Ο «Λόρενς της Αραβίας» - Η ταινία που αγάπησαν οι σκηνοθέτες

Η ταινία «Λόρενς της Αραβίας», η υπερπαραγωγή αυτή των επτά όσκαρ, που έκανε διάσημο τον Πίτερ Ο' Τουλ και θύμισε σε όλους την γοητευτική ιστορία του Λόρενς έχει την δική της ιστορία. 

Ο «Λόρενς της Αραβίας» - Η ταινία που αγάπησαν οι σκηνοθέτες

Το φιλμ του Ντέιβιντ Λιν απαγορεύθηκε σε πολλές Αραβικές χώρες, ως κινηματογραφικό έργο που παρουσιάζει κάθε άλλο παρά κολακευτικά το αραβικό στοιχείο. Ο ίδιος ο Ομάρ Σαρίφ, που ήταν ήδη διάσημος στην πατρίδα του την Αίγυπτο, συνάντησε προσωπικά τον πρόεδρο Νάσερ για να τον πείσει για τις αγαθές προθέσεις του σκηνοθέτη. Ο Νάσερ λάτρεψε την ταινία που στην Αίγυπτο έκανε τεράστια επιτυχία.

Ο βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας παραχώρησε μια ολόκληρη ταξιαρχία της Αραβικής λεγεώνας κι έτσι οι περισσότερες σκηνές γυρίστηκαν με αληθινούς στρατιώτες. Ο Χουσεΐν συχνά επισκεπτόταν τα κινηματογραφικά πλατό και ερωτεύτηκε μια νεαρή Βρετανίδα γραμματέα, την Αντουανέτ Γκάρντινερ, που έγινε η δεύτερη σύζυγός του το 1962. Ο μεγάλος τους γιος, ο Αμπντουλάχ Β' ανέβηκε στο θρόνο το 1999.

Ο ενδυματολόγος της ταινίας επίτηδες σχεδίασε στενή και κακοραμμένη την στρατιωτική περιβολή του Λόρενς για να δείξουν την δυσφορία που ένιωθε με την στοή του βρετανικού στρατού. Η θρυλική αυτή ταινία ήταν η αγαπημένη πολλών διασήμων σκηνοθετών όπως ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, Ντέιβιντ Φίντσερ, Κρίστοφερ Νόλαν.