Κόλινς Γκόμπε: Ο... Αντετοκούνμπο των σπριντ!

Με την ιστορία του βγαλμένη σαν από παραμύθι, ο 23χρονος αθλητής του Πανελληνίου ήρθε 4ος στην Ελλάδα στα 100μ., αν και με μόλις ενάμιση χρόνο προπόνησης!

Κόλινς Γκόμπε: Ο... Αντετοκούνμπο των σπριντ!

Από τις ιστορίες που θυμίζουν παραμύθι, ο 23χρονος Κόλινς Γκόμπε ήταν μια απ΄ τις αποκαλύψεις του πρόσφατου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Στίβου, καθώς κατόρθωσε να τερματίσει 4ος στα 100 μέτρα με 10.73. Το αξιοπερίεργο; Με μόλις ενάμιση χρόνο ενασχόλησης με τον στίβο!

Με στοιχεία παρόμοια με την περίπτωση των Αντετοκούνμπο, οι γονείς του νεαρού σπρίντερ είναι από τη Σιέρα Λεόνε, ήρθαν πριν από 25 χρόνια στην Ελλάδα για σπουδές και έμειναν τελικά εδώ. Γεννημένος λοιπόν στη χώρα μας, ο Κόλινς είχε το γονίδιο της ταχύτητας μέσα του, καθώς η μητέρα του υπήρξε αθλήτρια των σπριντ στην Αφρική, με αρκετές επιτυχίες μάλιστα. Ο ίδιος πάντως δεν επιδίωξε από μικρός τον αθλητισμό (ίσως δεν είχε και την πολυτέλεια) και μελετηρός στο σχολείο, κατόρθωσε να σπουδάσει μηχανικός αυτοκινήτων. Μέχρι να αφοσιωθεί στο τρέξιμο, δούλευε παράλληλα σε συνεργείο.

Πως μπήκε στον στίβο; Τον Φεβρουάριο του 2018 πήγε στις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου στην Κυψέλη για να τρέξει (περισσότερο για χόμπι) και αμέσως τον …τσίμπησαν οι άνθρωποι του συλλόγου. Ο προπονητής Κώστας Αντωνόπουλος με το που τον είδε, κατάλαβε πως έχει να κάνει με ένα ατόφιο ταλέντο και τον έπεισε να ασχοληθεί με τον στίβο. Ο Γκόμπε έβγαλε δελτίο στους «Ολυμπιονίκες» και με σκληρή δουλειά (στα βάρη γυμναστής του ο Γ. Παρασκευόπουλος) έφτασε μια ανάσα απ΄ το μετάλλιο στο Πανελλήνιο της Πάτρας!

Μιλώντας με τους αριθμούς, ο Κόλινς έκανε τον πρώτο του αγώνα στις 29 Απριλίου 2018 στο διασυλλογικό πρωτάθλημα και τερμάτισε σε 11.00 (-0.3). Τρεις μήνες αργότερα στο Πανελλήνιο της Πάτρας έκανε 10.94 στους τελικούς και ήρθε 9ος (στον προκριματικό πέτυχε ατομικό ρεκόρ με 10.91). Δοκίμασε και στα 200μ. κάνοντας 22.30.

Φέτος, σαφώς πιο έτοιμος, έκανε το βήμα παραπάνω. Τέταρτος στον τελικό των 100μ., με 10.73, τέσσερα εκατοστά πίσω από το 10.69 του Παναγιώτη Αρβανίτη. Ατομικό ρεκόρ και στα 200μ., με 21.81 στον τελικό. Η καλύτερή του επίδοση στα 100μ. είναι 10.70 από τα φετινά Θώδεια στο Λουτράκι, ενώ έχει κάνει και 10.69 στα Δρόμεια με +2.8 άνεμο.

Μεγαλώνοντας στην πολυπολιτισμική γειτονιά της Κυψέλης, ο Κόλινς πήγε στο 86ο Δημοτικό, ακολούθως στο 15ο Γυμνάσιο και έπειτα στη Σιβιτανίδειο. Ένιωσε ρατσισμό μικρός; «Στο δημοτικό στην αρχή τα παιδιά με είχαν λίγο πέρα. Μετά όμως, μόλις κατάλαβαν πως δεν διαφέρω απ΄ αυτούς, έγινα αποδεκτός και δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα. Όλα καλά» παραδέχεται μιλώντας στο «ΦΩΣ» ο Γκόμπε που δεν κρύβει ότι θέλει να φτάσει ψηλά! «Θέλω κάθε μέρα να γίνομαι και καλύτερος. Ίσως τα πράγματα να ήταν ακόμα καλύτερα εάν είχα ξεκινήσει μικρότερος, όμως αυτό δεν αλλάζει πλέον. Αγαπάω την Ελλάδα και θέλω με τα χρώματά της στο μέλλον να φέρω επιτυχίες. Η ιστορία του Αντετοκούνμπο είναι παράδειγμα για όλους μας».

Μικρός έπαιζε ποδόσφαιρο αλλά πλέον η αγάπη του είναι τα σπριντ! Ποιους θαυμάζει; «Ο Γιουσέιν Μπολτ είναι φυσικά πρότυπο για κάθε αθλητή. Απ΄ τους αγαπημένους μου πάντως είναι και ο Γιόχαν Μπλέικ!» κατέληξε ο Γκόμπε που ονειρεύεται να γίνει όσο πιο γρήγορος μπορεί και …αεροδυναμικός όπως τα μαχητικά αεροσκάφη που είναι η άλλη του μεγάλη αγάπη. Του το ευχόμαστε!