Η Θεία από το Σικάγο: Από ποιο μπαλκόνι της Αθήνας έριχνε τα κανάτια η Βασιλειάδου

Μια από τις σπαζοκεφαλιές που μας έβαλε ο ελληνικός κινηματογράφος παραμένει το μπαλκόνι του στρατηγού Μπάρδα (Ορέστη Μακρή) από όπου έπεσαν τα κανάτια του έρωτα...

Η Θεία από το Σικάγο: Από ποιο μπαλκόνι της Αθήνας έριχνε τα κανάτια η Βασιλειάδου

Κωμωδία ηθών "Η θεία από το Σικάγο" άφησε εποχή, καταγράφοντας μια ολόκληρη εποχή κατά την οποία η Ελλάδα δεν έπαυε να ονειρεύεται.

Η Αλεξάνδρα, που πέθανε στη γέννα και έδωσαν το όνομά της στη Λεωφόρο, το Μαιευτήριο και την Πλατεία

Η δεκαετία του '50 δεν ήταν εύκολη για κανένα, οι άνθρωποι όμως μπορούσαν να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες και πάλευαν για αυτό.

Η πατριαρχική φιγούρα του στρατηγού Χαρίλαου Μπάρδα που καταπιέζει τη γυναίκα και τις τέσσερις κόρες του με την στρατιωτική πειθαρχία και τα αυστηρά του ήθη θρυμματίζεται από την καταλυτική εμφάνιση της Αμερικανοθρεμένης θείας (Γεωργία Βασιλειάδου).

Σαν από μηχανής θεός αυτή η καπάτσα γυναίκα έρχεται να ανατρέψει με πραξικοπηματικό τρόπο τη συνθήκη ζωής μιας τυπικής Ελληνικής οικογένειας. Ανάμεσα στα κόλπα που μηχανεύεται αυτό το δαιμόνιο θηλυκό είναι και τα κανάτια του έρωτα που εκσφενδονίζονται από το μπαλκόνι του σπιτιού με στόχο τους υποψήφιους γαμπρούς.

Όλοι όσοι βλέπουμε και ξαναβλέπουμε την ταινία έχουμε την αίσθηση πως μεταφερόμαστε σε κάποιο σημείο της Πλάκας. Στην πραγματικότητα το μπαλκόνι αυτό βρίσκεται στην οδό Ξανθίππου 11 στο Κολωνάκι, η σήμανση που εμφανίζεται στην ταινία δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες.

Σήμερα βέβαια τη θέση του νεοκλασικού έχει πάρει μια πολυκατοικία και η ατμόσφαιρα της ζωής του 1957 έχει χαθεί για πάντα.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο ωστόσο σύμφωνα με το Cinemanwes.gr είναι ότι στα κοντινά πλάνα το μπαλκόνι της οδού Ξανθίππου μεταφέρεται στα στούντιο της Φίνος προφανώς για καλύτερο έλεγχο στο φωτισμό αλλά αυτό περιλαμβάνεται στα μαγικά τρικ του σινεμά που δεν θα πάψει ποτέ να μας ξεγελά.