Ο... βαρετός Μεντβέντεφ και το λάθος του Τσιτσιπά

Το -όντως βαρετό κατά πολλούς- στυλ του Ρώσου εκνευρίζει εύλογα τον Στέφανο και αυτή ακριβώς είναι η παγίδα στην οποία τον... ρίχνει συνεχώς ο αντίπαλός του. Οι πιθανές λύσεις για τον Έλληνα άσο και η αναλογία με τις μάχες μιας άλλης εποχής ανάμεσα στους Τζίμι Κόνορς και Ιβάν Λεντλ!

Ο... βαρετός Μεντβέντεφ και το λάθος του Τσιτσιπά

Από τον ενθουσιασμό και τον παγκόσμιας εμβέλειας θαυμασμό που προκάλεσε η νίκη επί του σπουδαίου Νόβακ Τζόκοβιτς, στο... ίδιο έργο θεατής ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Τσιτσιπάς - Μεντβέντεβ 0-2: Στον τελικό της Σανγκάης ο Ρώσος (highlights)

Το μεγάλο αστέρι της Ελλάδας στο τένις έχει ήδη καθιερωθεί στην ελίτ του αθλήματος παρότι είναι μόλις 21 ετών. Έχει κερδίσει όλους τους μεγάλους της εποχής (Τζόκοβιτς, Φέντερερ, Ναδάλ), έχει κατακτήσει τρεις τίτλους κι έχει φτάσει ισάριθμες φορές σε τελικό τουρνουά Masters, όμως μέχρι στιγμής αποτυγχάνει να ξεπεράσει, ξανά και ξανά, το ίδιο εμπόδιο.

Και το όνομα αυτού, Ντανίλ Μεντβέντεφ.

Το μεταξύ τους παιχνίδι στη Σανγκάη το πρωί του Σαββάτου (12/10) σήμανε την πέμπτη φορά που οι δύο τενίστες -αμφότεροι μέλη της λεγόμενης Next Gen του αθλήματος- αναμετρώνται σε επίπεδο ανδρών. Και, όπως όλες τις προηγούμενες φορές, ο Στέφανος ηττήθηκε στα σημεία από τον Ρώσο, μετρώντας πλέον 0/5 όποτε τον βρίσκει στο δρόμο του.

Όχι, ο Μεντβέντεφ δεν είναι κατ' ανάγκη καλύτερος ή πιο ταλαντούχος από τον Τσιτσιπά. Το τένις, καθότι ατομικό άθλημα, είναι θέμα φόρμας, φυσικής κατάστασης, ταλέντου, αλλά και προσαρμογής και ψυχολογίας. Οι δύο τελευταίοι είναι οι τομείς-«κλειδιά», στους οποίους θα πρέπει να εστιάσει ο Έλληνας άσος, προκειμένου να ξεπεράσει επιτέλους τον ρωσικό... σκόπελο.

Φυσικά αυτό δεν είναι κάτι που δεν γνωρίζει ο Στέφανος. Το ξέρει πολύ καλά, κι αυτό φαίνεται από τις δηλώσεις του μετά τη σαββατιάτικη ήττα. Πέρα από τον χαρακτηρισμό του παιχνιδιού του Μεντβέντεφ ως «βαρετό» -κάτι με το οποίο ο υπογράφων (και φανταζόμαστε αρκετοί ακόμη) συμφωνούν-, ο Έλληνας πρωταθλητής είπε ακόμη τα εξής:

«Μισώ τον εαυτό μου που έρχομαι στη θέση να παίζω με τους δικούς του όρους και όχι με τους δικούς μου».

και

«Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να χτυπήσεις όσο πιο δυνατά μπορείς από τη μία άκρη στην άλλη, με ακρίβεια, και να τον κάνεις να τρέχει».

Τσιτσιπάς: «Βαρετό να παίζεις με τον Μεντβέντεφ!»

Δύο πολύ σωστές επιλογές για να κερδίσεις έναν «pusher», όπως χαρακτηρίζεται (υποτιμητικά) το στυλ παικτών όπως ο Μεντβέντεφ. Άλλη μια τακτική είναι να ανεβαίνεις συχνά στο φιλέ, κάτι που κάνει ούτως ή άλλως ο Στέφανος όποτε τον αντιμετωπίζει. Τα άλλα δύο στοιχεία που πρέπει να δουλέψει, τα αναφέραμε ήδη, με βασικότερο αυτό της ψυχολογίας.

Το στυλ του Μεντβέντεφ είναι αυτό και δεν θα διαφοροποιηθεί. Το λάθος του Τσιτσιπά είναι ότι εκνευρίζεται από αυτό, αντί πολύ απλά να το σεβαστεί και να πάρει απόφαση ότι αυτό είναι και δεν αλλάζει. Διότι όσο βαρετός κι αν φαίνεται ο Μεντβέντεφ, η αλήθεια είναι πως η τακτική του αποτελεί μια απολύτως θεμιτή και παράλληλα ιδιαίτερα αποτελεσματική προσέγγιση στο τένις.

Με άλλα λόγια, ο Ρώσος δεν κάνει κάτι λάθος, ούτε... κλέβει κανέναν. Όσο πιο σύντομα, λοιπόν, ο Στέφανος το πάρει απόφαση και σεβαστεί το παιχνίδι του αντιπάλου του, τόσο το καλύτερο γι' αυτόν. Να αφοσιωθεί απόλυτα στο δικό του παιχνίδι και στις διορθώσεις που πρέπει να κάνει, προκειμένου να τον νικήσει.

Υ.Γ.: Η ατάκα του Τσιτσιπά για τον Μεντβέντεφ περί... βαρεμάρας δεν αποτελεί πρωτοτυπία. «Pushers» υπάρχουν αμέτρητοι στο τένις και ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός έχει ειπωθεί από εξίσου πάμπολλους παίκτες που δεν αγωνίζονται έτσι και απλά... εκνευρίζονται από το συγκεκριμένο στυλ.

Ίσως η πιο φημισμένη, όμως, στιγμή που ειπώθηκε κάτι παρόμοιο και μάλιστα «πιάστηκε» από την κάμερα και τα μικρόφωνα ήταν το 1992 στο US Open. Αντίπαλοι ήταν ο αθυρόστομος και συναισθηματικός Τζίμι Κόνορς, φημισμένος για το serve-and-volley στυλ παιχνιδιού του και ο «ψυχρός» και μεθοδικός Ιβάν Λεντλ.

Ο Κόνορς, σε μια στιγμή υπέρτατης... τσαντίλας, έβρισε on camera τον Λεντλ ύστερα από ένα χαμένο γκέιμ χαρακτηρίζοντάς τον «pusher». Βεβαίως, η διαφορά του Κόνορς με τον Τσιτσιπά είναι ότι τότε ο Αμερικανός βρισκόταν στη δύση της καριέρας του, ενώ ο Έλληνας είναι μόλις 21, έχοντας μπροστά του όλο το χρόνο να δουλέψει αυτά που πρέπει προκειμένου να λυγίσει τον... βαρετό Μεντβέντεφ!