησε ο αδερφός της Κωνσταντίνος. Αρχικά έριξε παραθείο στον καφέ του. Ο 45χρονος σωριάστηκε στη μέση του δρόμου και οι γιατροί διέγνωσαν κρίση χολής. Προφανώς η ποσότητα του δηλητηρίου δεν ήταν αρκετή. Έριξε μεγαλύτερη στα αυγά του και ο θάνατος επήλθε αμέσως με τους γιατρούς να κάνουν λόγο για ανακοπή καρδιάς λόγω κρίσης της χολής. Στις 6 Σεπτεμβρίου η Δημητρέα συνεχίζει με τον 5χρονο ανιψιό της Ηλία. Του δίνει ένα λουκούμι, ο 5χρονος πεθαίνει στη διαδρομή προς το νοσοκομείο κι αυτή τη φορά ο γιατρός κάνει λόγο για δηλητηρίαση. Οι εξετάσεις έδειξαν παραθείο στον οργανισμό του.

Η Μήδεια του Καλαμακίου: Στραγγάλισε τα τρία παιδιά της και ενέπνευσε τον Ντασέν

Η ομολογία της

Η Δημητρέα ομολόγησε στις 10 Σεπτεμβρίου. Είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να σκοτώσει τη νύφη της και άλλο ένα ανιψάκι της, 4 ετών. Τελευταία στιγμή, τυχαία και τα δύο υποψήφια θύματα δεν κατανάλωσαν τα κεράσματά της.

«Ήμουν μια φτωχή γυναίκα που την εγκατέλειψε ο άνδρας της και έπρεπε να ζήσω το μικρό μου κοριτσάκι. Αλλά, μου φερόντουσαν όλοι εχθρικά. Και περισσότερο η μάνα μου και ο αδελφός μου. Με πίεζαν να κάνω όλες τις δουλειές αν και ήξεραν πως είμαι άρρωστη κι έπασχα από την καρδιά μου. Κάθε ώρα μου έλεγαν να φύγω από το σπίτι. Έτσι κι εγώ τους εκδικήθηκα», είπε η Αικατερίνη Δημητρέα και προσπάθησε να πείσει τις αρχές ότι στο μνημόσυνο του αδελφού της σκόπευε να προσφέρει δηλητηριασμένα κόλλυβα για να δηλητηριάσει όλο τον χωριό. Οι αστυνομικοί θεώρησαν ότι προσπαθούσε να πείσει ότι ήταν ψυχικά διαταραγμένη για να έχει ελαφρυντικά στη δίκη.

Τα τραγούδια έχουν Ιστορία: Όσοι γενούν Πρωθυπουργοί, όλοι τους θα πεθάνουν (vid)

Η καταδίκη και η εκτέλεση

Εξετάστηκε από ειδικούς. Η διάγνωση έγραφε: «Η νοημοσύνη της Αικ. Δημητρέα ελεγχθείσα κλινικώς και εργαστηριακώς δια ψυχολογικών δοκιμασιών ευρέθη ότι κείται στο μεταίχμιον του κατωτάτου ορίου του μέσου όρου της ανθρωπίνης διανοήσεως και της διανοητικής καθυστερήσεως». Το δικαστήριο όμως αποφάνθηκε ότι η Δημητρέα είχε σώας τας φρένας και όλα τα εγκλήματα της έγιναν με πρόθεση.

Καταδικάστηκε σε τετράκις εις θάνατον και στις 10 Απριλίου του 1964 εκτελέστηκε στου Γουδή.