Η οσκαρική ερμηνεία του Θανάση Βέγγου, υπό τους ήχους του Μίκη Θεοδωράκη (vid)

Ο «Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας», όχι μόνο για σφαλιάρες δεν ήταν, αλλά υπήρξαν στιγμές και σκηνές που καθήλωσε και συγκλόνισε όσους παρακολούθησαν την εν λόγω ταινία του 1976.

Η οσκαρική ερμηνεία του Θανάση Βέγγου, υπό τους ήχους του Μίκη Θεοδωράκη (vid)

Δύο χρόνια μετά τη δικτατορία, ο Θανάσης Βέγγος «μπαίνει» μέσα στην Απριλιανή επταετία -σε σκηνοθεσία του Ντ. Κατσουρίδη- και αποδεικνύει γιατί υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς.

Δευτερόλεπτα νωρίτερα, έχοντας συλληφθεί από ασφαλίτες ο μικρέμπορας, ο Θανάσης παίρνει το όχημά του και κατευθύνεται σε ένα χωριό, το οποίο γιορτάζει την «επανάσταση».

Κατά τη διαδρομή ενθουσιάζεται στο άκουσμα των τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη «Θα σημάνουν οι καμπάνες» και «Είμαστε δυο», τα οποία μεταξύ άλλων είχαν απαγορευτεί από τους Χουντικούς.

Όταν φτάνει στο χωριό και συνειδητοποιεί ότι η μουσική ακούγεται από τα μεγάφωνα του οχήματος, η έκφραση του είναι ΟΣΚΑΡΙΚΗ.

Έγχρωμη κωμωδία - 1976: Στο πρώτο μέρος της ταινίας ο χώρος ενός τσίρκου στη μεταξική περίοδο παίρνει διαστάσεις ολόκληρου του τότε κοινωνικού χώρου, με τις κωμικές και επικίνδυνες φάτσες των ανθρώπων της μεταξικής ασφάλειας. Το δεύτερο μέρος γεμάτο απρόοπτα που παγώνουν το γέλιο στα χείλη, σαν συνειδητοποιείς ότι αναφέρονται στην Απριλιανή επταετία.