Μιγκέλ Ετσεβαρία: «Εμφανίστηκε» ο μεγάλος αντίπαλος του Μίλτου Τεντόγλου !

Έπειτα από απουσία δύο ετών, ο Κουβανός μεγάλος αντίπαλος του Μίλτου Τεντόγλου, Μιγκέλ Ετσεβαρία, επιστρέφει το Σάββατο (29/7) στους αγώνες, διεκδικώντας την πρόκριση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Βουδαπέστης

Μιγκέλ Ετσεβαρία: «Εμφανίστηκε» ο μεγάλος αντίπαλος του Μίλτου Τεντόγλου !

Ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα… μυστήρια στον παγκόσμιο στίβο, αποτελεί η εξαφάνιση από το προσκήνιο του Μιγκέλ Ετσεβαρία. Του Κουβανού άλτη του μήκους, μεγάλου αντιπάλου του Μίλτου Τεντόγλου από τις μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες μέχρι και τον τελικό των Ολυμπιακών αγώνων στο Τόκιο. Εκεί όπου οι κατέλαβε την δεύτερη θέση πίσω από τον Έλληνα πρωταθλητή, καταγράφοντας την ίδια επίδοση (8,41 μ.), αλλά με χειρότερο δεύτερο άλμα και ενώ τραυματίστηκε στην δεύτερη προσπάθειά του, εγκαταλείποντας ουσιαστικά τον αγώνα.

Έκτοτε, ο 25χρονος πρωταθλητής, με το παρατσούκλι «μαύρος πάνθηρας», φορώντας συχνά και σχετική μάσκα, χάθηκε από προσώπου γης ! Δεν έδωσε κανέναν αγώνα επί δύο χρόνια, είτε εντός είτε εκτός συνόρων. Ένας άλτης με ατομικό ρεκόρ 8,68 μ. και καταγεγραμμένες επιδόσεις 8,83 μ. και 8,93 μ. με ευνοϊκό άνεμο. Ο μόνος που θεωρητικά θα μπορούσε να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στον κυρίαρχο του αγωνίσματος Μίλτο Τεντόγλου. Πολύς λόγος έγινε κατά καιρούς για το ενδεχόμενο κακών σχέσεων με την ομοσπονδία της Κούβας, με συνέπεια την περιθωριοποίησή του, αλλά ο ίδιος δεν έχει αναφέρει τίποτα δημόσια.

Και ξαφνικά, προ ημερών ο Ετσεβαρία εμφανίστηκε στην Πορτογαλία, υπέγραψε με την ομάδα στίβου της Μπενφίκα και δηλώθηκε να πάρει μέρος στο εθνικό πρωτάθλημα της χώρας της Ιβηρικής το Σάββατο (29/7). Εκεί θα έχει μία και μοναδική ευκαιρία για να καταγράψει επίδοση πάνω από 8,25 μ. και να πάρει την πρόκριση για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης. Στις 31 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία για τα όρια πρόκρισης, οπότε ότι είναι να γίνει θα γίνει στην Λισσαβόνα.

Πληροφορίες από την Πορτογαλία αναφέρουν πως ο Ετσεβαρία έκανε πολύ καλή προετοιμασία το τελευταίο εξάμηνο επί κουβανικού εδάφους, αλλά από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κάποια καταγεγραμμένη επίδοση που να προδιαθέτει για το πόσο μακριά μπορεί να φθάσει. Θα θυμίζει άραγε τον σπουδαίο άλτη του πρόσφατου παρελθόντος ή η απραξία θα του κόψει τα φτερά ; Οι απαντήσεις το Σάββατο επί Πορτογαλικού εδάφους !