Αλέκος Αλεξανδράκης - Έτσι ξεκίνησε: Κομπάρσος σε ταινία της Κατοχής

Ο Αλέκος Αλεξανδράκης έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 16 χρονών σαν κομπάρσος στα "Χειροκροτήματα" του Γιώργου Τζαβέλλα (1944)

Αλέκος Αλεξανδράκης - Έτσι ξεκίνησε: Κομπάρσος σε ταινία της Κατοχής

Τα "Χειροκροτήματα" είναι μια από τις πρώτες ελληνικές ταινίες του ομιλούντος κινηματογράφου, γυρίστηκε και προβλήθηκε μέσα στην Κατοχή. Κάποια γυρίσματα έγιναν στον κινηματογράφο Ρεξ.

Την εποχή εκείνη φυσικά δεν υπήρχαν κομπάρσοι και ο Γιώργος Τζαβέλλας επιστράτευσε απλούς θεατές, μοιράζοντας φέιγ βολάν προκειμένου να παρακολουθήσουν τα γυρίσματα. Ένας από αυτούς που ανταποκρίθηκαν ήταν ο νεαρός Αλέκος Αλεξανδράκης που στα δεκάξι του χρόνια πήρε το βάπτισμα του πυρός έστω και ως κομπάρσος.

Η ταινία αναφέρεται στην τραγική πτώση ενός καλλιτέχνη του βαριετέ ο οποίος πριν πάρει την κάτω βόλτα καταφέρνει να βοηθήσει μια νεαρή κοπέλα να κάνει καριέρα. Στην ουσία αποτελεί μια έμμεση καταγραφή των τελευταίων ημερών του μεγάλου Αττίκ που πρωταγωνιστεί στην ταινία εμφανώς καταβεβλημένος.

Ο μεγάλος συνθέτης του μεσοπολέμου θα αυτοκτονήσει λίγο καιρό αργότερα με ισχυρή δόση βαρβιτουρικών ύστερα από την προσβολή που δέχτηκε από Γερμανό αξιωματικό. Η ταινία αυτή έχει μεγάλη θεματική συγγένεια με τα "Φώτα της Ράμπας" του Τσάρλι Τσάπλιν που γυρίστηκε μεταγενέστερα. Μαζί με τον Αττίκ πρωταγωνιστεί και ο Δημήτρης Χορν σε πολύ νεαρή ηλικία.