Σακοράφα: «Είναι ηρωικά όλα όσα πέτυχαν οι αθλητές μας στο Μόναχο, κάτω από μηδενικές συνθήκες»

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84, η πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ), Σοφία Σακοράφα, αναφέρθηκε στις μεγάλες ελλείψεις σε εγκαταστάσεις Σταδίων Στίβου, στα σοβαρά προβλήματα στους υπάρχοντες χώρους και στην εν γένει ελλιπή συντήρηση αυτών, επισημαίνοντας ότι η πολιτεία θα πρέπει να σκύψει με περισσότερη προσοχή πάνω σε αυτά τα προβλήματα.

Σακοράφα: «Είναι ηρωικά όλα όσα πέτυχαν οι αθλητές μας στο Μόναχο, κάτω από μηδενικές συνθήκες»

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου που έριξε την αυλαία του την περασμένη Κυριακή στο Μόναχο, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση του πίνακα των μεταλλίων κόντρα σε υπερδυνάμεις του χώρου, αποδεικνύει ότι ο ελληνικός αθλητισμός έχει σημειώσει κατακόρυφη άνοδο τα τελευταία χρόνια.

Όμως, την ίδια στιγμή, σε πολλές περιπτώσεις, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές που θα βοηθήσουν τους αθλητές να φτάσουν στην κορυφή ή να παραμείνουν σε αυτήν.

«Πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να συζητήσουμε σοβαρά με την πολιτεία για όλα αυτά τα προβλήματα. Δεν υπάρχουν υποδομές για τον στίβο, για να γυμναστούν τα νέα παιδιά. Μέρα με τη μέρα, τα στάδια λιγοστεύουν, γίνονται γήπεδα ποδοσφαίρου και ο στίβος εξοστρακίζεται από τον χώρο του. Για παράδειγμα, η “χρυσή” ακοντίστρια Ελίνα Τζένγκο γυμνάζεται κάτω από άθλιες συνθήκες, δεν έχει καν γήπεδο. Όταν είχα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, του είχα δείξει τον χώρο και τις τραγικές συνθήκες προπόνησης του Μίλτου Τεντόγλου, στο κλειστό του ΟΑΚΑ όπου το ταρτάν έχει καταστραφεί. Είναι πάρα είναι πολλά τα θέματα τα οποία πρέπει να δούμε όσον αφορά στις υποδομές και στη βοήθεια που πρέπει να προσφέρουμε στα παιδιά μας. Είναι ηρωικά όλα όσα πέτυχαν οι αθλητές μας. Κατάφεραν το ακατόρθωτο κάτω από μηδενικές συνθήκες», τόνισε.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, κάθε χρόνο η κρατική επιχορήγηση μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, μειώνεται.

«Η προσπάθεια που έχουμε κάνει, έχει ξεπεράσει τις δικές μας δυνατότητες. Φέτος, και παρά το περσινό Ολυμπιακό μετάλλιο, μας μείωσαν την επιχορήγηση κατά 400.000 ευρώ. Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Στο Γυμναστήριο του Ολυμπιακού Σταδίου τρέχουν νερά από παντού, η θερμοκρασία φτάνει τους 50 βαθμούς γιατί έχουν χαλάσει τα κλιματιστικά και κανείς δεν ασχολείται να τα φτιάξει. Ένας αθλητής του επιπέδου και των δυνατοτήτων του Τεντόγλου ο οποίος μπορεί να κυνηγήσει ένα άλμα στα 9 μέτρα, προσπαθεί να προπονηθεί υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες. Αυτό δεν γίνεται. Πρέπει να δούμε την κατάσταση έτσι όπως είναι και να πούμε την πραγματικότητα σε αυτά τα παιδιά, ότι για τα επόμενα πέντε χρόνια δεν θα έχουν κανένα στάδιο. Σε λίγο καιρό κλείνει ο Άγιος Κοσμάς και δεν θα υπάρχει κανένα γήπεδο για στίβο στο νότιο τομέα της Αττικής. Δυστυχώς, δεν μας λέει κανείς που θα γυμναστούν αυτά τα παιδιά. Και φυσικά πρόκειται για προβλήματα που δεν αφορούν μόνο την Αττική αλλά ολόκληρη την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στις επιτυχίες των Ελλήνων Αθλητών στο Μόναχο, στάθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη η οποία κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια, στα 35χλμ και στα 20χλμ βάδην αποδεικνύοντας σε όσους δεν πίστευαν σε εκείνη πως κανένας και τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στους στόχους και στα όνειρα, η κ. Σακοράφα σημείωσε: «O αθλητής αγωνίζεται με την ψυχή του. Δεν έχει σχέση η ηλικία. Έχουμε αθλητές οι οποίοι κερδίζουν Ολυμπιακά μετάλλια σε μεγάλη ηλικία. Πως μπορούμε να βοηθήσουμε την Αντιγόνη η οποία ζει στην Καρδίτσα και γυμνάζεται εκεί αλλά χρειάζεται να της δώσουμε το κάτι παραπάνω και δεν μπορούμε; Το θέμα της υποτροφίας της Αντιγόνης, δεν έχει να κάνει ούτε με την πολιτεία ούτε με τον ΣΕΓΑΣ αλλά με την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων. Εκεί πάρθηκε μια απόφαση και εκείνοι πρέπει να «απολογηθούν» για το γεγονός δεν έδωσαν την υποτροφία σε μια αθλήτρια η οποία απέδειξε ότι διαθέτει ψυχή αλλά και τα κότσια να κερδίζει μετάλλια, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να πετύχει ακόμα περισσότερα στο μέλλον».