Australian Open: Πέρασε στον 2ο προκριματικό γύρο η Γραμματικοπούλου

Η Βαλεντίνη Γρμματικοπούλου μπήκε με το δεξί στα προκριματικά του Australian Open με την Ελληνίδα τενίστρια να επικρατεί με 7-5, 6-3 της 20χρονης Αμερικανίδας και Νο199 του κόσμου, Ελβίνα Καλίεβα παίρνοντας την πρόκριση για τον 2ο γύρο. 

Australian Open: Πέρασε στον 2ο προκριματικό γύρο η Γραμματικοπούλου

Αυτή είναι η πρώτη φορά, μετά το 2019, που η Γραμματικοπούλου περνάει την πρώτη φάση των προκριματικών μετά από δύο σερί ήττες το 2022 και το 2023, ενώ δεν είχε συμμετάσχει το 2020 και το 2021.

Πολύ δύσκολος 2ος γύρος περιμένει τη Βαλεντίνη, κόντρα στο Νο1 του προκριματικού ταμπλό, Νταγιάνα Γιαστρέμσκα.

Σημείο-κλειδί για τη νίκη της 26χρονης ήταν το 1ο set όπου κατάφερε να μετατρέψει το 4-5 σε 7-5 κάνοντας μάλιστα ένα επιβλητικό 8-0 στα τελευταία δύο games του set.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με την Γραμματικοπούλου να αντιμετωπίζει πρόβλημα από τη θέση του service δείχνοντας να μην έχει προσαρμοστεί και στον δυνατό αέρα που φυσούσε κατά διαστήματα, με αποτέλεσμα να δεχθεί break με το “καλημέρα” από την Καλίεβα, η οποία με hold στη συνέχεια έκανε το 2-0.

Μετά από ένα δύσκολο hold, όπου χρειάστηκε να σβήσει και break-point, η Γραμματικοπούλου μείωσε σε 2-1 με την Καλίεβα με νέο hold να διατηρεί τα δύο games διαφορά (3-1), συνεχίζοντας να μην βρίσκει μεν πρώτο service (45%), αλλά όταν αυτό συνέβαινε το ποσοστό των κερδισμένων πόντων έφτανε το 80%.

Ωστόσο, η συνέχεια ήταν διαφορετική με την Αμερικανίδα να αρχίσει να κάνει λάθη και την Γραμματικοπούλου να βρίσκει ρυθμό στο service, αλλά και τρόπου να “γεμίζει” τα service-game της Καλίεβα φτάνοντα μάλιστα στο πρώτο της break στο παιχνίδι και σε συνδυασμό με hold νωρίτερα ισοφάρισε σε 3-3.

Από εκεί και πέρα η Καλίεβα κατάφερε να φτάσει σε δύο break (4-3, 5-4), όμως και τις δύο φορές η Γραμματικοπούλου απάντησε ισοφαρίζοντας σε 4-4 και 5-5 αντίστοιχα. Στα τελευταία δύο games η Ελληνίδα τενίστρια ήταν εκπληκτική κλείνοντας το set με 8 σερί πόντους κάνοντας το 1-0 (σε 51 λεπτά) έχοντας έναν winner περισσότερο, αλλά και 5 αβίαστα λιγότερα από την Αμερικανίδα.

Στο 2ο set η Γραμματικοπούλου ανέβασε ακόμα περισσότερο τα ποσοστά της στους κερδισμένους πόντους στο πρώτο service με το 62% να πηγαίνει στο 71%, ενώ έγινε πιο επιθετική στο παιχνίδι της σημειώνοντας 19 winners έναντι μόλις 5 της αντιπάλου της.

Μάλιστα η Ελληνίδα τενίστρια έκανε ένα ιδανικό ξεκίνημα στο 2ο set κατακτώντας τα πρώτα δύο games (2-0) σπάζοντας και πάλι το service της Καλίεβα φτάνοντας το σερί στο 4-0 (με τα δύο κερδισμένα games στο τελος του 1ου set).

Η απάντηση της Αμερικανίδας ήταν άμεση, καθώς κατάφερε αρχικά να πάρει άμεσα πίσω το χαμένο της service και με hold στη συνέχεια να ισοφαρίσει σε 2-2 και λίγο αργότερα σε 3-3. Αυτό όμως ήταν και το τελευταίο κερδισμένο της games στο τουρνουα με τη Γραμματικοπούλου να κατακτά τα τελευταία 3 games φτάνοντας στη νίκη και την πρόκριση στον 2ο γύρο.

Εκεί θα αντιμετωπίσει το Νο1 του προκριματικού ταμπλό και Νο96 της παγκόσμιας κατάταξης, Νταγιάνα Γιαστρέμσκα, από την Ουκρανία η οποία κέρδισε δύσκολα με 6-3, 4-6, 6-3 τη Λέα Μπόσκοβιτς από την Κροατία.

tennis24.gr