Julius Lothar Meyer: Το Doodle της Google για τον σπουδαίο χημικό

Με αφορμή τη συμπλήρωση 190 ετών από τη γέννηση του, η Google τιμά με το σημερινό doodle της τη μνήμη του, σπουδαίου χημικού, καθηγητή και συγγραφέα Τζούλιους Λόθαρ Μάγιερ (Julius Lothar Meyer).

Julius Lothar Meyer: Το Doodle της Google για τον σπουδαίο χημικό

Στον Γερμανό χημικό, καθηγητή και συγγραφέα, Julius Lothar Meyer (Τζούλιους Λόθαρ Μάγιερ) αφιερώνει η Google το σημερινό της doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση 190 χρόνων από τη γέννησή του.

Τζιμ Λόντος: Ο παλαιστής από το Κουτσοπόδι που έγινε τραγούδι από τον Βαμβακάρη

Καιρός: Πού θα έχουμε τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές

Ο Meyer ήταν ένας από τους δύο επιστήμονες που ανακάλυψαν σχεδόν ταυτόχρονα και χωρίς να συνεργάζονται τον περιοδικό νόμο των χημικών στοιχείων και ένας από τους πρωτοπόρους των πρώιμων περιοδικών πινάκων.

Ήταν γιος του Friedrich August Meyer, ιατρού, και της Anna Biermann. Αφού φοίτησε στο Γυμνάσιο Altes στο Όλντενμπουργκ, σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης το 1851. Δύο χρόνια αργότερα, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Würzburg, παθολογία, ως φοιτητής του Rudolf Virchow. Στη Ζυρίχη, είχε σπουδάσει υπό τον Carl Ludwig, ο οποίος τον ώθησε να αφιερώσει την προσοχή του στη βιοχημεία. Πήρε διδακτορικό το 1858 και την επόμενη χρονιά άρχισε την καριέρα του ως καθηγητής επιστημών.

Το 1864 δημοσίευσε διδακτικές σημειώσεις υπό τον τίτλο «Die modernen Theorien der Chemie» (Θεωρία Σύγχρονης Χημείας). Η πραγματεία περιλάμβανε ένα στοιχειώδες σύστημα για την οργάνωση 28 στοιχείων, βασισμένο στο ατομικό βάρος, πρόδρομο του σύγχρονου περιοδικού πίνακα.

Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι: Η ζωγράφος που εκδικήθηκε για τον βιασμό της με έναν βιβλικό πίνακα

Το 1868 δημιούργησε έναν πιο ολοκληρωμένο πίνακα αλλά πριν τον δημοσιεύσει, ο Ρώσος χημικός Νμίτρι Μεντελέγιεφ δημοσίευσε τη δική του εργασία βάσει της οποίας όλα τα τότε γνωστά στοιχεία είχαν τοποθετηθεί σε έναν πίνακα.

Ο Μεντελέγιεφ κατάφερε να πάρει τη θέση του στην ιστορία νωρίτερα από τον Meyer, ο οποίος το 1870 κατάφερε να κάνει τη διαφορά. Η γραφική αναπαράσταση της σχέσης του ατομικού όγκου με το ατομικό βάρος παρείχε ισχυρές αποδείξεις για τον περιοδικό νόμο που περιγράφει επαναλαμβανόμενα μοτίβα μεταξύ των στοιχείων.

Ο Julius Lothar Meyer παντρεύτηκε, το 1866, την Γιοχάνα Βόλκμαν. Το 1882 τιμήθηκε με το μετάλλιο Ντέιβι ενώ στις 11 Απριλίου 1895 πέθανε στο Τύμπιγκεν της Γερμανίας.