Μαθήματα ζωής από τον Κριστιάν Γκολομέεβ

Ο Κριστιάν Γκολομέεβ μίλησε στο «ΦΩΣ» για την πορεία του και προσφέρει μαθήματα ζωής. Δεν τον νίκησε ούτε ο θάνατος, αλλά ούτε και η φτώχεια.  

Μαθήματα ζωής από τον Κριστιάν Γκολομέεβ

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Κριστιάν Γκολομέεβ κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 50 μ. ελεύθερο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου της Νότιας Κορέας, γράφοντας ιστορία στην ελληνική κολύμβηση.

22 χρόνια με άπειρες συνεντεύξεις, τέτοια ιστορία δεν ξαναάκουσα! Ο Κριστιάν Γκολομέεβ, με ύψος 2.03 (!), που πήρε το ασημένιο μετάλλιο στην κολύμβηση και όπως λέει στο «ΦΩΣ» νιώθει Έλληνας αφού είναι από 2 χρονών εδώ, μας έκανε να δακρύσουμε. Τέτοια παλικάρια που δεν τα σταματάει ούτε ο θάνατος ούτε η φτώχεια, είναι πρότυπο για τον αθλητισμό.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 12/8/2018

Γεννήθηκες στη Βουλγαρία;

Ναι. Ο πατέρας μου ήταν καλός κολυμβητής.

Και έρχεσαι στην Ελλάδα με τον πατέρα σου πόσο χρονών;

2 χρονών ήρθαμε στην Κρήτη. Διότι η μητέρα μου πέθανε στη γέννα. Ο πατέρας μου πήρε εμένα και τους δύο αδερφούς μου, τρία αγόρια, και ήρθε στο Ηράκλειο για να δουλέψει ως προπονητής στην κολύμβηση.

Πού;

Πρώτα στον ΟΦΗ και μετά στον κολυμβητικό όμιλο Ηρακλείου.

Νιώθεις και Έλληνας λοιπόν.

Φυσικά. Από 2 χρονών είμαι εδώ και πήγα εδώ όλες τις τάξεις των σχολείων.

Ρατσισμό βίωσες στα ελληνικά σχολεία;

Όχι, καθόλου. Ρατσισμό στην Ελλάδα δεν έζησα ποτέ.

Ήταν δύσκολα φαντάζομαι οικονομικά και όχι μόνο.

Σίγουρα ήταν δύσκολα για έναν πατέρα να μεγαλώσει τρία αγόρια.

Και μετά μένεις τελείως ορφανός έμαθα από φιλους μου στον Εθνικό. Χάρη στη διοίκηση του Εθνικού μπόρεσα και σε βρήκα.

Στα 17 μου έπαθε καρκίνο ο πατέρας μου και τον έχασα.

Και τι κάνατε τα τρία αδέρφια χωρίς πατέρα και μάνα; Εσύ ήσουν ήδη νεαρός κολυμβητής με διεθνείς διακρίσεις.

Ο καθένας πήρε το δρόμο του...

Δηλαδή;

Ο ένας αδερφός μου πήγε στο Λονδίνο για δουλειά. Ο άλλος αδελφός μου έμεινε στο Ηράκλειο με τη μητριά του. Εγώ μετακόμισα και άφησα την Κρήτη για να έρθω στο θείο μου και στη θεία μου στη Νέα Σμύρνη. Ήθελα να συνεχίσω την κολύμβηση.

Τι δουλειά έκανε ο θείος σου και η θεία σου;

Συνταξιούχος ο θείος μου. Η θεία μου δεν δουλεύει. Έπρεπε να αλλάξω και σχολείο στη μέση της χρονιάς, ήμουν στη Β' Λυκείου.

Με τα λεφτά τι έκανες ρε φίλε; Ένα παιδί που μένει ορφανό και από τους δύο γονείς, και είναι ήδη κολυμβητής νεαρός, πώς τη βγάζει; Έπιασες άλλη δουλειά;

Όχι. Κολύμβηση σε υψηλό επίπεδο και άλλη δουλειά, δεν γίνεται. Περνάω όλη τη μέρα στις πισίνες και στα γυμναστήρια. Έπρεπε να διαλέξω, ή κολύμβηση ή δουλειά. Τα λεφτά είναι ελάχιστα στην κολύμβηση. Και δεν έχω χορηγό. Ζούσα με ό,τι μου έδινε ο Εθνικός. Και τον ευχαριστώ τον Εθνικό για αυτό.

Μιλάμε για ποσό μηνιαίως που είναι ένας πολύ χαμηλός μισθός φαντάζομαι.

Ναι, λίγα χρήματα. Ελπίζω με αυτήν την επιτυχία τώρα να βρεθεί χορηγός.

Θα βρεθεί φίλε. Δεν έχουν μυαλό και τα δίνουν μόνο σε ξιπασμένους ποδοσφαιριστές που κάνουν εμπορικό αλισβερίσι, ο κόσμος ξυπνάει όμως και μετράει ο ηθικός αντίκτυπος. Συνέχισες την κολύμβηση και για τον πατέρα σου;

Κυρίως για αυτόν... Ο πατέρας μου δεν με πολυπίστευε. Φταίω εγώ. Ενώ είχα ταλέντο, ήμουν χαβαλές. Είδα σοβαρά την κολύμβηση όταν έχασα τον πατέρα μου. Και αποφάσισα να φτάσω στην κορυφή και για εκείνον.

Ποιο είναι το όνειρό σου;

Χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες!

Μπορείς; Δεν είναι πολύ δύσκολο;

Είναι δύσκολο, αλλά μπορώ.

Έκανες 5 πανελλήνια ρεκόρ στη διοργάνωση τώρα. Ποιο είναι το αγαπημένο σου αγώνισμα;

50 μέτρα ελεύθερο που πήρα και το ασημένιο μετάλλιο. Αυτό ήταν το αγώνισμα του πατέρα μου. Ήθελα να συνεχίσω αυτό που έκανε εκείνος. Αγωνίζομαι και στα 100 μέτρα ελεύθερο, και στα 50 μέτρα πεταλούδα, σκέφτομαι να εντάξω και τα 100 μέτρα πεταλούδα στο πρόγραμμά μου.

Έχω μάθει ότι σε βοήθησε πολύ ο προπονητής σου, ο Άκης Οικονόμου.

Πάρα πολύ. Και ειδικά με την υποτροφία που πήρα να σπουδάσω σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, στην Αλαμπάμα. Φουλ υποτροφία, αλλιώς δεν θα μπορούσα να τα καταφέρω. Δεν είχα λεφτά και δεν θα μπορούσα να πληρώσω τίποτα. Ευτυχώς είναι όλα πληρωμένα εκεί.

Δηλαδή; Πες μου λεπτομέρειες να δούμε πώς λειτουργούν τα σοβαρά κράτη. Ο Πομάσκι μου είπε χθες ότι και τα δύο παιδιά που προπονεί και πήρανε χρυσά μετάλλια, ο Τεντόγλου και η Παπαχρήστου, δεν μπορούσαν να κάνουν ούτε μία προπόνηση στο ανοικτό διότι το ταρτάν είναι άθλιο! Και παίρνει τόση διαφήμιση η χώρα με τις ελληνικές σημαίες των αθλητών μας να παίρνουν μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις.

Στις ΗΠΑ η υποτροφία που πήρα προσφέρει σπίτι δωρεάν, διατροφή δωρεάν, τα μαθήματα που είναι πανάκριβα εκεί επίσης δωρεάν, ρεύμα, νερό, τα πάντα.

Τι σπουδάζεις;

Sport science. Κάτι σαν Γυμναστική Ακαδημία εδώ, αλλά σε υψηλότερο επίπεδο.

Στην Ελλάδα εκτός του Εθνικού ποιοι άλλοι σε έχουν βοηθήσει οικονομικά;

Η ομοσπονδία όσο μπορεί και ευχαριστώ πολύ για αυτό, και φέτος μόνο με βοήθησε η ΕΟΕ. Θα είναι πολύ χρήσιμη αυτή η βοήθεια για το Τόκιο. Το κολύμπι είναι πολύ δύσκολο και απαιτητικό άθλημα. Ο ανταγωνισμός παγκοσμίως είναι πολύ υψηλός. Περνάμε δύσκολα, πάρα πολλές ώρες προπόνησης, και δεν υπάρχουν χρήματα.

Πόσες ώρες προπονείσαι τη μέρα;

Τριπλή προπόνηση! Η πρώτη στις 6.00 το πρωί. Δύο ώρες. Νωρίς το απόγευμα 1,5 ώρα στο γυμναστήριο και μετά παλι 2 ώρες προπόνηση. Και δεν είναι αυτά μόνο, είναι και η φυσιοθεραπεία, η αποθεραπεία μετά την προπόνηση, περνάμε όλη την ημέρα στις πισίνες και στα γυμναστήρια.

Το ύψος σου σε βοηθάει; 1.98 λέει ότι είσαι στο ίντερνετ.

Έχω γινει 2.03! Ναι, βοηθάει. Αλλά είναι δύσκολο να κτίσεις σώμα σαν το δικό μου. Θέλει πολλή προσπάθεια και επιμονή για να το φτιάξεις και να το ελέγχεις. Αν καταφέρεις να το ελέγχεις, ναι βοηθάει το ύψος.

Πρότυπο ποιον είχες;

Ο Φελπς μου άρεσε πολύ. Αλλά για το αγώνισμά μου, πρότυπο είχα τον Γάλλο Φρεντ Μπουσκέ.

Τι ομάδα είσαι στο ποδόσφαιρο;

Από μικρό παιδί ήμουν Ολυμπιακός.

Και μπάσκετ παρακολουθείς;

Το ίδιο.

Έχεις κλάψει τα τελευταία χρόνια;

Για την κολύμβηση;

Για οτιδήποτε.

Για την κολύμβηση όχι. Αλλά στη ζωή μου έχω κλάψει, ναι. Πέρασα δύσκολα.