Σε έναν ηθοποιό δεν είπε ποτέ «όχι» ο Φίνος

Ο Φιλοποίμην Φίνος δεν έλεγε εύκολα «ναι» σε κανένα  από τους ηθοποιούς που θαυμάζουμε σήμερα στις ταινίες του

Σε έναν ηθοποιό δεν είπε ποτέ «όχι» ο Φίνος

Όλοι το ξέρουν πως ο Φιλοποίμην Φίνος ήταν δύσκολος στη συνεργασία του με τους ηθοποιούς. Οι πρωταγωνιστές που θαυμάζουμε σήμερα και απολαμβάνουμε στις ταινίες της Φίνος Φιλμ, είδαν κι έπαθαν να πείσουν τον μεγάλο κινηματογραφικό παραγωγό να τους αποδεχτεί.

Είναι καταγεγραμμένες πια οι εμμονές του με ηθοποιούς όπως η Καρέζη, ο Αυλωνίτης, η Βλαχοπούλου. Ακόμα και για τον Κούρκουλο είχε αρχικά τις αμφιβολίες του. Ευτυχώς για όλους αυτούς υπήρχε πάντοτε ένας εμπνευσμένος σκηνοθέτης όπως ο Σακελάριος ή ο Δαλιανίδης που αντιστέκονταν μέχρι τέλους προκειμένου να περάσει το δικό τους και κάθε φορά δικαιώνονταν.

Ίσως να αποτελούσε τακτική του Φίνου αυτή η αυστηρή στάση. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο υπήρχαν και εξαιρέσεις. Για παράδειγμα είναι γνωστό πως ο ιδιοκτήτης της Φίνος Φιλμ συμπαθούσε τον Μίμη Φωτόπουλο.

Εκείνος όμως που απολάμβανε την πλήρη εκτίμησή του ήταν ο Λάμπρος Κωνσταντάρας. Ίσως γιατί ο Φίνος γαλουχημένος από τη σχολή Λογοθετίδη ήθελε κωμικούς που προσέφεραν γέλιο χωρίς οι ίδιοι να γελούν καθόλου. Ίσως όμως σεβόταν την παιδεία του Κωνσταντάρα και το Παρισινό του παρελθόν. Είχε πει κάποτε στον Σακελλάριο μεταξύ σοβαρού και αστείου: «Αφού τον δέχτηκαν οι Γάλλοι τον Λάμπρο, δεν μπορούμε φυσικά να τον απορρίψουμε εμείς. Αυτό μας έλειπε!»

Ο Σακελλάριος από την πλευρά του έλεγε συχνά πως ο Λάμπρος δεν τον κούραζε καθόλου, για ένα λόγο παραπάνω: Δεν χρειαζόταν να τον υποστηρίξει ενώπιον του Φίνου ο οποίος έδινε μεγάλη σημασία στην παρουσία του Κωνσταντάρα ακόμα κι όταν ο δημοφιλής ηθοποιός ήταν δευτεραγωνιστής σε μια ταινία.