Κι όμως ο «Ηλίας του 16ου» δεν ήταν ο Χατζηχρήστος

Έχουμε συνδέσει έναν από τους πιο δημοφιλείς ρόλους του ελληνικού σινεμά, τον «Ηλία του 16ου» με τον Κώστα Χατζηχρήστο. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική...

Κι όμως ο «Ηλίας του 16ου» δεν ήταν ο Χατζηχρήστος

Κινηματογραφικό ορόσημο «Ο Ηλίας του 16ου» ήταν ρόλος που ανήκε δικαιωματικά στον Βασίλη Λογοθετίδη, αφού ο ίδιος τον ανάστησε στο θεατρικό σανίδι, δίνοντάς του όλες εκείνες τις διαστάσεις τις οποίες αξιοποίησε κινηματογραφικά ο Κώστας Χατζηχρήστος.

Νέζερ: Ένας αγράμματος Βαυαρός – Πώς μάθαινε τους ρόλους ως... παπαγάλος

Βρισκόμαστε στο 1959, ένα χρόνο πριν από τον θάνατο του μεγάλου κωμικού και κάποιοι ρόλοι που θα ήθελε σίγουρα να μεταφέρει από τη θεατρική σκηνή στη μεγάλη οθόνη θα του ξεφύγουν.

Ο Λογοθετίδης δημιούργησε το πρόσωπο της ελληνικής κωμωδίας και μια σειρά κινηματογραφικών επιγόνων ανάμεσα στους οποίους εκτός από τον Χατζηχρήστο ήταν φυσικά και ο Νίκος Σταυρίδης και ο Γιώργος Κωνσταντίνου. Όσον αφορά το έργο ο «Ηλίας του 16ου» των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου, όλα ξεκίνησαν από το θίασο Λογοθετίδη.

Ο μεγάλος κωμικός σε μια παράσταση που έκανε πάταγο στο «Θέατρο Παρκ» κράτησε τον πρωταγωνιστικό ρόλο για λογαριασμό του κι ένα βράδυ δοκίμασε μια αναπάντεχη έκπληξη, όταν τον επισκέφθηκε στο καμαρίνι του ο υπαρκτός Ηλίας του 16ου. Η σύμπτωση αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη. Ο πραγματικός και ο θεατρικός αστυφύλακας φωτογραφήθηκαν χαμογελαστοί και αντάλλαξαν χειραψία μπροστά στον φακό.

Απορίας άξιο είναι πώς θα είδε ο πραγματικός Ηλίας, τον κινηματογραφικό (Κώστα Χατζηχρήστο) ένα χρόνο αργότερα. Ενδιαφέρον θα είχε επίσης να βλέπαμε τον Λογοθετίδη και στη μεγάλη οθόνη ως τον «γιαλαντζί» αστυφύλακα της ταινίας. Κάποια πράγματα όμως είναι γραφτό να μην συμβούν ποτέ.