Ντίνος Ηλιόπουλος: «Λίγο έλειψε να με πάρει στο λαιμό του ο Καβάφης!»

Ο Αλεξανδρινός Ντίνος Ηλιόπουλος και η σχέση του με τον Καβάφη που αποδείχθηκε κακό Κάρμα

Ντίνος Ηλιόπουλος: «Λίγο έλειψε να με πάρει στο λαιμό του ο Καβάφης!»

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος είναι ένα από τα εξέχοντα τέκνα του έκκεντρου Ελληνισμού. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1915 και στο κραχ του '29 αναγκάστηκε να ακολουθήσει την οικογένειά του στην Μασσαλία. Όταν η οικογένειά του επέστρεψε οριστικά στα πάτρια εδάφη, το 1935, ο νεαρός Ντίνος είχε ως πρώτη γλώσσα τα Γαλλικά. Στη συνέχεια έκανε εμπορικές σπουδές για να βοηθήσει τον πατέρα του στις επιχειρήσεις του αλλά η ατέρμονη αναζήτηση τον οδήγησε στην αθεράπευτη λατρεία του θεάτρου.

Η είσοδος σε αυτό τον αστραφτερό πλην όμως δύστροπο κόσμο δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Η προσπάθειά του Ντίνου Ηλιόπουλου να φοιτήσει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου στέφθηκε από παταγώδη αποτυχία. Ο μετέπειτα δημοφιλής ηθοποιός τιμώντας τη σχέση του με την γενέθλια πόλη του επιχείρησε να δώσει εξετάσεις με ένα ποίημα του Καβάφη. Οι εξεταστές του θεώρησαν ότι δεν διέθετε τον απαραίτητο για την εποχή στόμφο και το ανάλογο παράστημα. Ωστόσο ο Ντίνος Ηλιόπουλος δεν απογοητεύτηκε. Γράφτηκε στην ιδιωτική σχολή του διεθνούς φήμης διευθυντή του Θεάτρου Σάρα Μπερνάρ, Γιαννούλη Σαραντίδη κι από εκεί ξεκίνησε το ταξίδι του στον μαγικό κόσμο της υποκριτικής.

Η πορεία του στο θέατρο εμπλουτίστηκε και με μια λαμπρή κινηματογραφική σταδιοδρομία. Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος οφείλει πολλά σε αυτό τον ξεχωριστό ηθοποιό που έδωσε το δικό του ήθος στη μεγάλη υπόθεση της κωμωδίας.