Σηκώνει «αντάρτικο» ο Τζόκοβιτς

O Νόβαν Τζόκοβιτς σκοπεύει να «σαμποτάρει» τη νέα μορφή του Ντέιβις Καπ

Σηκώνει «αντάρτικο» ο Τζόκοβιτς

Οι αντιδράσεις από την μεριά των παικτών για τη νέα μορφή του Ντέιβις Καπ, ξέσπασαν από την πρώτη στιγμή που το ανακοίνωσε η παγκόσμια Ομοσπονδία, ιδίως γιατί αυξάνονται κατά πολύ οι αγώνες, μεγαλώνοντας έτσι κι άλλο την αγωνιστική περίοδο, η οποία ήδη έχει αγγίξει τους 11 μήνες παρά μία εβδομάδα. Ο μήνας που έχει επιλεγεί για την τελική φάση του 2019 είναι ο Νοέμβριος (18-24/11) κι οι τενίστες βλέπουν να λιγοστεύει κατά πολύ ο ελεύθερος χρόνος που έχουν για διακοπές.

Υπάρχουν όμως και επί μέρους κανονισμοί σε αυτή τη νέα μορφή, που προκαλούν ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις, όπως αυτός που εισήχθη και θέτει ως βασική προϋπόθεση για να συμμετέχει κάποιος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το να έχει αγωνιστεί τουλάχιστον μία φορά με την Εθνική του ομάδα, μέσα στην προηγούμενη διετία, δηλαδή με... απλά λόγια, μετατρέπεται σε υποχρέωση το να αγωνιστεί κάποιος στο Ντέιβις Καπ. Κι επειδή οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο είναι το 2020, αυτό σημαίνει πως οι τενίστες πρέπει να αγωνιστούν υποχρεωτικά στο Ντέιβις Κάπ, το 2019 ή έστω στις αρχές του 2020.

Ο Άντι Μάρεϊ ήταν από τους πρώτους που αντέδρασαν με δηλώσεις του και ακολούθησαν ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ και ο Νόβακ Τζόκοβιτς, με τον τελευταίο να κορυφώνει πλέον αυτές τις αντιδράσεις. Ο 31χρονος Σέρβος, ο οποίος επανήλθε στο νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, είχε δηλώσει πρόσφατα πως θέλει να αγωνιστεί και πάλι στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στους οποίους ήδη έχει κατακτήσει ένα χάλκινο μετάλλιο το 2008, ωστόσο σκοπεύει ως αντίδραση να «σαμποτάρει» τη νέα μορφή του Ντέιβις Καπ, το οποίο κατέκτησε ως μέλος της Εθνικής Σερβίας το 2010.

Ωστόσο δεν αρκείται σε αυτό, αλλά καλεί πλέον κι άλλους τενίστες να πράξουν το ίδιο. Μάλιστα φέρεται να έχει στείλει μέιλ, στο οποίο τους παρακινεί να αγνοήσουν το Ντέιβις Καπ. Ο προπονητής του, Κάιλ Έντμουντ, δήλωσε στον βρετανικό Τύπο πως ο αθλητής του ήδη έχει λάβει ένα τέτοιο μήνυμα από τον Τζόκοβιτς και προσθέτει: «Η αλήθεια είναι πως δεν έχω ακούσει ούτε έναν τενίστα να εκφράζεται με καλά λόγια για τον νέο τρόπο διεξαγωγής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ