Γιατί στο τένις οι πόντοι μετριούνται διαφορετικά

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αντιμετωπίζει τον Ρότζερ Φέντερερ στο Όπεν Αυστραλίας. Πολύ κόσμος θα παρακολουθήσει το ματς. Ξέρετε όμως πως προήλθε η ιδιότυπη μέτρηση του σκορ στους αγώνες τένις; 

Γιατί στο τένις οι πόντοι μετριούνται διαφορετικά

Οι πόντοι στο τένις δεν μετρούνται με 0,1,2,4 αλλά με 0, 15, 30, 40. H επικρατέστερη θεωρία είναι ότι η ονοματολογία προήλθε από το γαλλικό παιχνίδι jeu de paume που θεωρείται ο πρόδρομος στο τένις (σε αυτό η μπάλα χτυπιόταν με το χέρι αντί με ρακέτα). Το Jeu de paume ήταν πολύ δημοφιλές πριν από τη γαλλική επανάσταση, με περισσότερα από 1.000 γήπεδα στη χώρα.

Το γήπεδο είχε μήκος 90 πόδια (pied du roi), 45 πόδια σε κάθε πλευρά του φιλέ. Όταν ο παίκτης που σέρβιρε σκόραρε, μετακινείτο προς τα εμπρός 15 πόδια. Εάν σκόραρε ξανά, προχωρούσε άλλα 15 πόδια. Εάν σκόραρε για τρίτη φορά, πλησίαζε ακόμη 10 πόδια στο φιλέ. Στη συνέχεια κέρδιζε τον πόντο.

Όσο για τη χρήση του όρου love για τον μηδενικό πόντο η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι προέρχεται από τη γαλλική έκφραση για το "αυγό" (l'œuf), επειδή ένα αυγό μοιάζει με τον αριθμό μηδέν.

Μια άλλη θεωρία σχετικά με την προέλευση του όρου «love» προέρχεται από την αποδοχή ότι, στην αρχή οποιουδήποτε αγώνα, όταν το σκορ είναι στο μηδέν, οι παίκτες εξακολουθούν να «αγαπούν ο ένας τον άλλον».