Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπιτς χάντμπολ: Τέταρτη στον κόσμο η Εθνική Ανδρών

Την τέταρτη θέση κατέκτησε η Εθνική ομάδα των Ανδρών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπιτς χάντμπολ στο Ηράκλειο της Κρήτης, καθώς ηττήθηκε στον «μικρό τελικό» από τη Βραζιλία με 2-0 σετ.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπιτς χάντμπολ: Τέταρτη στον κόσμο η Εθνική Ανδρών

Τέταρτη στον κόσμο αναδείχτηκε η Εθνική μας ομάδα των Ανδρών στο μπιτς χάντμπολ. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα γνώρισε την ήττα με 2-0 σετ από τη Βραζιλία στον «μικρό τελικό» του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στο Ηράκλειο της Κρήτης, ωστόσο πρόκειται για μία σημαντική επιτυχία για την «γαλανόλευκη», αν αναλογιστεί κανείς ότι ο αρχικός στόχος σε αυτή την πρώτη συμμετοχή σε παγκόσμιο ήταν η είσοδος στη δωδεκάδα και ο... κρυφός στόχος το πλασάρισμα στην οκτάδα.

Η Ελλάδα, αν και βρέθηκε να κυνηγάει στο πρώτο σετ, βρήκε λύσεις για να πλησιάσει στον πόντο (16-15), σημείο που βοήθησε και η είσοδος του Μπόσκου στην επίθεση, αλλά δεν είχε τον χρόνο με το μέρος της, με τους Βραζιλιάνους να εκμεταλλεύονται τα τελευταία 30’’ σκοράροντας και εκμηδενίζοντας τις «γαλανόλευκες» πιθανότητες για να πάει το σετ στο «χρυσό» γκολ.

Στο δεύτερο σετ, η ελληνική άμυνα δέχθηκε πίεση, ο Γουργούμης (8 επεμβάσεις) κατάφερε την να ανακόψει ως ένα σημείο, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό.

Ακόμα κι έτσι όμως, οι Έλληνες διεθνείς βρήκαν τον τρόπο να μειώσουν περίπου ενάμιση λεπτό πριν το τέλος σε 18-16, αλλά ένα λάθος και ένα μπλοκ έφεραν εύκολα τέρματα για τους Βραζιλιάνους που πήραν και πάλι διαφορά με τον Μπόσκο να μειώνει απλά σε 24-18.

Για την Ελλάδα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλείνει με την καθ’ όλα τιμητική 4η θέση, αλλά το κυριότερο έχοντας εξασφαλίσει την παρουσία της στις τρεις μεγάλες διοργανώσεις του 2023: το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Ναζάρε της Πορτογαλίας το Ιούλιο, τα World beach Games στο Μπαλί τον Αύγουστο και στους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες και πάλι στον Καρτερό.

Γιάννης Λαζαρίδης (Προπονητής Εθνικής): «Μια τέταρτη θέση στον κόσμο είναι πάρα πολύ μεγάλο πράγμα, αλλά εμάς μας αφήνει μια πικρία γιατί δεν κατορθώσαμε να πάρουμε ένα μετάλλιο. Ήμασταν πάρα πολύ κοντά και το γεγονός πως μας έμεινε πικρία που ηττηθήκαμε από την Κροατία και τη Βραζιλία νομίζω τα λέει όλα για αυτήν την ομάδα. Τα μάτια των παιδιών πετούσαν σπίθες στον αγώνα, το βλέπαμε κάθε στιγμή. Από το ζέσταμα μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο είχαν θέληση, καρδιά, τους βγάζουμε το καπέλο με τον Παναγιώτη γιατί πραγματικά ήταν συγκλονιστικοί.

Το ότι δεν μπορέσαμε να κερδίσουμε στο μικρό τελικό την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Βραζιλία που μετράει μόλις δύο ήττες τα τελευταία επτά χρόνια, ήταν θέμα μιας, δύο κατοχών. Δεν είχαμε καθαρό μυαλό, ίσως η απειρία μας, η πίεση που αγωνιστήκαμε σε τόσο μεγάλα παιχνίδια. Η πορεία μας όλη δείχνει ότι αυτή η ομάδα έχει μέλλον, έχει διοργανώσεις μπροστά να πάμε πολύ ψηλά και να φέρουμε διακρίσεις.».

Μπρούνο Κάρλος Ντε Ολιβέιρα (Αθλητής Βραζιλίας): «Είμαστε χαρούμενοι για την προσπάθεια που κάναμε ως ομάδα και την επιτυχία που είχαμε να κατακτήσουμε το χάλκινο μετάλλιο, γιατί παίξαμε και νικήσαμε μια πάρα πολύ καλή ομάδα όπως είναι η Ελλάδα. Όταν ήρθαμε στο τουρνουά στόχος μας ήταν να κατακτήσουμε την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο, όμως όπως είπα και στους συμπαίκτες μου θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι και με το χάλκινο γιατί προσπαθήσαμε πολύ και από λεπτομέρειες δεν το πήραμε.

Όλη η διοργάνωση ήταν επιτυχημένη και μας άρεσε πάρα πολύ που ήρθαμε εδώ στην Ελλάδα και την Κρήτη. Είναι ένα μέρος που μοιάζει με τη χώρα μας τη Βραζιλία, όπως και ο κόσμος, που είναι ζεστός και βοηθούσε κάθε ομάδα που αγωνιζόταν».

ΕΛΛΑΔΑ – ΒΡΑΖΙΛΙΑ 0-2 (15-18, 18-24)

ΕΛΛΑΔΑ (Λαζαρίδης): Λαδάκης 5, Μπόσκος 10, Γ. Ελευθεριάδης 16, Καραγκιοζόπουλος, Τσαναξίδης 2, Μπάτζιος, Θεοδώρου, Β. Ελευθεριάδης, Γουργούμης, Παπαζόγλου

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Σέμπεν, Σιμόες 6, Πινέιρο 8, Αμαράλ 12, Κάρλος ντε Ολιβέιρα 4, Πιρές 12, Μπαρσέλος, Μαρσέτε, Φερνάντες.

Διαιτητές: Καρντόνε, Μανουέλε (Ιταλία) Αποκλεισμοί: 0-2