Νίκος Τσούκας: Α, ρε κατακαημένα Γιάννενα, σας έσφαξε ο διαιτητής!

Αριστουργηματική σκηνή μιας μέτριας ταινίας που επιστράτευσε μια πλειάδα σπουδαίων ηθοποιών για να βγάλει γέλιο.

Νίκος Τσούκας: Α, ρε κατακαημένα Γιάννενα, σας έσφαξε ο διαιτητής!

«Η Ωραία του Κουρέα» ανήκει στην έσχατη φάση του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Η φωτό με τα κατακαημένα Γιάννινα και ο "βλάκας" Νίκος Τσούκας που κοιτάζει τη φωτογραφία της ποδοσφαιρικής ομάδας σαν να είναι το εικόνισμα της Παναγίας και τα βάζει με την... κακή διαιτησία.

Αβίαστο γέλιο σε μια σκηνή δύο λεπτών με τις ατάκες να περνούν από τον ένα ηθοποιό στον άλλο. Βρισκόμαστε στην αρχή της επταετίας, με τη νέα αισθητική των συνταγματαρχών και την παρακμή ορατή σε κάθε πτυχή της ελληνικής πραγματικότητας. Αυθεντικές πινελιές ρεαλιστικού σινεμά βασισμένες στην σκληρά κερδισμένη πείρα των ηθοποιών και λιγότερο στα σκηνοθετικά και σεναριακά ευρήματα των δημιουργών της ταινίας. Κατά τα άλλα η ταινία καταλήγει στην απλοϊκή λύση της αντιπαροχής, ως πανάκειας σε όλα τα προβλήματα που οδήγησε σε αυτό το πολεοδομικό έκτρωμα το οποίο αντικρίζουμε σήμερα.

"Η ωραία του κουρέα" κωμωδία της Φίνος Φιλμ σε σενάριο Λάκη Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου προβλήθηκε τη σεζόν 1968-1969 και έκοψε 228.142 εισιτήρια. Ήρθε 31η σε 108 ταινίες. Στα πλάνα της φιλοξένησε ηθοποιούς όπως η Μάρθα Καραγιάννη, ο Σωτήρης Μουστάκας, ο Αθηνόδωρος Προύσαλης και ο Χρόνης Εξαρχάκος αλλά και τραγουδιστές όπως ο Γιάννης Πουλόπουλος και η Πόπη Αστεριάδη σε μουσική Νίκου Μαμαγκάκη.