Γιώργος Πομάσκι για Τεντόγλου: «Είμαι ο σκύλος που του κάνω πίεση»

Η συνέντευξη του προπονητή του Μίλτου Τεντόγλου, Γιώργου Πομάσκι στο «ΦΩΣ». «Είμαι ο σκύλος που πιέζω τον Μίλτο. Το απολαμβάνει»

Γιώργος Πομάσκι για Τεντόγλου: «Είμαι ο σκύλος που του κάνω πίεση»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Με τον Πομάσκι έχω κάνει συνεντεύξεις στο παρελθόν, μου έχει πει τρομερά πράγματα κατά καιρούς για την εγκατάλειψη από την Πολιτεία, για το γραφείο του στο ΟΑΚΑ το οποίο στάζει όταν βρέχει. «Στο γραφείο μου στάζει, στη Βουλή στάζει; Γιατί δεν στάζει στη Βουλή;». Για τα γήπεδα στην Ελλάδα, που είναι άθλια και δεν έχουν οι αθλητές πού να κάνουν προπόνηση, για τα ταλέντα που χάνονται και για την απαισιοδοξία του για το μέλλον, αφού οι αθλητές -και οι προπονητές εγκαταλείπουν. Και το ρίχνουν στο personal training...

Ο Πομάσκι επίσης μού είχε μιλήσει σε ανύποπτο χρόνο για το πόσο μεγάλο ταλέντο είναι ο Τεντόγλου, για τις ιδιαιτερότητές του, για το πόσο ψύχραιμος είναι.

Για τις ιδιαιτερότητές του όμως μου είχε μιλήσει και η μητέρα του, η Ιωάννα Παπαδημητρίου, η οποία ήταν συγκινητική και ήταν ένα μάθημα ζωής για εμάς τους γονείς. Να μην ανησυχούμε αν τα παιδιά μας είναι υπερκινητικά ή «περίεργα». Μεγάλωσε τον Τεντόγλου με την αδελφή του (πολύ μικρή διαφορά στην ηλικία, έναν χρόνο μόνο) φτωχικά, δεν είχε τα λεφτά να του πάρει καλά παπούτσια και καλές φόρμες όταν έτρεχε με τα άλλα παιδιά, τον έβλεπε και λυπόταν γιατί έμοιαζε με κακόμοιρο (λόγια δικά της). Χωρισμένη, ο πατέρας αναγκάστηκε να φύγει για τη Γερμανία λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το παιδί ήταν «κλειστό», αγαπούσε τα σκίτσα, ζωγράφιζε, έκανε τρέλες, δεν καθόταν ποτέ στον καναπέ κανονικά αλλά στα μπράτσα και στην πλάτη, είχε χτυπήσει και κατέβαινε την εσωτερική σκάλα με τις πατερίτσες κάνοντας αεροπλανικά και εκείνη έκλαιγε γιατί ήταν σαν να την προκαλούσε.

Μην τρελαίνεστε με τα παιδιά σας, αφήστε τα να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους, πού ξέρετε, αν βρουν έναν Πομάσκι στον δρόμο τους, μπορούν να γίνουν πρωταθλητές της ζωής.

Μίλησα πάλι τώρα με τον Γιώργο Πομάσκι. Για να μάθω νεότερα. Διότι αυτό το παιδί, ο Τεντόγλου, συνεχώς εξελίσσεται και μεγαλώνει η όρεξη, μεγαλώνουν οι φιλοδοξίες. Ο έμπειρος προπονητής δεν ήθελε να πει πολλά αυτήν τη φορά, του το είπα άλλωστε κι εγώ ότι δεν θα τον ρωτήσω τα ίδια. Λίγα και καλά. Το «ζουμί». Και πραγματικά είπε το «ζουμί». Δεν χρειαζόταν να ρωτήσω άλλα, άκουσα αυτά που ήθελα.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 19/8/2022

Γιώργο, μπορεί να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ ο Τεντόγλου ή είναι μια τρέλα η συζήτηση αυτή;

Είναι μια τρέλα. Για να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ πρέπει να βοηθήσουν όλες οι συγκυρίες.

Δηλαδή;

Πρέπει να μην έχει τραυματισμούς και να συνεχίσει το προπονητικό του πρόγραμμα πολύ καλά, πρέπει να είναι πολύ καλό το στάδιο στο οποίο θα αγωνιστεί, πρέπει οι καιρικές συνθήκες να είναι ιδανικές και πρέπει να είναι χαρούμενος, να έχει μεγάλη όρεξη.

Το αποκλείεις δηλαδή να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ;

Όχι, δεν το αποκλείω. Και θα δουλέψω για αυτό το πράγμα.

Α, μου έδωσες τον τίτλο τώρα.

Είναι όμως πολύ δύσκολο. Το μήκος είναι αγώνισμα που σπάνια γίνονται παγκόσμια ρεκόρ. Από το 1968 μόνο μία φορά έχει γίνει παγκόσμιο ρεκόρ! Αυτό τα λέει όλα.

Είναι μεγάλη ευκαιρία όμως εδώ που φτάσατε να γραφτείτε στην Ιστορία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά παγκοσμίως.

Θα δουλέψουμε για αυτό.

Να πούμε για κόσμο που δεν ξέρει, ότι το παγκόσμιο ρεκόρ το έκανε πριν από 31 χρόνια ο Πάουελ με 8,95 και έσπασε το ρεκόρ του Μπίμον, που είχε 8,90 από το 1968!

Σωστά.

Ο Πάουελ έσπασε το μυθικό ρεκόρ στα 28 του χρόνια. Ο Τεντόγλου είναι 24 χρόνων. Εσύ, που έχεις μεγάλη εμπειρία, πες μου: ποια είναι η καλύτερη ηλικία για πολύ μεγάλη επίδοση στο μήκος; Σε ποια φάση βρίσκεται ο Τεντόγλου σε ό,τι αφορά αυτό το αγώνισμα;

Ωραία ερώτηση. Αλλά εξαρτάται από τι προπονητική υποδομή έχει κάθε αθλητής πίσω του. Σε γενικές γραμμές η καλύτερη ηλικία για το μήκος είναι αυτή που βρίσκεται ο Τεντόγλου τώρα. Από τα 22 ως τα 27.

Έχει άλλα 3 χρόνια δηλαδή που μπορεί να κυνηγήσει ένα θαύμα.

Ναι.

Το γραφείο σου που έσταζε σου το έφτιαξαν;

Όχι…

Έτσι όπως βλέπουμε χαλαρό τυπάκι τον Τεντόγλου και «τρελό» παλικαράκι, μπορούμε να πούμε ότι εσύ είσαι ο «σκύλος», που τον μαντρώνεις και του ασκείς πίεση;

Ναι. Είμαι ο σκύλος που του κάνω πίεση. Είναι φοβερός εκτελεστής, είναι αγωνιστής, όσο πιο δύσκολα του βάζεις τόσο καλύτερα λειτουργεί.

Σε απείλησε ποτέ ότι θα τα παρατήσει όταν ήταν νεότερος;

Το απολαμβάνει!

Τι του κάνεις;

Πίεση, να είναι με την πλάτη στον τοίχο. Τώρα του άλλαξα φόρα και ανταποκρίθηκε. Κάνει και φοβερές αναλύσεις ο ίδιος. Είναι πολύ έξυπνο παιδί.

Θα μπορούσε να τρέχει 200 μέτρα, όπως έτρεχε και αυτό το αγώνισμα ο Καρλ Λιούις;

Όχι. Είναι για άλμα εις μήκος αυτός και για σπριντ.

Στις προπονήσεις έχει βγάλει ποτέ επίδοση στο παγκόσμιο ρεκόρ;

Στις προπονήσεις έχουμε μικρή φόρα, δουλεύουμε την τεχνική πιο πολύ.

Καπέλο γιατί φόραγες ενώ ήταν βράδυ; Για γούρι;

(γελάει).

Πες μου…

Είναι το στοιχείο μου. Μόλις βάλω το καπέλο παίρνουμε μετάλλια! Άντε, λίγα είπαμε ότι θα με ρωτήσεις, φτάνει.