Στίβος: Οι υποψηφιότητες για την καλύτερη αθλήτρια της χρονιάς

Τέσσερις δρομείς και η τριπλουνίστρια Γιουλιμάρ Ρόχας είναι οι υποψήφιες για τον τίτλο της κορυφαίας αθλήτριας στίβου για το 2023.

Στίβος: Οι υποψηφιότητες για την καλύτερη αθλήτρια της χρονιάς

Η πεντάδα των υποψήφιων για κορυφαία αθλήτρια της χρονιάς στον στίβο ανακοινώθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία. Η σχετική λίστα απαρτίζεται από τις Φέιθ Κιπγιέγκον, Τιγκίστ Ασέφα, Σερίκα Τζάκσον, Φέμκε Μπολ και Γιουλιμάρ Ρόχας. Η Κενυάτισσα Κιπγιέγκον είναι και το φαβορί για το βραβείο που θα δοθεί σε τελετή που θα γίνει στο ετήσιο γκαλά στο Μονακό στις 11 Δεκεμβρίου. Σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της στις μεσαίες αποστάσεις, έκανε παγκόσμια ρεκόρ στα 1.500 και 5.000 μέτρα και πέτυχε και το νταμπλ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Η Τζαμαϊκανή Τζάκσον ήταν η κυρίαρχος φέτος στα 100 και 200 μέτρα και ιδιαίτερα στο 200ρι δείχνει ικανή να σπάσει το ρεκόρ της Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόνερ που κρατά από το 1988. Η Ασέφα από την Αιθιοπία είναι η κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στον μαραθώνιο που όλο και κατεβαίνει και στις γυναίκες πλησιάζοντας το φράγμα των δύο ωρών και δέκα λεπτών (2.11.53).

Η εκπρόσωπος της Ευρώπης είναι βέβαια η Φέμκε Μπολ. Η ιπτάμενη Ολλανδέζα που διαπρέπει στα 400 μετρά και 400 μέτρα με εμπόδια, ενώ έκανε την «κούρσα του αιώνα» ως τελευταία αθλήτρια στη σκυταλοδρομία 4Χ400 μέτρα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης. Τη λατινική Αμερική θα εκπροσωπήσει η Γιουλιμάρ Ρόχας από τη Βενεζουέλα, η οποία κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο στο τριπλούν, δίχως ωστόσο να φθάσει σε επιδόσεις που μας είχε συνηθίσει την προηγούμενη διετία.