«Βρε τον π... τον Σαργκάνη τι έπιασε!»

Το κλασικό ενσταντανέ με αναφορά στον αίλουρο γκολκίπερ που πέρασε στην κινηματογραφική αθανασία.

«Βρε τον π... τον Σαργκάνη τι έπιασε!»

Στις αρχές της δεκαετίας του '80 ο ελληνικός κινηματογράφος πάσχιζε να ξαναβρεί το λαϊκό του πρόσωπο με πρωταγωνιστές όπως ο Κώστας Τσάκωνας. Ωστόσο δεν λείπει το έντονο πολιτικό χρώμα και η κοινωνική σάτιρα που συχνά στρέφεται κατά της νεοελληνικής νοοτροπίας.

Στη σκηνή που παρακολουθούμε στο δικαστήριο ο Γιάννης Ευδαίμων ως συνήγορος υπεράσπισης επιχειρηματολογεί υποβαθμίζοντας τον χαρακτηρισμό «π...» που η ελληνική κοινωνία συχνά χρησιμοποιεί σε ένδειξη θαυμασμού.

Η εντυπωσιακή απόκρουση του Νίκου Σαργκάνη στο παιχνίδι με την Δανία το 1980 για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου '82, αποσοβεί την ισοφάριση και γίνεται ένα ακλόνητο επιχείρημα για τη ρητορική ενός δικηγόρου. Η φράση "Βρε τον π... τον Σαργκάνη τι έπιασε!" τείνει να γίνει έκτοτε παροιμιακή.

Η κωμωδία «Τι έχουν να δουν τα μάτια μου» σε σενάριο, σκηνοθεσία και παραγωγή Θόδωρου Μαραγκού προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες σε πρώτη προβολή το 1984. Ήταν μια ακόμα προσπάθεια να αναγεννηθεί ο λαϊκός κινηματογράφος στη μετά Φίνο εποχή.

Η ιστορική απόκρουση του Σαργκάνη, που του χάρισε το παρατσούκλι «Φάντομ».