Κοτσιώνης: «Να πάει η Εθνική Νέων όσο ψηλότερα γίνεται»

Ο Κωνσταντίνος Κοτσιώνης μοιράζεται τις σκέψεις του λίγο πριν από τη συμμετοχή της Εθνικής Νέων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα χάντμπολ.

Κοτσιώνης: «Να πάει η Εθνική Νέων όσο ψηλότερα γίνεται»

Η Εθνική Νέων μπήκε στην τελική ευθεία για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα που συνδιοργανώνουν Ελλάδα και Γερμανία από τις 20 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου και ο Κωνσταντίνος Κοτσιώνης μοιράζεται τις σκέψεις του για το μεγάλο αθλητικό ραντεβού του καλοκαιριού.

Πριν κλείσει τα 21 χρόνια του, ο Κοτσιώνης ήδη έχει αποκομίσει σημαντικές εμπειρίες από τα ευρωπαϊκά γήπεδα. Πιο δυνατές είναι εκείνες με την ΑΕΚ, στους ομίλους του European League τη σεζόν 2021-22, με ξεχωριστή εμφάνιση για τον ίδιο στη Λισαβόνα κόντρα στη Σπόρτινγκ, ενώ την ίδια σεζόν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και στους τελικούς του Handball Premier. Τον Ιανουάριο του 2022 συμμετείχε μαζί με ακόμη 33 νεαρούς αθλητές απ' όλη την Ευρώπη, στο πρώτο camp "Respect Your Talent" που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία στη Μπρατισλάβα. Ιδιαίτερη εμπειρία ήταν και η συμμετοχή στους Μεσογειακούς Αγώνες στην Αλγερία, εκεί όπου η Εθνική Νέων κοντραρίστηκε με μεγαλύτερους σε ηλικία αντιπάλους.

Σε ατομικό επίπεδο η σεζόν που ολοκληρώθηκε δεν ήταν αρκετά καλή, όπως λέει και ο ίδιος. Το τελείωμα τον βρήκε στα Βριλήσσια. Όλα αυτά τα χρόνια, όμως, για τον Κωνσταντίνο Κοτσιώνη υπάρχει μία σταθερά και αυτή δεν είναι άλλη από την Εθνική ομάδα. Πρώτα με τους Παίδες, στη συνέχεια με τους Εφήβους και τώρα με τους Νέους. Και πάντα μπροστά του υπάρχει η μεγάλη πρόκληση της συμμετοχής στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Αυτή η ώρα έφτασε...

Τις τελευταίες ημέρες η Εθνική Νέων συνεχίζει την προετοιμασία της στη Θεσσαλονίκη και την ερχόμενη εβδομάδα θα ταξιδέψει για την Αθήνα. Εκεί, αλλά και στα γήπεδα της Γερμανίας, από τις 20 Ιουνίου θα χτυπά η καρδιά του παγκοσμίου χάντμπολ.

«Η προετοιμασία κυλάει πολύ καλά. Αρχίζουμε και βρίσκουμε όλοι ρυθμό, κάνουμε διπλές προπονήσεις. Προετοιμαζόμαστε σωματικά και πνευματικά μπαίνοντας στην τελική ευθεία. Το κλίμα είναι πάρα πολύ καλό. Το γεγονός ότι είμαστε τόσα χρόνια μαζί και έχουμε γίνει μία οικογένεια, μας βοηθά σε αυτή την προσπάθεια. Ακόμη και κάποιος να μην είναι πολύ καλά μέσα του, ερχόμενος εδώ βρίσκει τον εαυτό με αποτέλεσμα να περνάει καλά, να κάνει αυτό που του αρέσει και να βοηθά την ομάδα», τονίζει ο Κοτσιώνης στην επίσημη σελίδα της ΟΧΕ.

Για τον νεαρό περιφερειακό, πλέον ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, η εκπλήρωση ενός παιδικού στόχου που πήρε παράταση. «Όλοι μας περάσαμε δύσκολα όταν αναβλήθηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων, που είχε αναλάβει η Ελλάδα, όλοι μας νιώσαμε απογοήτευση, επειδή το περιμέναμε διακαώς. Ωστόσο, η χώρα μας ανέλαβε με τη Γερμανία τη συνδιοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Νέων, το κίνητρο αναθερμάνθηκε και πλέον λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα, αισθανόμαστε ότι φτάσαμε στην πηγή. Τώρα, πρέπει να πιούμε και το νερό».

Το "νερό", προφανώς ισοδυναμεί με μια πορεία που θα αφήσει ικανοποιημένους πρωτίστως τους ίδιους τους διεθνείς. «Αυτό που θέλουμε όλοι μας είναι πάμε όσο ψηλότερα γίνεται. Γνωρίζουμε τη διαδικασία, ξέρουμε ότι πρέπει να προχωράμε βήμα προς βήμα, να μην αποπροσανατολιζόμαστε, να μη χάνουμε τη συγκέντρωσή μας. Αρχικά μπροστά είναι ο όμιλος, με αντιπάλους την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και την Κούβα. Εκεί επικεντρωνόμαστε. Η Αίγυπτος είναι μια πολύ καλή ομάδα και πολλοί πιστεύουν ότι πάει για μετάλλιο. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι στα μέτρα μας, ίσως να είμαστε και καλύτεροι. Σε γενικές γραμμές, έχουμε αυτοπεποίθηση. Προσωπικά νιώθω ότι εφόσον είμαστε καλά σε σωματικό, πνευματικό και ψυχολογικό επίπεδο θα καταφέρουμε να εκπροσωπήσουμε επάξια τη χώρα μας και πιστεύω ότι μπορούμε να κερδίσουμε οποιοδήποτε παιχνίδι, χωρίς να κοιτάμε ποια ομάδα έχει την ταμπέλα του φαβορί».

Η συμμετοχή σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα, πέρα από το ομαδικό κομμάτι αποτελεί και ένα ατομικό κίνητρο για τον καθένα ξεχωριστά. Όπως λέει ο Κωνσταντίνος Κοτσιώνης «κάθε αθλητή θα τον κοιτάξουν μάτια απ' όλη την Ευρώπη και απ' όλο τον κόσμο. Αυτό από μόνο του δίνει κίνητρο, καθώς ο αθλητής βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ωστόσο, όλοι μας γνωρίζουμε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι η ομαδική προσπάθεια και το αποτέλεσμα για την Εθνική μας ομάδα. Κάνεις δεν βάζει τον εαυτό του πάνω από το σύνολο. Γνωρίζουμε όλοι ότι αν η ομάδα πάει καλά, θα έχουμε και καλύτερες προτάσεις για τη συνέχεια στις καριέρες μας είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό».

Οι εμπειρίες που ο ίδιος έχει αποκομίσει έως τώρα, τον βοηθούν να βλέπει πιο καθαρά τη μεγάλη αγωνιστική πρόκληση του παγκοσμίου. «Προσωπικά αυτές οι εμπειρίες με βοηθούν να μη νιώθω βάρος. Αυτό προσπαθώ να πω και στους συμπαίκτες μου. Όλοι μας έχουμε περάσει πολλά, ο καθένας έχει τις δικές του παραστάσεις. Είναι σημαντικό να χαρούμε αυτή τη διοργάνωση, να απολαύσουμε την προσπάθειά μας και να μη λυγίσουμε από πίεση και άγχος, που θα μας βλάψουν αγωνιστικά. Θέλουμε να αγωνιστούμε σε γεμάτο γήπεδο, θέλουμε τον κόσμο στο πλάι μας, θέλουμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας».