Γιανίκ Νοά-για δολοφονία Φλόιντ: «Πρέπει να τοποθετηθούν και οι λευκοί αθλητές»

Ο Γάλλος παλαίμαχος αθλητής του τένις τοποθετήθηκε για την δολοφονία Φλόιντ και εξέφρασε την άποψη ότι και οι λευκοί αθλητές πρέπει να κάνουν το ίδιο.

 

Γιανίκ Νοά-για δολοφονία Φλόιντ: «Πρέπει να τοποθετηθούν και οι λευκοί αθλητές»

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Γιανίκ Νοά Γάλλος πρώην αθλητής του τένις σε συνέντευξη του αναφέρθηκε στο ότι όσοι ασχολούνται τώρα η θα είναι μαύροι οι μελαμψοί και όχι άσπροι.

Ο Γιανίκ Νοά είναι μία από τις ξεχωριστές φυσιογνωμίες του γαλλικού αθλητισμού και παράλληλα ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο του τένις. Ο τελευταίος Γάλλος νικητής του Roland Garros, τοποθετήθηκε σχετικά με όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες ανά την υφήλιο, μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόϊντ στην Μινεάπολη από αστυνομικό.

Ο Νοά, εξέφρασε την λύπη του για την «σιωπή» των λευκών αθλητών, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είναι καλό που οι νέοι ασχολούνται, αλλά αυτό που με ενοχλεί, είναι ότι είναι όλοι μελαμψοί ή μαύροι».

«Γιατί; Είναι μια αδικία που πρέπει να την μάθουν όλοι, επεσήμανε ο πρώην πρωταθλητής του τένις, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «France 2», ερωτηθείς για την στάση των συμπατριωτών του αστέρων του αθλητισμού, Κιλιάν Μπαπέ, Γκαέλ Μονφίς, Τζο Βιλφριντ Τσονγκά και πρόσθεσε: «Υπάρχει ανάγκη να τοποθετηθούν και οι λευκοί αθλητές. Η σιωπή τους με ενοχλεί. Αυτό που με καθησυχάζει, είναι ότι σχεδόν άμεσα, έγινε λόγος για αδικία. Ναι, είναι μαύρος, αυτό συνέβαινε πάντα. Ομως, υπάρχουν και οι λευκοί νέοι, μια νέα γενιά που συνειδητοποιούν ότι αυτό είναι το μέλλον τους και πως δεν θέλουν να ζήσουν σε αυτόν τον κόσμο».

Ο 60χρονος Νοά, νικητής του Roland Garros το 1983, ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Instagram, μία φωτογραφία στην οποία είναι ντυμένος με ένα λευκό μπλουζάκι και με την φράση «Δεν μπορώ να αναπνεύσω, #JusticeForGeorgeFloyd», που ήταν τα τελευταία λόγια του Τζορτζ Φλόϊντ.