Αποκάλυψη: Γιατί το κολυμβητήριο του Ολυμπιακού πάει τώρα δίπλα από το ΣΕΦ 

Πληροφορίες του «ΦΩΤΟΣ» αναφέρουν ότι ήδη έγιναν ενέργειες προς τον Πατούλη και Αυγενάκη. Ποιος ο ρόλος της Χριστίνας Τσιλιγκίρη για το κολυμβητήριο του Ολυμπιακού, που προβλέπεται να γίνει στο ΣΕΦ.

Αποκάλυψη: Γιατί το κολυμβητήριο του Ολυμπιακού πάει τώρα δίπλα από το ΣΕΦ 

Μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις για την κατασκευή νέου γηπέδου στον Παναθηναϊκό στην περιοχή του Βοτανικού -με καθοριστική βοήθεια από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια, τον Δήμο Αθηνών- είναι δίκαιη η αγανάκτηση των Ολυμπιακών και Πειραιωτών για το γιοφύρι της Άρτας που λέγεται κολυμβητήριο του Ολυμπιακού, μία ανεκπλήρωτη υπόσχεση δεκαετιών από όλες τις δημοτικές παρατάξεις του Πειραιά και από όλες τις κυβερνήσεις.

Ένα δίκαιο αίτημα για το οποίο μου μιλούσε 25 χρόνια πριν ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης, μου έχει μιλήσει για αυτό το θέμα και ο Μιχάλης Κουντούρης, έχουν μιλήσει αυτά τα χρόνια ο Μαρινάκης που το παλεύει, ο Μώραλης, οι πάντες. Έχουν μιλήσει για αυτό το πονεμένο θέμα οι πολίστες και οι πολίστριες του Ολυμπιακού, οι προπονητές του αντρικού πόλο Θόδωρος Βλάχος, του γυναικείου πόλο Χάρης Παυλίδης, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Δημήτρης Διαθεσόπουλος και έχω δει με τα μάτια μου το χάλι στο Παπαστράτειο που προσπαθούν να στριμωχτούν λουόμενοι, ακαδημίες του Εθνικού, ακαδημίες του Ολυμπιακού, αντρικές και γυναικείες ομάδες των συλλόγων, εθνικές ομάδες, ένα χάλι.

Πρόσφατα έχουν δρομολογηθεί ή βρίσκονται στο στάδιο προχωρημένων συζητήσεων:

  1. Η παραχώρηση δημοσίων κτημάτων της περιοχής Βοτανικού στον ΠΑΟ για την κατασκευή νέου γηπέδου και εν γένει αθλητικών εγκαταστάσεων.
  2. Η παραχώρηση του κλειστού γηπέδου των Λιοσίων, που είναι ολυμπιακή εγκατάσταση, στην ΚΑΕ ΑΕΚ.
  3. Η παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων στην ΑΕΚ για την κατασκευή συνοδευτικών εγκαταστάσεων της «Αγια-Σοφιάς».
  4. Η παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων γύρω από το σημερινό γήπεδο Τούμπας στον ΠΑΟΚ για την κατασκευή νέου γηπέδου.
  5. Η παραχώρηση του κλειστού γηπέδου μπάσκετ του ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ ΠΑΟ.
  6. Η παραχώρηση του κλειστού γηπέδου μπάσκετ του Αλεξανδρείου Μελάθρου στον Άρη.
  7. Η παραχώρηση του κλειστού γηπέδου βαρέων αθλημάτων Σταυρούπολης στον ΑΣ ΠΑΟΚ.
  8. Η παραχώρηση χρήσης με ειδικούς όρους του Καυτανζογλείου Σταδίου στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ για το χρονικό διάστημα κατασκευής της νέας Τούμπας.

Η δημοσιογραφική έρευνα μάς οδήγησε και στις εξής πολύ σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης:

  1. Τον Νοέμβριο του 2019 ψηφίστηκε διάταξη που προβλέπει ότι, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης που αφορά τη διαδικασία της εκμισθώσεως ή της με αντάλλαγμα παραχωρήσεως της χρήσεως ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οποιοδήποτε ολυμπιακό συγκρότημα δύναται, χωρίς να προηγηθεί διαγωνισμός, να εκμισθωθεί ή να παραχωρηθεί η χρήση του με αντάλλαγμα σε Αθλητική Ανώνυμη Εταιρεία (ΑΑΕ) που αγωνίζεται στην ανώτατη κατηγορία του οικείου επαγγελματικού πρωταθλήματος, εφόσον η υποψήφια μισθώτρια ή παραχωρησιούχος ΑΑΕ υποβάλλει συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο αξιοποίησης ή επισκευής ή μετασκευής της ολυμπιακής εγκαταστάσεως και αναλάβει όλες τις δαπάνες αξιοποίησης ή επισκευής ή μετασκευής της, καθώς και τις δαπάνες της λειτουργίας και συντήρησής της (Η παρ. 12 του αρ. 56 του ν. 2725/1999 προστέθηκε με το άρθρο ένατο Ν. 4639/2019,ΦΕΚ Α 185/22.11.2019).
  1. Στις αρχές του 2020 ψηφίστηκε διάταξη με την οποία προβλέπεται ότι για την εκπλήρωση των σκοπών της παραχώρησης και την υλοποίηση των δράσεων που αναφέρονται στους καταστατικούς σκοπούς των συμβαλλομένων, περιλαμβανομένης και της ανέγερσης, συμπλήρωσης, αναβάθμισης και επέκτασης αθλητικών εγκαταστάσεων, ο οικείος δήμος, η οικεία περιφέρεια, ιδρύματα, το Δημόσιο ή άλλοι φορείς του δημοσίου τομέα δύνανται να υπογράφουν με το ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο ειδικές προγραμματικές συμβάσεις αθλητικής ανάπτυξης, στις οποίες ορίζονται το αντικείμενο της σύμβασης, ο σκοπός και το περιεχόμενο των μελετών, των έργων, των προγραμμάτων, των προμηθειών ή των υπηρεσιών, ο προϋπολογισμός τους, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων, το τυχόν χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης της σύμβασης, οι εισφορές, οι πόροι από τους οποίους θα καλυφθούν οι αναλαμβανόμενες οικονομικές υποχρεώσεις, το όργανο παρακολούθησης της εφαρμογής της και οι αρμοδιότητές του, οι ρήτρες σε βάρος του συμβαλλόμενου που παραβαίνει τους όρους της σύμβασης και η διάρκεια αυτής και κάθε θέμα σχετικό με την υλοποίηση, εφαρμογή, διαχείριση και λειτουργία του αντικειμένου της σύμβασης (Άρθρο 26 ν. 4726/2020 αντικατέστησε την παρ. 3 του άρθρου 42 του ν. 4277/2014 (Α’ 156).

Φυσικά δεν δύναται να αντιλέγει κάποιος στις ανωτέρω παραχωρήσεις, καθόσον αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του κράτους η φροντίδα για την ύπαρξη αθλητικών εγκαταστάσεων ώστε να αθλούνται απρόσκοπτα οι πολίτες. Τι γίνεται όμως με το σημαντικότατο αθλητικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ο Πειραιάς, δηλαδή την έλλειψη ενός σύγχρονου κολυμβητηρίου ολυμπιακών διαστάσεων; Δυστυχώς μέχρι σήμερα κανείς δημόσιος φορέας δεν μπόρεσε να δώσει λύση.

Πληροφορίες μας, που έχουν διασταυρωθεί, λένε ότι υπάρχει φως στο τούνελ. Η πρόεδρος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, Χριστίνα Τσιλιγκίρη, «εκμεταλλευόμενη» τις δύο πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις, έχει ήδη καταθέσει στην Περιφέρεια Αττικής συγκεκριμένη πρόταση για την κατασκευή νέου κολυμβητηρίου ολυμπιακών διαστάσεων με προπονητήριο.

Παράλληλα, και σύμφωνα με έγκυρες πηγές από το υπουργείο Αθλητισμού, έχει κατατεθεί το νέο Master Plan στον Αυγενάκη. Master Plan το οποίο αποτυπώνει τη σύνδεση με το παραλιακό μέτωπο ανάπλασης, τη δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, μεταξύ αυτών και δύο κολυμβητικών δεξαμενών με σκοπό τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, στο σχέδιο της διοίκησης του ΣΕΦ προβλέπεται η δυνατότητα παραχώρησης τμήματος του περιβάλλοντος χώρου του ΣΕΦ για την εγκατάσταση κολυμβητηρίου. Με τον τρόπο αυτόν θα μπορέσει να επιλυθεί οριστικά το δύσκολο και απροσπέραστο μέχρι σήμερα πρόβλημα ανεύρεσης μεγάλης έκτασης στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά για τη φιλοξενία του κολυμβητηρίου.

Η σπουδαιότητα αυτής της πρότασης μεγεθύνεται αν αναλογιστεί κανείς ότι αποτελεί λύση η οποία δεν απαιτεί διάθεση τεράστιων κονδυλίων για την αγορά ή απαλλοτρίωση ιδιωτικών περιουσιών προκειμένου να γίνει το κολυμβητήριο και επίσης αποφεύγονται οι τεράστιες χρονοτριβές που προκαλούν συνήθως προσφυγές τρίτων στα δικαστήρια!

Παράλληλα, στο πλάνο, σύμφωνα με τις ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές, συμπεριλαμβάνονται αναλυτικά:

1) Οι πιθανές συνεργασίες με διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, που θα μπορούσαν να συμπράξουν στην υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης κατασκευής του κολυμβητηρίου.

2) Οι πιθανές πηγές χρηματοδότησης.

3) Το πλάνο ορθολογικής διοίκησης και διαχείρισης του κολυμβητηρίου με έμφαση στη διευκόλυνση χρήσης του από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (μικρά εισοδήματα, άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι, ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μαθητές/φοιτητές, στρατιώτες).

Το όλο πλάνο έχει κατατεθεί στον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη. Βρέχει λεφτά στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης, εξυπηρετούνται οι ανάγκες άλλων αθλητικών συλλόγων, ήρθε η ώρα να γίνει και ένα κολυμβητήριο στον Πειραιά για τον Ολυμπιακό - και η καλύτερη θέση του είναι δίπλα στο ΣΕΦ και απέναντι στο Καραϊσκάκη. Αυτός θα είναι «Ολυμπιακός πόλος», εκεί όπου είναι η καρδιά του Ολυμπιακού. Να τελειώνουν τα παραμύθια, αρκετά τράβηξε αυτή η ιστορία.