Καλοβελώνης: «Με το μυαλό και το DNA του δάμασε ο Τσιτσιπάς τον Φέντερερ»

Ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός Γιώργος Καλοβελώνης αναλύει τον θρίαμβο του Στέφανου Τσιτσιπά επί του Ρότζερ Φέντερερ στο Όπεν Αυστραλίας. 

Καλοβελώνης: «Με το μυαλό και το DNA του δάμασε ο Τσιτσιπάς τον Φέντερερ»

Μικρός είναι ο τόπος (του τένις στην Ελλάδα)... Ο Γιώργος Καλοβελώνης ξέρει τον Στέφανο Τσιτσιπά από τα γεννοφάσκια του. Γι αυτόν που έχει παίξει σε όλον τον κόσμο και έχει προπονήσει εκατοντάδες παιδιά, η πορεία του Τσιτσιπά προς την κορυφή δεν ήταν έκπληξη. Ούτε και η νίκη επί του Φέντερερ!

-Αλήθεια τώρα, περίμενες, τέτοια επιτυχία;

«Είχα πει πριν από το ματς ότι ο Στέφανος είχε τύχη, αν έπαιρνε ένα από τα δυο πρώτα σετ. Γιατί τότε θα γινόταν μεγάλης διάρκειας ο αγώνας και ο Στέφανος θα ανέβαινε όσο περνούσε η ώρα ενώ ο Φέντερερ στην ηλικία που είναι, δεν θα ήταν εύκολο να παίξει τέσσερις ώρα αγώνα... »

-Το ξεκίνημά του Στέφανου δεν ήταν καλό... Από άγχος;

«Ήταν φυσικό να έχει άγχος. Το είδαμε όλοι στην αρχή, που ξεχάστηκε στο σερβίς, πέρασε η ώρα και δέχτηκε ποινή... Σίγουρα είχε άγχος.... Αλλά το άγχος περνά μετά τα πρώτα πέντε γκέιμ... Αν τα καταφέρεις εκεί, τότε πιστεύεις ότι μπορείς να κερδίσεις...

-Ποιο ήταν το σημείο που άλλαξε την τροπή του αγώνα;

«Το δεύτερο σετ ξέφυγε από τα χέρια του Φέντερερ. Είχε τόσα μπρέικ πόιντ και τα έχασε όλα... Η πλάστιγγα μετά άρχισε να γέρνει υπέρ του Στέφανου... Το κατάλαβε και εκείνος...»

-Πως γίνεται ένας 20χρονος να κοιτάζει στα μάτια ένα θρυλικό παίκτη;

«Ο Στέφανος είναι πιο ώριμος από την ηλικία του. Δεν φοβάται... Δεν ψαρώνει. Έχει άγνοια κινδύνου... Αυτό γιατί εγκεφαλικά είναι πολύ δυνατός. Έχει τέτοιο DNA. Δεν μπορείς να φτιάξεις έναν αθλητή Νο 1 ή για το τοπ-10, αν δεν υπάρχει το γενετικό υλικό. Ο προπονητής θα βοηθήσει να βελτιωθεί αλλά δεν μπορεί να κάνει έναν μέτριο αθλητή πρωταθλητή κόσμου... Αλλιώς θα βγαίνανε συνέχεια Τσιτσιπάδες».

-Τακτικά ποιο ήταν το κλειδί της νίκης;

«Ο Φέντερερ προσπαθεί να βγάλει από την αρχή τους αντιπάλους του από το γήπεδο με το επιθετικό του παιχνίδι... Προσπαθεί να σερβίρει και να ανέβει στο φιλέ. Ο Τσιτσιπάς δεν μπήκε παθητικά... «Του τη βγήκε» του Φέντερερ. Και στο φιλέ ανέβηκε όσες φορές και ο Φέντερερ. Ο Ρότζερ δεν έχει συνηθίσει έτσι. Θέλει πάντα αυτός να έχει το 80% των επιθέσεων. Μετά, σέρβιρε συνεχώς πάνω στο ντράιβ του Φέντερερ... Κι όλα τα δεύτερα σερβίς τα έστελνε στο κέντρο, πάνω στο κορμί του...»

-Την τακτική την επιλέγει ο προπονητής;

«Ένα πλάνο κάνει προπονητής. Αλλά βλέποντας και κάνοντας. Του πήγε καλά του Στέφανου και συνέχιζε...»

-Παρά το ύψος του χτύπησε τον Φέντερερ και στα πόδια...

«Ο Στέφανος είναι 1.95 ύψος αλλά στο γήπεδο κινείται σαν κοντός τενίστας... Είναι πολύ ελαφρύς για το ύψος του και ξέρει να μεταφέρει το ύψος του, δεξιά αριστερά...

- Εκείνος είναι άφοβος. Εσύ φοβήθηκες σε κάποιο σημείο του αγώνα;

«Ναι, στο τέλος, όταν πίστεψε ότι ήταν κοντά να κερδίσει... Εκεί γυρίζει το άγχος... Όταν έφτασε κοντά στη νίκη, έκανε λάθη... »

-Που αποδίδεις τον δυνατό χαρακτήρα του;

«Έχει γονίδια από δυο πλευρές. Είναι μισός Έλληνας, μισός Ρώσος... Από μια οικογένεια αθλητική. Ο παππούς ήταν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της Σοβιετικής Ένωσης. Και η μητέρα του ήταν σπουδαία τενίστρια...

-Μπορεί να φτάσει στον τελικό;

«Για να τα καταφέρει πρέπει να κερδίσει τον Ναδάλ που παίζει απίστευτα αυτή την εποχή. Είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος. Δεν του ταιριάζει κιόλας και το παιχνίδι του. Για να πάρει τον τίτλο πρέπει να κερδίσει τον Τζόκοβιτς στα τρία σετ...».

-Τον βλέπεις στο τοπ-10;

«Είναι θέμα χρόνου. Αν όχι στις αρχές χρονιάς, μέσα στη χρονιά. Αρκεί να είναι γερός...».

Έγραψε ιστορία ο Τσιτσιπάς, 3-1 σετ τον Φέντερερ με μυθική εμφάνιση!

Τσιτσιπάς-Φέντερερ: Ο τελευταίος ιστορικός πόντος (vid)

Τα highlights του θριάμβου του Τσιτσιπά επί του Φέντερερ (vid)

Έτσι έζησε ο Τσιτσιπάς τον δικό του θρίαμβο (vid)

Τσιτσιπάς: «Αυτή τη στιγμή είναι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στη Γη»

Ολυμπιακός σε Τσιτσιπά: «Συγχαρητήρια Στέφανε!»

Φέντερερ: «Θα μείνει ψηλά για πολύ καιρό ο Τσιτσιπάς!»

Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγκούτ: Ποιος είναι ο αντίπαλος του Τσιτσιπά

Το κλάμα του Πέτρου Τσιτσιπά! (vid)