Σαπφώ Νοταρά: Το «μπουρλότο» του σινεμά που απέρριψε πρόταση γάμου από τον Τσαρούχη

Η Σαπφώ Νοταρά δεν ήταν αυτή που νομίζετε. Στα νιάτα της υπήρξε κούκλα με επιτυχίες στους άντρες...

Σαπφώ Νοταρά: Το «μπουρλότο» του σινεμά που απέρριψε πρόταση γάμου από τον Τσαρούχη

Ένας τύπος γυναίκας που αγαπήθηκε πολύ από τον ελληνικό κινηματογράφο ήταν το άσχημο στραβόξυλο και σε αυτό τον ρόλο δύσκολα θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί κάποιαν άλλη από την Σαπφώ Νοταρά.

Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο γάμος που δεν έκανε: «Αυτόν έπρεπε να είχε παντρευτεί…»

Η Σαπφώ είχε την ατυχία να γεννηθεί στην πρώτη δεκαετία του εικοστού αιώνα, κι ο κινηματογραφικός φακός δεν πρόλαβε να απαθανατίσει τα νιάτα της.

Όσοι την ήξεραν όμως από μικρή έχουν να λένε πως ως νεαρή γυναίκα ήταν πολύφερνη νύφη τόσο για το ταμπεραμέντο και την προσωπικότητά της όσο και για το καλλίγραμμο σώμα της.

Παροιμιώδης υπήρξε ο έρωτας που ενέπνευσε σ' έναν πλούσιο Αλεξανδρινό, όταν ως μέλος θιάσου επισκέφθηκε την πόλη του Καβάφη. Η ίδια τον χαρακτήρισε "Φρανκεστάιν" και ο ερωτευμένος εργοστασιάρχης που έφτασε να της κάνει πρόταση γάμου έμεινε με την όρεξη. Η Σαπφώ δεν θα πουλιόταν για τα λεφτά. Αλλά και μπροστά στην μεγάλη τέχνη έμεινε ασυγκίνητη.

Ο γνωστός ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης γοητεύτηκε με τη σειρά του από τη νεαρή ηθοποιό και παρασυρμένος από το ερωτικό του πάθος, της ζήτησε να παντρευτούν. Η Σαπφώ αρνήθηκε για δεύτερη φορά μια πρόταση γάμου, ίσως γιατί θεώρησε πως επρόκειτο για φάρσα που είχαν στήσει εις βάρος της ο Χορν με την Λαμπέτη. Στην πραγματικότητα μάλιστα κατσάδιασε τον ερωτοχτυπημένο ζωγράφο. Ύστερα από χρόνια ο Τσαρούχης της είπε: "Δεν έκανες καλά που αρνήθηκες, αν με είχες παντρευτεί τότε θα είχαμε τώρα πόσων χρονών παιδί..."

Κι εκείνη του απάντησε: "Αν σοβαρογολούσες, θα μου το είχες προτείνει ξανά". Οι κακές γλώσσες λένε πως η νεαρή Σαπφώ δεν έλεγε το ναι γιατί ήταν ερωτευμένη με έναν αντάρτη αλλά όταν εκείνος ανέβηκε στο βουνό έχασε τα ίχνη του. Η πάλαι ποτέ καλλονή έμεινε μόνη κι όσο μεγάλωνε ασχήμυνε, την ερωτεύτηκε ωστόσο ο κινηματογραφικός φακός. Ως εκρηκτική γριά η Σαπφώ Νοταρά διέπρεψε σε μικρούς συνήθως ρόλους, επισκιάζοντας συχνά με την ερμηνεία της και αυτούς τους πρωταγωνιστές.