Γιατί ο Τσιτσιπάς μπορεί να γίνει Νο 1 στον κόσμο!

Έλληνας τενίστας στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Αυτό που μέχρι πριν από μερικά χρόνια ακουγόταν σαν ανέκδοτο, τώρα με τον Στέφανο Τσιτσιπά είναι μια πιθανότητα διόλου αμελητέα.

Γιατί ο Τσιτσιπάς μπορεί να γίνει Νο 1 στον κόσμο!

Ο 20χρονος πρωταθλητής ατενίζει αυτή τη στιγμή την κορυφή από το Νο 15, που είναι η υψηλότερη θέση που είχε ποτέ στη –μικρή επαγγελματική- καριέρα του. Με βάση τους αριθμούς βρίσκεται ακόμη μακριά από το Νο 1. Ωστόσο…

Οι ίδιοι οι παίκτες φαίνεται να το πιστεύουν, ψηφίζοντάς τον πρόσφατα ως τον πλέον βελτιωμένο τενίστα για το 2018. Και ο ίδιος φρόντισε την ίδια μέρα να τους δικαιώσει, κατακτώντας τον τίτλο του πρωταθλητή της επόμενης γενιάς (Next Gen) στο Μιλάνο.

Η αναρρίχηση στην κορυφή δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Βασική προϋπόθεση είναι ο υποψήφιος να έχει υγεία, αντοχή και αρκετή δόση τύχης και την ίδια ώρα ο δρόμος των ανταγωνιστών του να μην είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Οι συγκυρίες, ωστόσο, μοιάζουν να ευνοούν τον Τσιτσιπά καθώς βρισκόμαστε σε μια εποχή που η παλιά φρουρά ετοιμάζεται σιγά-σιγά να αποσυρθεί. O Φέντερερ είναι 37 χρονών και δεν βγάζει όλη τη σεζόν, επιλέγοντας πλέον τα τουρνουά που παίρνει μέρος.

Το ίδιο και ο Ναδάλ, ο οποίος στα 32 του αντιμετωπίζει συχνά-πυκνά προβλήματα τραυματισμών. Ο 31χρονος Τζόκοβιτς έκανε μια καταπληκτική χρονιά φέτος αλλά έβγαλε όλη την προηγούμενη στα πιτς λόγω τραυματισμών.

Ο 30χρονος Ντελ Πότρο πάνω που συνήλθε από σοβαρό τραυματισμό στο χέρι και έστρωνε την καριέρα του, έπεσε πάλι πίσω από νέο χτύπημα της μοίρας. Ο 32χρονος Άντερσον έχει φτάσει το ταβάνι του και δύσκολα θα πάει πιο πάνω.

Τριαντάρησε και ο Τσίλιτς δίχως να κάνει το μεγάλο άλμα. Ο Ίσνερ πάτησε στα 33 αλλά παραμένει παίκτης του ύψους και του βάθους. Ο Νισικόρι είναι σε καλή ηλικία (28) αλλά έχει κι αυτός πίσω του τραυματισμούς. Ο Φονίνι, 30 ετών, παλεύει χρόνια να πάει ψηλότερα από την 13η θέση.

Ο 31χρονος Μάρεϊ έχει δυο χρόνια να παίξει τένις εξαιτίας τραυματισμών και δύσκολα θα ξαναγίνει αυτός που ήταν.

Ποιοι μπορούν να σταματήσουν τον Τσιτσιπά από το να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Βασικά ο Αλεξάντερ Σβέρεφ που στα 21 του έχει όλες τις προδιαγραφές για να γίνει το επόμενο Νο 1. Αν κάνουν το μπαμ, μπορούν και τέσσερις άλλοι: Ο 21χρονος Κόριτς, οι δυο Ρώσοι Κασάνοφ (22), Μεντβέντεφ (22) και ο Βρετανός Έντμουντ (23).

Βεβαίως, υπάρχουν και οι παλιοσειρές, ο Ντιμιτρόφ και ο Ράονιτς, αμφότεροι 27 ετών, που όμως δεν έχουν πείσει ότι μπορούν να περάσουν στο επόμενο στάδιο.

Στα χαρτιά, ο Τσιτσιπάς έχει όλες τις προδιαγραφές για να γίνει κάποτε το Νο 1 στον κόσμο. Μένει να το αποδείξει και στο γήπεδο…