Αποκαλυπτική στο «ΦΩΣ» η μητέρα της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη, Γιώτα: «Πήρε τα σώβρακα κάποιων»

Η μητέρα της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη, Γιώτα, ρίχνει φως δημοσιογραφικά σε σημαντικά θέματα 

Αποκαλυπτική στο «ΦΩΣ» η μητέρα της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη, Γιώτα: «Πήρε τα σώβρακα κάποιων»

Συνέντευξη στον Θέμη Σινάνογλου

Η μάνα είναι τρομερή. Η κόρη ίσως δεν μπορεί να πει τέτοια πράγματα, όμως η μάνα μπορεί. Και τι μάνα. Το στήριγμα της οικογένειας. Πολύ έξυπνη γυναίκα. Δυναμική, κάθε φράση της και «μαχαιριά». Δίπλα ήταν και ο άντρας της μεγάλης μας πρωταθλήτριας Αντιγόνης Ντρισμπιώτη, η οποία 38 χρόνων έκανε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει: δύο χρυσά μέσα σε τέσσερις ημέρες στο βάδην, στα 35 και στα 20 χιλιόμετρα. Η μάνα της, η Γιώτα Ντρισμπιώτη, ρίχνει φως δημοσιογραφικά σε σημαντικά θέματα.

Να ευχαριστήσω τον Θεοδόση Κατσάρα, δημοσιογράφο καλό στην Καρδίτσα, που ήμουν τυχερός, δεν ήξερα ότι με διαβάζει και με εκτιμάει. Χάρη σε αυτόν πήρα τη συνέντευξη. Αυτός μίλησε στη μάνα για μένα. Μου το είπε και η ίδια ότι της είπε τα καλύτερα για μένα.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 23/8/2022

Πόσοι πέρασαν από το μαγαζί σας;

Όλη η Καρδίτσα! Όλη η Ελλάδα τηλεφωνικώς και με την παρουσία τους. Ήταν συγκινητικό. Άνθρωποι περνούσαν έξω από την Καρδίτσα για ταξίδι και έρχονταν εδώ να μας συγχαρούν. Σε πιάνει δέος με τέτοια αγάπη.

Πώς λέγεται το μαγαζί;

«Το στέκι της κυρίας Γιώτας».

Πόσα χρόνια;

Πατημένα 31!

Εσείς το ανοίξατε;

Ναι, εγώ. Με τον πατέρα των παιδιών μου.

Πόσα παιδιά έχετε;

Έχω τέσσερα κορίτσια! Και είναι και τα τέσσερα χρυσά. Τα... μετάλλια τα δίνω εγώ!

Έχετε μία πικρία ότι τώρα όλοι ασχολούνται με την Αντιγόνη, ενώ πριν που είχε ανάγκη δεν ασχολιόταν κανείς;

Για εμάς είναι το ίδιο, διότι εμείς είμαστε άνθρωποι της καθημερινότητας. Αγαπάμε αυτούς που μας αγαπάνε, αγαπάμε και αυτούς που δεν μας αγαπάνε. Τους έχουμε για... ρεζέρβα!

Τι κλειστές πόρτες έβρισκε όταν είχε ανάγκη;

Μα δεν βρήκε και καμία πόρτα ανοιχτή! Αυτή είναι η αλήθεια. Μόνη της πάλευε τόσο καιρό. Με τον προπονητή της. Ένα ωραίο ρητό λέει «μοναχός σου χόρευε και όσο θέλεις πήδα»! Όποια πόρτα χτυπήσαμε, ακούσαμε «εν καιρώ και θα δούμε»... Έχουμε κι εμείς έναν εγωισμό... Μας ζήτησαν έως και ψήφους!

Α, θα πούμε πολλά σήμερα...

Θέμη, σου λέω πράγματα που δεν τα έχω πει και τα λέω σε εσένα γιατί εσύ τα ρωτάς. Μας έλεγαν «δεν μπορούμε, γιατί ο νόμος κ.λπ.». Εμείς δεν είμαστε παράνομοι, σε όλη μας τη ζωή πορευτήκαμε με το γράμμα του νόμου. Όμως είναι όλοι έτσι;

Τι ψήφους σας ζήτησαν; Από το κράτος ή από τον δήμο;

Από την τοπική αυτοδιοίκηση. Μην μπαίνετε σε λεπτομέρειες... Ποιο κράτος, εμείς την τοπική αυτοδιοίκηση ξέρουμε. Τον τόπο μας...

Τι μισθό έπαιρνε η Αντιγόνη ως επιτυχημένη αθλήτρια; Όγδοη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τέταρτη στο Παγκόσμιο. Λένε οι αβανταδόροι ότι έπαιρνε μισθό.

Θα σου πω εγώ τι έπαιρνε. 530 ευρώ τον μήνα! Και για να τα πάρει, έπρεπε να έχει αποδείξεις. Βενζίνες τόσα, φαγητό τόσα.

Αυτά της τα είχαν κόψει;

Όχι.

Τι της έκοψαν λόγω ηλικίας;

Το έξτρα επίδομα που παίρνουν όλοι οι αθλητές όταν κάνουν μια επιτυχία. Η Αντιγόνη ήρθε όγδοη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτή η θέση έχει χρηματικό επίδομα ως ανταμοιβή. Της είπαν ότι δεν το δικαιούται όμως λόγω ηλικίας! Εκεί έκανε παρέμβαση η Κατερίνα Στεφανίδη που είναι μεγάλη όχι μόνο αθλήτρια αλλά και μεγάλη σε ψυχή! Είπε στην κόρη μου να μην το αφήσει έτσι αυτό, να μην το ανεχτεί, της είπε «ήξεραν την ηλικία σου όταν πήγες στους Ολυμπιακούς Αγώνες, πήρανε αυτό που έπρεπε από εσένα και τώρα αρνούνται να σε αμείψουν»! Τα παιδιά αυτά έχουν άλλο επίπεδο, έχουν μεγάλο πνεύμα και είναι φίλοι μεταξύ τους.

Στο μαγαζί σας πόσες μέρες εργαζόταν;

Αν έχει η εβδομάδα επτά ημέρες, η Αντιγόνη εργαζόταν δεκατέσσερις! Διότι δούλευε διπλή βάρδια, πρωί και απόγευμα.

Και πώς έκανε προπόνηση;

Πήγαινε για προπόνηση 7 το πρωί με 9, έκανε ένα μπάνιο και ερχόταν στο μαγαζί. Το απόγευμα νωρίς πήγαινε για προπόνηση και ξαναερχόταν στο μαγαζί ή αν δεν προλάβαινε να πάει για προπόνηση, πήγαινε το βράδυ μετά τη δουλειά! Θέμη, αυτήν την καραμέλα τη γλυκιά που τρώει τώρα η κόρη μου κανείς άλλος δεν δικαιούται να την πιπιλίσει! Μόνο η Αντιγόνη με τον προπονητή της.

Φοβερή είσαι, κυρία Γιώτα.

Πήρε τα σώβρακα κάποιων!

Οι χορηγοί την πίστεψαν; Ή και εκεί βρήκε κλειστές πόρτες όταν είχε ανάγκη;

Ξέρω ότι είχε μια βοήθεια από χορηγούς με ρούχα -δεν ξέρω μάρκες-, από μία εταιρεία με αμάξια και ρολόγια. Nα σας πω όμως κάτι: δίπλα μας υπάρχει ένα χωριό που βγάζει ένα «αγιονέρι», έτσι το λέμε εμείς. Το νερό ΘΕΟΝΗ. Έγινε «γυφτάκι» η Αντιγόνη πριν από δύο χρόνια και πήγε και ζητιάνεψε χορηγία 300 ευρώ τον μήνα για να μπορεί να απεγκλωβιστεί από την εργασία, να προετοιμαστεί καλύτερα. Ξέρετε τι της απάντησαν;

«Πεθαίνω» να μου το πείτε.

Ότι θα της έδιναν 3-4 παλέτες με νερά τον χρόνο! Που εγώ το νερό ΘΕΟΝΗ το πουλάω στο μαγαζί μου τέτοιες ποσότητες τον μήνα! Όχι τον χρόνο.

Και τι έκανε τελικά η Αντιγόνη; Τι τους απάντησε;

Τους είπε «ευχαριστώ πολύ, αλλά 3-4 παλέτες με το νερό σας το δίνει η μητέρα μου στο μαγαζί κάθε μήνα»! Και ακόμα το πουλάω αυτό το νερό, παρότι έγινε αυτό που έγινε. Διότι είμαι τοπικίστρια. Είμαι επαγγελματίας, πρέπει να δίνουμε τα τοπικά προϊόντα.

Έχετε βγάλει πανεπιστήμιο;

Λίαν καλώς με 6, δημοτικό! Λόγω καλής διαγωγής.

Τρομερή.

Δημοτικό σχολείο. Είμαι 57 χρόνων και έχω ζήσει τη ζωή όπως δεν μπορείς να καταλάβεις. Έχω δικαίωμα να λέω τις αλήθειες. Δεν έχω δουλέψει με ψέμα και καμαρώνω για αυτό.

Ποιο είναι το ατού της κόρης σας;

Πίστευε στον εαυτό της και την έκανε ο «μεγάλος Ναπολέων» όπως τον λέω εγώ, ο καπετάνιος μας, να πιστέψει ακόμα περισσότερο. Ο προπονητής της, ο Κεφαλόπουλος.

Περίμενε ότι θα έπαιρνε το χρυσό στα 35 χιλιόμετρα;

Δεν ξέρω για τα 35 χιλιόμετρα τι περίμενε, αλλά ξέρω ότι για τα 20 χιλιόμετρα δεν το περίμενε ότι θα το έπαιρνε και αυτό.

Άλλοι χρειάζονται καιρό για να συνέλθουν και αυτή έτρεξε τέσσερις ημέρες μετά από τα 35 χιλιόμετρα άλλα 20 χιλιόμετρα και το ξαναπήρε. Πείτε μου ιστορίες για αυτό.

Μίλησα μαζί της δύο ημέρες πριν από τον αγώνα και τη μάλωσα - αλήθεια σου λέω. Διότι ξέρω τα πόδια της. Και την πονάω. Τα έχω δει τα πόδια της μετά από αγώνα, ήμουν στο Παγκόσμιο στο Όρεγκον πριν από έναν μήνα στο οποίο βγήκε τέταρτη στα 35 χιλιόμετρα. Της είχαν φύγει δύο νύχια από τα πόδια. Έβγαλε τα παπούτσια της και ήταν τα ποδαράκια της ματωμένα. Η εικόνα αυτή δεν φεύγει από το μυαλό μου. Και αρπαχτήκαμε στο τηλέφωνο.

Τι είπατε; Γίνομαι αδιάκριτος αλλά έτσι πρέπει.

Της είπα «παιδάκι μου, σήκωσες τη σημαία της Ελλάδας, ακούστηκε ο εθνικός ύμνος, πήρες το χρυσό μετάλλιο, φτάνει. Υπάρχει λόγος να πας και στα 20 χιλιόμετρα;». Στενοχωριόμουν και ανησυχούσα. Και μου είπε «μαμά, να κάνεις τη δουλειά σου, εγώ αν είμαι καλά θα κατέβω. Θα κατέβω για το γούστο μου και δεν με νοιάζει αν πάρω μετάλλιο». Και της είπα «εντάξει, παιδάκι μου, κάνε ό,τι θέλεις». Όταν άρχισε ο αγώνας, έλεγα ότι μπορεί να εγκαταλείψει, το θεωρούσα φυσιολογικό. Είχαμε πολλή δουλειά στο μαγαζί και ήμουν στην κουζίνα, έριχνα κλεφτές ματιές στην τηλεόραση.

Συνεχίστε την εξιστόρηση…

Όσο πέρναγε η ώρα έλεγα «τι κάνει το βλαμμένο» (γελάει). Άλλη λέξη είπα, αλλά μην τη γράψεις, είμαι λίγο βρομόστομη. Και αρχίζει να μαζεύεται η γειτονιά στο μαγαζί. Έρχεται ο κρεοπώλης από απέναντι και τι μου λέει...

«Πεθαίνω» για τον κρεοπώλη.

Μου λέει «ο κυνηγός έτσι κάνει, σαν την κόρη σου. Βολιδοσκοπεί πρώτα το θήραμά του και μετά το πυροβολεί! Να ξέρεις η κόρη σου θα πάρει και αυτό το χρυσό»! Και του λέω «άντε φύγε ρε από εδώ» μαζί με κάτι κοσμητικά επίθετα! Από το 15ο χιλιόμετρο και μετά βγήκα από την κουζίνα και είπα «κορίτσια, τώρα αναλαμβάνετε εσείς, εμένα με καλεί το καθήκον». Και καρφώθηκα στην τηλεόραση. Δεν μπορούσα να πιστέψω τι έβλεπαν τα μάτια μου και τι έκανε η Αντιγόνη... Φώναζα και έβριζα με την τοπική διάλεκτο εδώ τη δική μας!

Στο Παρίσι στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πάει;

Μόνο; (γελάμε και οι δύο). Εγώ ρώτησα μήπως υπάρχει και κάνα... δεκαράκι μετά τα 35 και τα 20 χιλιόμετρα να το εξαντλήσουμε να πάρουμε και τρίτο χρυσό! (γελάμε δυνατά).

Τι θα κάνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Θα είναι 40.

Ας είναι 40. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να κάνει αυτή. Το απέδειξε. Θα είμαι ικανοποιημένη άμα είναι μέσα στην εξάδα. Για Ολυμπιακούς Αγώνες μιλάμε, για αθλήτριες από όλο τον κόσμο, για 20χρονες και 22χρονες.

Κλάψατε;

Φυσικά και έκλαψα.

Ο άντρας της είναι μουσικός;

Ναι.

Και Ολυμπιακός;

Είναι και Ολυμπιακός. Και φοιτητής αριστούχος στο δεύτερο έτος για καθηγητής μουσικής. 40 χρόνων έδωσε Πανελλήνιες Εξετάσεις πέρσι και πέρασε με άριστα. Να πούμε μια καλή κουβέντα για αυτόν τον άνθρωπο, κοιμάται χωρίς τη γυναίκα του εδώ και μήνες.

Είδα ένα βιντεάκι που έπαιζε στο πιάνο τον εθνικό ύμνο ο γαμπρός σας μαζί με την Αντιγόνη, έπαιξε και τον ύμνο του Ολυμπιακού.

Βεβαίως. Μαζί ήμασταν στο Όρεγκον, αυτό είχε γίνει πριν από έναν μήνα που βγήκε τέταρτη στο Παγκόσμιο.

Η Αντιγόνη τι ομάδα είναι;

Δεν ξέρω αν ασχολείται.

Εσείς;

Εγώ είμαι ΑΕΚάρα. Και Αναγέννηση Καρδίτσας. Και ΑΟΚ. Τις ομάδες του τόπου μας.

Μικρή όταν ήταν η Αντιγόνη σάς έσκαγε;

Δεν με έσκαγε, αλλά έψαχνα να τη βρω! Διότι την απορροφούσε το παιχνίδι έξω. Ήταν ένα παιδί που δεν άφηνε ποτέ στη μέση τίποτα.

Θυμάστε καμιά ιστορία με την Αντιγόνη μικρή που να δείχνει τον χαρακτήρα της;

Θυμάμαι ένα περιστατικό όταν ήταν 5,5 χρόνων με μια δασκάλα της στο νηπιαγωγείο. Μου έλεγε η δασκάλα της ότι είχε τελειώσει το μάθημα και η Αντιγόνη δεν έφευγε. Γιατί δεν είχε τελειώσει ένα παζλ που τους είχε βάλει η δασκάλα. Δεν το ξεχνάω αυτό. Έδειχνε από μικρή ότι έχει τσαγανό και ότι δεν τα παρατάει μέχρι να πετύχει.

Με την οικονομική κρίση και μετά με την πανδημία πέρασε ζόρια το μαγαζί;

Όλες οι επιχειρήσεις πέρασαν οικονομικά προβλήματα. Αλλά η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει! Και ξανά προς τη δόξα τραβά! Είμαστε πάντα εδώ να στηρίξουμε τη δουλειά μας - και στα καλά και στα άσχημα.

Με τις πλημμύρες στην Καρδίτσα είχατε πρόβλημα;

Τεράστιο. Πετάξαμε όλα μας τα πράγματα από τα μαγαζιά μας και από τα σπίτια μας. Κάποιοι τα αντικαταστήσαμε, βοήθησε και το κράτος όσο μπορούσε. Δεν ήμασταν μόνο εμείς, όμως, και η Εύβοια είχε τρομερό πρόβλημα με τις φωτιές και άλλα μέρη με τους σεισμούς. Από τις στάχτες μας αναγεννιόμαστε!

Τι μουσική ακούει η Αντιγόνη;

Τα πάντα. Όμως μεγάλωσε με ρεμπέτικα λόγω της δουλειάς. Είναι και χορεύτρια στη ζούμπα και στα λάτιν. Και άμα λάχει τραγουδάμε και κάνα δημοτικό τραγούδι - και την Καραγκούνα κι ας είναι ορεινή!

Γούρια έχετε όταν αγωνίζεται; Εκείνη τι γούρι έχει;

Προσευχούλα στον Θεό εγώ. Γιατί είμαστε θρήσκοι.

Εκείνη;

Εκείνη μου είπε «μαμά, κάνε λίγη φανουρόπιτα, κάνε και λίγα κόλλυβα. Αν δεν μετρήσει η φανουρόπιτα, θα μετρήσουν τα κόλλυβα…».

Φιλόζωη είναι;

Πολύ! Έχουν έναν σκύλαρο στο σπίτι και μία γάτα και όσο έλειπε η Αντιγόνη μού έβγαλαν την ψυχή!

Πώς θέλετε να κλείσουμε;

Να ευχαριστήσουμε όλον τον κόσμο που είδε το παιδί μου σαν παιδί του. Κλαίω συνέχεια με αυτά που διαβάζω στο Ίντερνετ.