Κρίστιαν Κόλμαν: Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς! (pics &vid)

Ο Κρίστιαν Κόλμαν έγινε ο 6ος ταχύτερος σπρίντερ όλων των εποχών στην κούρσα των 100 μέτρων στο Παγκόσμιο της Ντόχα και το fosonline γράφει για τον Αμερικανό που θέλει να μας κάνει να ξεχάσουμε γρήγορα τον Γιουσέιν Μπολτ.

Κρίστιαν Κόλμαν: Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς! (pics &vid)

Ο Κρίστιαν Κόλμαν το βράδυ του Σαββάτου (28/9), μπήκε σε ένα κλειστό γκρουπ έξι αθλητών, αφού πέρα από το άνετο χρυσό στα 100 μέτρα στο Παγκόσμιο της Ντόχα, πέτυχε και ένα σπουδαίο ρεκόρ τρέχοντας την κούρσα της μιας «ανάσας» σε 9,76 δευτερόλεπτα μόλις στα 23 του χρόνια. Το next big thing στις ταχύτητες μας δείχνει ότι τελικά υπάρχει κάποιος που μπορεί να απειλήσει ακόμα και τον Γιουσέιν Μπολτ. Ναι τον Τζαμαϊκανό σπρίντερ του 9.58.

Ποιος είναι όμως ο Αμερικανός αθλητής που παραλίγο να μην τρέξει στη Ντόχα αφού δεν πήγε σε τρεις ελέγχους ντόπινγκ κοντρόλ που είχαν προγραμματιστεί σε διάστημα ενός χρόνου;

Γεννήθηκε το 1996 στην Ατλάντα της Τζόρτζια. Ο ύψους 1,75 μ. Κόλμαν έδειξε από νωρίς την αγαπή του για την ταχύτητα στην ηλικιά των 2 ετών. Οι γονείς του υπέθεταν πως ο λόγος που έτρεχε γρήγορα ήταν για να γλιτώσει από την... ηλεκτρική σκούπα, το θόρυβο της οποίας φοβόταν όσο τίποτα.

Η μητέρα του Σοφία θα πει: «Τη φοβόταν τη σκούπα, μόλις την ακούγε έτρεχε να πηδήξει πάνω στον καναπέ. Την πρώτη φορά που το έκανε, ο άντρας μου έχασε το μυαλό του, με ρώτησε: Tο είδες αυτό; Μπορεί να στριφογυρίσει και να τρέξει την ίδια στιγμή, δεν το κάνει φυσιολογικός άνθρωπος αυτό».

Και όντως ο μικρός αποδείχτηκε πως μπορούσε να κάνει πράγματα που δε μπορεί ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Μόλις στα 5 του συστήθηκε στον αθλητισμό. Το όνειρό του ήταν να παίξει αμερικάνικο ποδόσφαιρο. Οι συμπαίκτες του στο δημοφιλές στην Αμερική άθλημα του έδιναν τη μπάλα του ράγκμπι γιατί γνώριζαν ότι θα τρέξει πιο γρήγορα απ' όλους και θα σκοράρει εύκολα. Ήθελε να παίξει επαγγελματικά. Όνειρο ζωής για εκείνον. Ήταν όμως μικροσκοπικός και αυτό δεν τον βοηθούσε (έχει σημασία η σωματοδομή). Παρόλο που προπονήθηκε σκληρά για το άθλημα, τόσο από σωματικής πλευράς όσο και από τεχνικής κατάρτισης τα κολέγια δεν ενδιαφέρθηκαν να του δώσουν υποτροφία.

Ο Κρίστιαν Κόλμαν με τη μητέρα του και το δώρο της:

Άρχισε να σκέφτεται το στίβο και τις αποστάσεις στα 60, τα 100 και τα 200 μέτρα. Αφού έσπαγε το ένα ρεκόρ πίσω απ' το άλλο στην Τζόρτζια στα πρωταθλήματα εκεί, αποφάσισε να πάει πανεπιστημίο του Τενεσί.

Σύμφωνα με τη μητέρα του, η απόρριψη από το χώρο του ράγκμπι τον οδηγεί μέχρι σήμερα: «Οι πόρτες άνοιξαν για αυτόν και κατάλαβε ότι δεν ήταν σχέδιο του Θεού να ασχοληθεί με το ράγκμπι». Ο Κόλμαν με την επιλογή του Τενεσί πέτυχε διάνα εντωμεταξύ, αφού το 2016 θα μπει στην Ολυμπιακή ομάδα και θα αρχίσει να συστήνεται στον κόσμο. Πάντως παρόλο που οι χρόνοι του μέχρι το Παγκόσμιο ήταν ασύλληπτοι, (9.79 τα 100 μέτρα,19.85 τα 200μ.) παραλίγο να μην κατέβει στη Ντόχα.

Ο λόγος; Δεν πήγε σε τρία ντόπινγκ κοντρόλ που ήταν προγραμματισμένα και τιμωρήθηκε από την Αμερικανικές Αρχές γιατί όπως ήταν λογικό απογορευόταν μέσα σε μια χρονιά να μην πας σε τρεις ελέγχους.

Ο Κόλμαν με την επίσης αθλήτρια και «στήριγμα του» όπως δηλώνει Μισάια Ρανσμπαί:

Θα έχανε τόσο το Παγκόσμιο της Ντόχα όσο και τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο. Τη «γλίτωσε όμως». Ο Κόλμαν έκανε ένσταση βρίσκοντας ένα «παραθυράκι» στις ημερομηνίες του πρώτου ελέγχου, που δεν ήταν σωστές. Έτσι αντί για τρεις, του αναγνωρίστηκε ότι δεν έδωσε το παρόν σε δυο ελέγχους ντόπινγκ, και υπήρξε άρση του αποκλεισμού του.

Ο ίδιος θα πει: «Δεν παίρνω αναβολικά, για την ακρίβεια δεν έχω πάρει ποτέ στη ζωή μου ούτε μια ουσία, ουτε καν κρεατίνη που θεωρείται νόμιμη. Πολλοί αθλητές παίρνουν συμπληρώματα διατροφής ή σκόνες πρωτεΐνης, για να αναρρώνουν από τους τραυματισμούς τους. Εγώ δεν παίρνω ούτε αυτά. Απλά γυμνάζομαι σκληρά».

Δεν έχει άδικο. Ο σωματότυπος του δε μοιάζει με κλασικού δρομέα. Δε θυμίζει Μπλέικ ή Μπολτ, για την ακρίβεια αν τον δει κανείς θα σκεφτεί ότι είναι «άλλος ένας αθλητής». Μόλις στο 1.75 το ύψος του, χωρίς πολλούς μύες πάνω του.

Κόλμαν και Μπολτ:

Το βράδυ του Σαββάτου πάντως, στη Ντόχα ήξερε τι έπρεπε να κάνει. Ξεκίνησε να τρέχει και δεν κοίταξε ποτέ πίσω του. Έκανε τα 100 μέτρα σε 9.76. Ο 6ος ταχύτερος σπρίντερ όλων των εποχών. Άφησε πίσω του το είδωλό του Τζάστιν Γκάτλιν, που διένυσε την απόσταση σε 9.89, πολύ ταχύς για την ηλικία του αλλά όχι αρκετός πλέον για να πιάσει τον Κόλεμαν.

Σε πολλούς βέβαια δεν άρεσε που κατέβηκε στο Παγκόσμιο αφού έπρεπε είναι αλήθεια, να περάσει από έναν έλεγχο ντόπινγκ κοντρόλ.

Μετά τη χθεσινή του επιτυχία ο μεγάλος 4οοαρης Μαίκλ Τζόνσον είπε συγκεκριμένα: «Δε θα γίνει ποτέ διάδοχος του Μπολτ στα σπριντ».

Ο Κόλμαν έδωσε λίγο αργότερα πληρωμένη απάντηση: «Έγω δεν έκανα τίποτα λάθος, δεν είναι ότι δε με ένοιαξε και δεν πήγα στους ελέγχους, είμαι απλά ένας νέος μαύρος που ζω το όνειρο μου. Κάποιοι προσπαθούν να αποκτήσουν φήμη από τη δόξα μου. Ποιος είναι Μάικλ Τζόνσον να με κρίνει, δεν μου πληρώνει τους λογαριασμούς και δε μου δίνει μισθό. Έγω δε θα τον ήξερα αν δεν έτρεχε γρήγορα».

Θράσος ή οχι το να μιλάς έτσι για τον.... «πάπια» δεν ξέρουμε. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο Κόλμαν πλέον κυνηγάει ανοιχτά τους χρόνους του Μπολτ. Σκεφτείτε ότι στην ηλικιά που είναι, στα 23 του δηλαδή, τρέχει πιο γρήγορα απ' ότι έτρεχε ο Τζαμαϊκανός σούπερ σταρ στην αντίστοιχη ηλικία. Το ερώτημα είναι αν μπορεί, όχι να τον πλησιάσει, αλλά να τον ξεπεράσει.

Η απάντηση είναι, δύσκολα. Οι χρόνοι του Μπολτ ο οποίος έχει 9.58 στα 100 και 19.19 στα 200 είναι αξεπέραστοι αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Η ουσία είναι μια. Ο Κόλμαν «συστήθηκε και στις πέτρες» στη Ντόχα και θέλει να μας κάνει να ξεχάσουμε γρήγορα τον Τζαμαϊκανό άσο. Για να δούμε θα τα καταφέρει;

Το 9,76 του Κόλμαν στη Ντόχα: