Λόλα: Ο Κούρκουλος δεν περπάτησε ποτέ στην Τρούμπα

Αν σας πει κανείς ότι η "Λόλα" ή τα "Κόκκινα Φανάρια" γυρίστηκαν στην Τρούμπα μην τον πιστέψετε! Αν δεν υπήρχε η Τρούμπα θα την είχε ανακαλύψει σίγουρα ο κινηματογράφος. Θα είχαν γυριστεί και πάλι όλες αυτές οι μυθικές ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστεί η κακόφημη συνοικία του Μεγάλου Λιμανιού.

Λόλα: Ο Κούρκουλος δεν περπάτησε ποτέ στην Τρούμπα

Στην πραγματικότητα έτσι έγινε, καθώς οι έλληνες κινηματογραφιστές πρόβαλαν στο πανί μια Τρούμπα δικής τους επινόησης προσπαθώντας να αναπαραστήσουν στα κινηματογραφικά στούντιο την ατμόσφαιρα των οδών Νοταρά και Φίλωνος.

Μην σας πει κανείς πως τα «Κόκκινα φανάρια» γυρίστηκαν εξ ολοκλήρου στην Τρούμπα και ότι το μπαλκόνι από το οποίο προβάλλει ο Γιώργος Φούντας βρίσκεται στην οδό Νοταρά, γιατί πρόκειται για κινηματογραφικό τρικ, και το μπαλκόνι αυτό είναι μέρος σκηνικού σε στούντιο της εποχής. Το γεγονός επιβεβαιώνει και η Ελένη Ανουσάκη που κατονομάζει και το Στούντιο Άλφα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον Φούντα ως «Κάθαρμα» στην «Μαρκησία του Λιμανιού». Οι σκηνές που χορεύει η αρτίστα Μάρω Κοντού δεν έχουν γυριστεί φυσικά στο διαβόητο μπαρ «Οι 45 Γιάννηδες» αλλά στην ασφάλεια ενός στούντιο. Μόνο η εξωτερική όψη του μαγαζιού χρησιμοποιείται αυθεντικά. Κάποια εξωτερικά γυρίσματα στην ταινία έγιναν περιμετρικά της Τρούμπας. Η Ψεύτικη Τρούμπα πρωταγωνιστεί και στις ταινίες «Καλώς ήρθε το δολάριο» και «Ποτέ την Κυριακή».

Το 1964 ο Φίνος γιορτάζει την επιστροφή της Τζένης Καρέζη στους κόλπους της εταιρίας του και αποφασίζει να κάνει κινηματογραφικό τζακ-ποτ με μια ακόμα ταινία για τη μυθική συνοικία. Οι συντελεστές της ταινίας ετοιμάζονται να κινηματογραφήσουν αυθεντικές σκηνές στην Νοταρά και στη Φίλωνος. Πέφτει ξανά στο τραπέζι η ιδέα να χρησιμοποιηθεί το μπαρ του Τζίνο «Οι 45 Γιάννηδες» για τα γυρίσματα στο καμπαρέ που τραγουδά η Τζένη ως «Λόλα». Για πολλά χρόνια μάλιστα υπήρχε η βεβαιότητα ότι πρόκειται για το αυθεντικό μαγαζί.

Στην πραγματικότητα ο υπόκοσμος της Τρούμπας μπαϊλντισμένος από αυτό τον κινηματογραφικό πληθωρισμό είχε στείλει μήνυμα στους υπευθύνους της παραγωγής να μην πατήσουν το πόδι τους στην Τρούμπα, γιατί δεν μπορούσαν να εγγυηθούν την ασφάλειά τους. Έτσι εγκαταλείφθηκε η ιδέα της αυθεντικής Τρούμπας και φτιάχτηκε μια ακόμα παραμυθένια εκδοχή της από φελιζόλ. Ψεύτικο λοιπόν το καμπαρέ του Στέλιου, το μπουζουξίδικο του Φαρέα και ο δρόμος που βαδίζει ο Κούρκουλος με τον Φέρμα προς την τελική σκηνή. Ψεύτικα όλα! Τα γυρίσματα έγιναν, καθώς φαίνεται, στα στούντιο των Αγίων Αναργύρων Ο Κούρκουλος, ο Άρης ο μαχαιροβγάλτης, ποτέ δεν περπάτησε στην Τρούμπα!