Χίτσκοκ: «Ο Κάρι Γκραντ ήταν ο μόνος ηθοποιός που αγάπησα στη ζωή μου»

Η μακροχρόνια και γόνιμη συνεργασία των δύο γιγάντων της μεγάλης οθόνης είχε γερά θεμέλια.

Χίτσκοκ: «Ο Κάρι Γκραντ ήταν ο μόνος ηθοποιός που αγάπησα στη ζωή μου»

Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ ήταν γνωστός για την εμμονική του αντιπάθεια προς τους ηθοποιούς. Ο μετρ της αγωνίας θεωρούσε τους ηθοποιούς ένα «αναγκαίο κακό» και τους παρομοίαζε με μανεκέν και παιδιά ή ακόμα και με κοπάδι ζώων.

Η μοναδική εξαίρεση ακούει στο όνομα Κάρι Γκραντ, ο οποίος κατάφερε με τις ερμηνείες του στα κορυφαία χιτσκοκικά θρίλερ να εκμαιεύσει τον σεβασμό και την παντοτινή αγάπη του μεγάλου σκηνοθέτη. Η ανάλαφρη αλλά καθ’ όλα βαρύνουσα παρουσία του Γκραντ ανάγκασε τον κριτικό Ντέιβιντ Τόμσον να τον χαρακτηρίσει ως τον «πιο σημαντικό ηθοποιό στην ιστορία του κινηματογράφου».

Τα αισθήματα ήταν προφανώς αμοιβαία. Ο Κάρι Γκραντ είχε περί πολλού τη σχέση και τη συνεργασία του με τον Χίτσκοκ τον οποίο είχε συστήσει με υπερηφάνεια στον Τζορτζ Μπάρι. Λίγο πριν πεθάνει ο Χίτσκοκ έκανε την επίμαχη δήλωση στον Μπάρι «Η συνεργασία μου με τον Κάρι Γκραντ ήταν η σημαντικότερη στην καριέρα μου. Και δηλώνω με πάσα ειλικρίνεια πως ο Κάρι ήταν ο μοναδικός ηθοποιός που αγάπησα στη ζωή μου».

Άλλο λοιπόν το πάθος του Άλφρεντ Χίτσκοκ με τις ξανθιές θεές και άλλο ο σεβασμός και η αγάπη του στο πρόσωπο του Γκραντ, για μια συνεργασία που κύλησε με τους καλύτερους όρους για 20 περίπου χρόνια. Από το 1941 με τις Υποψίες μέχρι το 1959, Στην Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων.