«Θα αφήσει το σημάδι της πάνω μας η δεύτερη καραντίνα»

Την ανησυχία τους για το μέλλον του ερασιτεχνικού αθλητισμού λόγω του κορονοϊού εξέφρασαν με δηλώσεις τους οι παίκτες της ομάδας χάντμπολ του Ολυμπιακού

«Θα αφήσει το σημάδι της πάνω μας η δεύτερη καραντίνα»

Την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στο χάντμπολ και γενικότερα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας εξέφρασαν οι παίκτες του Ολυμπιακού στο 12ο τεύχος του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ emag.

Ολυμπιακός: Παρελθόν ο Κλιάιτς, αναλαμβάνει ο Καρασαββίδης

Αναλυτικά τα όσα δήλωσαν:

Καρασαββίδης: «Χαρούμενος που επέστρεψα στον Ολυμπιακό»

Κώστας Τσιλιμπάρης: «Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή. Σε αναστολή «εργασίας» με την ιδιαιτερότητα ότι δεν μπορούμε να εργαστούμε από το σπίτι. Η πειθαρχία όμως είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του αθλητισμού και για αυτό βλέπουμε όλους τους αθλητές μας να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους και για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Δυστυχώς αυτή η δεύτερη καραντίνα θα αφήσει το σημάδι της πάνω μας και η επιστροφή θα είναι ακόμα πιο δύσκολη από αυτήν του καλοκαιριού ειδικά στο ψυχολογικό κομμάτι. Ελπίζω όλα αυτά σύντομα να είναι παρελθόν και η αθλητική ηγεσία που δείχνει διάθεση να εξορθολογήσει τα κακώς κείμενα πολλών ετών στον αθλητισμό να δώσει τέλος στην ανωμαλία των τυπικά ερασιτεχνών αθλητών που έχουν ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις με τους επαγγελματίες του χώρου μας».

Άγγελος Τσίλης: «Βρισκόμαστε ήδη μέσα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και για ακόμη μια φορά παρακολουθούμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό να καταρρέει. Η επανάληψη της διακοπής των αγώνων και των προπονήσεων, προκαλεί σύγχυση σε αθλητές και συλλόγους και φέρνει στην επιφάνεια πολλούς προβληματισμούς. Ποιο θα είναι το οικονομικό μας μέλλον; Θα αντέξουν τα σώματά μας να επιστρέψουμε στα γήπεδα ξανά μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα; Θα μπορέσουν οι ομάδες να ανταπεξέλθουν στα υγειονομικά πρωτόκολλα; Εξαρτόμαστε από τις αποφάσεις των αρμοδίων και ζητάμε άμεσα να βρεθεί μια λύση για την επιβίωση του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην Ελλάδα».

Παναγιώτης Καραμπουρνιώτης: «Το μείζον θέμα για εμάς είναι η συνέχιση του πρωταθλήματος. Η φύση του αθλήματός μας είναι καθαρά επαγγελματική και ας αναφέρεται ως ερασιτεχνικό. Η διάρκεια της διακοπής είναι αμφίβολη και η συνέχεια μετά θα είναι επώδυνη λόγω της παύσης. Το κομμάτι του βιοπορισμού είναι ίδιο με όλους τους κλάδους που πλήττονται και εννοείται ότι υπολογίζουμε τα χρήματα και εμείς και οι οικογένειες μας. Είναι άδικο τα αθλήματα να διαχωρίζονται σε Β’ κατηγορίας και η πολιτεία να μεριμνά μόνο για τα δημοφιλή. Είναι χιλιάδες οι αθλητές ανά την Ελλάδα που βρίσκονται σε αυτή θέση. Τα όποια μέτρα, τηρήθηκαν, τηρούνται και θα τηρούνται από όλους. Οι σύλλογοι χρειάζονται στήριξη για να συνεχίσουν να μας στηρίζουν».

Πέτρος Κανδύλας: «Η δύσκολη περίοδος που διανύουμε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες βρίσκει και πάλι τους αθλητές σε μια πολύ δυσμενή θέση. Ήδη μετράμε σχεδόν 3 βδομάδες αποχής από τους αγωνιστικούς χώρους και κάθε μέρα που περνάει κάνει όλο και πιο δύσκολη την επιστροφή μας σε αυτούς, καθώς ο κίνδυνος τραυματισμών αυξάνεται. Όλη η αθλητική κοινότητα έχει δείξει ότι είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει οποίο μέτρο και πρωτόκολλο υγείας χρειαστεί προκειμένου να ξεκινήσουμε άμεσα τις προπονήσεις και μετέπειτα τους αγώνες. Εύχομαι να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα και ας μην γίνει όλη η κατάσταση που ζούμε, μια ταφόπλακα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό».

Βύρωνας Παπαδόπουλος: «Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός δεν θα αντέξει αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, τίθεται πλέον ξεκάθαρα θέμα επιβίωσης. Η υγεία όλων είναι το πολυτιμότερο αγαθό και η δοκιμασία που περνάμε για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα απαιτεί υπομονή και πειθαρχία. Στη δική μας δουλειά έχουμε μάθει να ζούμε και με τα δύο. Για αυτό δηλώνουμε έτοιμοι με τη βοήθεια της πολιτείας να επιστρέψουμε στην δική μας καθημερινότητα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συνανθρώπους μας. Καλή δύναμη σε όσους περνάνε δύσκολα αυτές τις μέρες».

Νίκος Πασσιάς: «Μετά το λουκέτο στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, που αν και «ερασιτέχνης» χρειάζεται να βρίσκεσαι πρωί- βράδυ στο γήπεδο για τις ανάγκες των προπονήσεων, χωρίς να μπορείς να ασχοληθείς παράλληλα με επαγγελματική καριέρα, έχουν δημιουργηθεί πολλοί προβληματισμοί και ερωτήματα. Κι αυτό διότι οι επιπτώσεις του Covid-19 είναι σημαντικές τόσο σε οικονομικό επίπεδο, καθώς όπως προανέφερα είναι σε πολλούς το μοναδικό εισόδημα, λόγω των αναγκών του αθλήματος, όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο, καθώς η επάνοδος στον αγωνιστικό χώρο θα είναι δύσκολη. Όλοι συμφωνούμε πως πρωτεύοντα ρόλο παίζει η υγεία όλων και ασπαζόμαστε τις οδηγίες των ειδικών, αλλά θεωρούμε πως μπορούν να βρεθούν λύσεις, ώστε να κρατήσουμε σε ισχύ το μέλλον του ερασιτεχνικού αθλητισμού, καθώς ήδη εδώ και πολλούς μήνες πλήττεται και δεν ξέρουμε πόσο θα αντέξει».

Στέφανος Μιχαηλίδης: «Η αλήθεια είναι ότι αυτή τι στιγμή η κατάσταση στη χώρα μας είναι οριακή , τα κρούσματα είναι σε ψηλά νούμερα και οι πιέσεις στο σύστημα υγείας υψηλές. Εμείς σαν πολίτες πρώτιστος και εν συνεχεία ως αθλητές πρέπει να δείξουμε κοινωνική ευθύνη για να μπορέσουμε να περιορίσουμε την διασπορά του ιού. Παρόλα αυτά , ο εργασιακός μας κλάδος αυτή τη στιγμή δέχεται ένα τεράστιο πλήγμα. Ο «ερασιτεχνικός» αθλητισμός υποφέρει και το μέλλον του φαίνεται δυσοίωνο. Ο Ολυμπιακός σαν σύλλογος , αλλά και εμείς προσωπικά σαν αθλητές επιζητούμε από το κράτος να βρεθεί μια λύση σε αυτό πρόβλημα με την διεξαγωγή εβδομαδιαίων τεστ , αγώνων κεκλεισμένων των θυρών και οποία αλλά υγειονομικά πρωτόκολλα απαιτούνται , ώστε να μπορέσουμε με κάθε ασφάλεια και υπευθυνότητα να συνεχίσουμε τις αθλητικές μας υποχρεώσεις στο υψηλότερο επίπεδο. Άλλωστε ο αθλητισμός πάντοτε ήταν προαγωγός της υγείας, σώματος και πνεύματος, γεγονός το οποίο σε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις θα μπορέσει να αποτελέσει μια σανίδα σωτηρίας για ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Τονίζοντας ξανά τηρώντας φυσικά όλα τα μέτρα ασφαλείας».

Θοδωρής Δεληχρήστος: «Η ζωή στην καραντίνα προφανώς δεν είναι εύκολη. Ως αθλητής μου λείπει το χάντμπολ και κάθε δραστηριότητα γύρω από αυτό, όπως οι προπονήσεις και οι αγώνες. Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή οπότε κάνω υπομονή μέχρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, και προσπαθώ να βρω τρόπους να αθλούμαι με οποιοδήποτε τρόπο εντός και εκτός σπιτιού με σκοπό να διατηρηθεί το σώμα μου σε ικανοποιητικό, για τα δεδομένα, επίπεδο. Ελπίζω η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε να βελτιωθεί σύντομα και περιμένουμε να μας επιτρέψουν οι αρχές να ξαναμπούμε στα γήπεδο το συντομότερο δυνατό, γιατί όσο καθυστερούμε θα γίνει μη αναστρέψιμη».

Γαρύφαλλος Μπάγιος: «Η κατάσταση που βιώνουμε σαν πολίτες είναι πολύ δύσκολή και οι τελευταίες εξελίξεις δεν φαίνονται ευνοϊκές. Σαν αθλητές βρισκόμαστε σε αναμμένα κάρβουνα, χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα συνεχίσουμε, αν θα χαθεί η σεζόν όπως πέρυσι ή αν θα υπάρχει η απαραίτητη στήριξη από το κράτος. Να επαναλάβουμε ξανά ότι και εμείς εξαρτόμαστε από το μισθό μας για να ζήσουμε, και δεν τίθεται θέμα για χόμπι όταν αναφερόμαστε σε ερασιτεχνικό αθλητισμό. Επομένως πρέπει να γίνει κατανοητή η αγανάκτηση μας όταν ακυρώνουν για δεύτερη φορά τις προπονήσεις και τα πρωταθλήματα, που αποτελούν ουσιαστικά τη δουλειά μας. Ακόμα οι ατομικές προπονήσεις φυσικής κατάστασης σε καμία περίπτωση δεν μας προετοιμάζουν το ίδιο, με τις δυναμικές καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε στον αγωνιστικό χώρο για κάθε άθλημα ξεχωριστά. Στην αθλητική βιβλιογραφία έχει μελετηθεί εκτενώς το φαινόμενο της αποπροπόνησης, δηλαδή η βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη παύση προπόνησης, και όσο οι αθλητές μένουν ανενεργοί και έξω από τα γήπεδα ζημιώνονται».

Μάρκο Τερλέτσκι: «Οι συγκυρίες πλέον, δεν μας αφήνουν να αθληθούμε και να ζήσουμε μέσα από αυτό, διότι βάσει νόμου όλα τα αθλήματα πλην του ποδοσφαίρου και μπάσκετ θεωρούνται για τον ελληνικό χώρο, ερασιτεχνικά. Κατανοώ πλήρως, ότι η πανδημία του COVID 19 εξαπλώνεται διαρκώς στην χώρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι- αθλητές είναι αναγκασμένοι να στερηθούν τον πυρήνα της ζωής τους, τον αθλητισμό. Η επιβολή του Lockdown στην Ελλάδα, έχει ως αποτέλεσμα την παθητικότητα όλων των αθλητών στις προπονήσεις και κυρίως στον αγωνιστικό χώρο. Ευελπιστώ, σύντομα να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκαλέσει ο ιός και όλοι οι εργαζόμενοι-αθλητές να επανέλθουν στην καθημερινότητα τους».

Αλέξανδρος Κουκουλάς: «Οι επιπτώσεις της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν αντίκτυπο και στον αθλητισμό. Η αναστολή των αγώνων και η διακοπή των προπονήσεων σε όλα τα αθλήματα (εκτός του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ) στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει πρόβλημα στον βιοπορισμό πολλών αθλητών και οικονομική ασφυξία σε αρκετά σωματεία. Κατανοώ ότι η κατάσταση που βιώνουμε είναι δύσκολη και σέβομαι κάθε προσπάθεια της πολιτείας, ωστόσο ζητάμε τόσο σαν αθλητές όσο και σαν άνθρωποι να δείξει ότι μας υπολογίζει. Πρέπει να επιστρέψουμε σύντομα στα γήπεδα, φυσικά τηρώντας τα πρωτόκολλα, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες που βρίσκονται σε ακόμα χειρότερη κατάσταση, για να μπορέσουμε να προπονηθούμε και να αποφύγουμε τραυματισμούς. Φυσικά με αυτή την διακοπή επηρεάζεται και η Εθνική ομάδα που έχει κάνει τεράστια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για να εκπροσωπήσει την χώρα μας. Εύχομαι σύντομα να επιστρέψουμε στα γήπεδα».