Ρυθμική Γυμναστική: Εντυπωσιακό ξεκίνημα για την Ελλάδα στο 8ο «Aphrodite Cup»

Με τους καλύτερους οιωνούς  ξεκίνησε το 8ο Aphrodite Cup στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου.

Ρυθμική Γυμναστική: Εντυπωσιακό ξεκίνημα για την Ελλάδα στο 8ο «Aphrodite Cup»

Η Εθνική Ανσάμπλ Γυναικών ξεσήκωσε τους φίλους της ρυθμικής γυμναστικής υπό τους ήχους του «Ζορμπά» και σκόρπισε αισιοδοξία με την όμορφη παρουσία της στην πρεμιέρα του 8ου Διεθνούς Τουρνουά Aphrodite Cup, το οποίο ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου (Tae Kwon Do). Η είσοδος για το τριήμερο 10-12 Μαρτίου είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ο παγκόσμιος χαρακτήρας της φετινής διοργάνωσης αποτυπώνεται από το μεγάλο ρεκόρ συμμετοχών, με 285 αθλήτριες του Ατομικού και του Ανσάμπλ από 35 χώρες, που εκπροσωπούν και τις πέντε ηπείρους.

Επιπλέον, όμως, το Aphrodite Cup αποτελεί προοίμιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ρυθμικής Γυμναστικής, το οποίο θα ακολουθήσει την ερχόμενη εβδομάδα στο ίδιο στάδιο (17-19 Μαρτίου) με την συμμετοχή λαμπρών αστεριών του αθλήματος.

Στην πρώτη της εμφάνιση με ανανεωμένη σύνθεση, η Εθνική ομάδα ενθουσίασε με το καινούργιο της πρόγραμμα που έχει άρωμα Ελλάδας και επιλέχθηκε για να την συνοδεύσει σ’ αυτή την καθοριστική προ-Ολυμπιακή χρονιά, με την προσδοκία ότι θα οδηγήσει τελικά στην πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024».
Η ελληνική πεντάδα (Εΐρα Λάουρα Γκικόκα, Ελπίδα Εγγλέζου, Καλομοίρα Καρόκη, Χριστίνα Ρήγα, Μαριέττα Τοπολλάι) συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία στο πρόγραμμα με τα 5 Στεφάνια (30,400 β.), μπροστά από τις ΗΠΑ (29,300 β.) και το Καζακστάν (27,250 β.).

Η Εθνική ομάδα θα λανσάρει αύριο (11/03, ώρα 16:35 – 16:50) το αντίστοιχο καινούργιο πρόγραμμά της στα 3 Σχοινάκια / 2 Μπάλες, με την Ειρήνη Κονιστή στην σύνθεσή της αντί της Εΐρα Λάουρα Γκικόκα. Η τελική κατάταξη του σύνθετου αγώνα θα προκύψει από το βαθμολογικό άθροισμα των δύο ημερών.
Όλες οι ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να επαναλάβουν τις προσπάθειές τους την Κυριακή (12/03) στους τελικούς οργάνων, ανεβάζοντας τον βαθμό ετοιμότητάς τους ενόψει των επόμενων αγωνιστικών στόχων.

Το θερμό χειροκρότημα κέρδισε και η Εθνική Ανσάμπλ Νεανίδων (Ευσταθία Κοντοπούλου, Ειρήνη Κράλη, Στεφανία Μπακοπούλου, Μαριάνθη Σιμιτζή, Κατερίνα Χολίδη), που πήρε 28,150 βαθμούς στα 5 Σχοινάκια με εξαιρετική εμφάνιση και βρίσκεται προς το παρόν στην 3η θέση της κατάταξης, πίσω από τη Βουλγαρία (29,000 β.) και την Ιταλία (18,800 β.).
Η ελληνική ομάδα των Νεανίδων θα δοκιμάσει αύριο (11/03, ώρα 15:10 – 15:35) τις δυνάμεις της στις 5 Μπάλες, με την Ελευθερία Καντερέ να παίρνει θέση στο ταπί αντί της Μαριάνθης Σιμιτζή, με στόχο άλλη μία επιτυχημένη εκτέλεση.

Στο Ατομικό Νεανίδων, η Παρασκευή Μπήλια προκρίθηκε στον τελικό του στεφανιού (8η στον προκριματικό με 28,300 β.) και η Ουρανία Συγκούνα θα είναι πρώτη αναπληρωματική στην μπάλα (9η με 28,100 β.), ενώ τα «αποκαλυπτήριά» τους έκαναν επίσης οι Ελένη Τζούδα, Αναστασία Μαρία Καγκάλου, Ελένη Μαρία Μουλακάκη, Ελισάβετ Μανωλοπούλου, Μαρία Μανάτου, Αγγελική Κανιούρα, κερδίζοντας σημαντικές εμπειρίες σε έναν αγώνα με πολύ μεγάλο ανταγωνισμό και συνολικά 87 αθλήτριες στην κατηγορία τους. Οι Νεάνιδες θα συμμετάσχουν αύριο (11/03, ώρα 09:50 – 12:20) στις κορύνες και στην κορδέλα. Από το συνολικό άθροισμα του διημέρου η τελική κατάταξη στο σύνθετο ατομικό, σε κάθε ηλικιακή υποκατηγορία (13-14-15 ετών).

Στο Ατομικό Γυναικών, την πρώτη τους εμπειρία με το εθνόσημο είχαν η Ιζαμπέλα Σαρίδου (στεφάνι: 25,950, μπάλα: 28,400) και η Ιωάννα Λιάσκου (στεφάνι: 22,250, μπάλα: 25,800), οι οποίες θα ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους αύριο (11/03, ώρα 20:45 – 21:45), αγωνιζόμενες σε προγράμματα με κορύνες και με κορδέλα.

Η πρεμιέρα της διοργάνωσης περιλάμβανε επίσης την Τελετή Έναρξης, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος και η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών Δήμητρα Νάνου, ενώ την Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Αθανάσιος Σταθόπουλος, η Α’ Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Ρυθμικής Γυμναστικής Ειρήνη Αϊνδιλή, η Γ’ Αντιπρόεδρος Ειρήνη Μανδραβέλη, ο Γενικός Γραμματέας Κώστας Πανταζής, καθώς και η Πρόεδρος του διοργανωτή συλλόγου Γ.Ο.Π.Φ. «Η Αρμονία» και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ελένη Μιχοπούλου.

Ο κ. Σταθόπουλος ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη για την στήριξή τους στη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που ακολουθεί, ενώ η κα Μιχοπούλου υπογράμμισε ότι το φετινό Aphrodite Cup τελείται σε κλίμα πένθους λόγω της τραγωδίας των Τεμπών, στη μνήμη των οποίων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Την έναρξη των αγώνων κήρυξε ο κ. Καπράλος.

Αναλυτικά, οι δηλώσεις των ομιλητών:

Γιάννης Φωστηρόπουλος (Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου): «Το Aphrodite Cup είναι ο σπόρος που φυτεύτηκε από τον σύλλογο “Αρμονία” και την Ελένη Μιχοπούλου. Σε αυτό το κατεξοχήν γυναικείο άθλημα, έχει επενδύσει η πόλη του Παλαιού Φαλήρου, που την επόμενη εβδομάδα θα γιορτάσει τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου».

Γιώργος Μαυρωτάς (Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού): «Στο Παλαιό Φάληρο χτυπά η καρδιά της Ρυθμικής Γυμναστικής. Εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας καλωσορίζω τις αθλήτριες από 35 χώρες. Πολλά κορίτσια θα εμπνευστούν από το Aphrodite Cup, για να ακολουθήσουν το άθλημα. Άλλωστε, αυτός είναι ο ρόλος των προτύπων, να φέρουν παιδιά στον αθλητισμό. Καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες και στις αθλήτριες, εύχομαι να ευχαριστηθούν τους αγώνες και να γυρίσουν πίσω στις χώρες τους ως πρέσβειρες της ελληνικής φιλοξενίας».

Αθανάσιος Σταθόπουλος (Πρόεδρος Ε.Γ.Ο.): «Ευχαριστώ για την αμέριστη συμπαράσταση για τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και την Ελένη Μιχοπούλου, την ψυχή του Aphrodite Cup, το οποίο είναι πλέον θεσμός και μας βοήθησε να διεκδικήσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο».

Ελένη Μιχοπούλου (Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής): «Η φετινή διοργάνωση λαμβάνει χώρα μέσα σε ένα κλίμα θλίψης που μας διακατέχει όλους, μετά το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 57 νέους ανθρώπους Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε στη μνήμη τους είναι να χαμηλώσουμε το βλέμμα και ως κοινωνία να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να μη συμβούν ξανά δυσάρεστα γεγονότα.
Με βαθύ σεβασμό και ταπεινότητα, είμαστε ευγνώμονες για την ευκαιρία που μας δίνεται να υποδεχθούμε σπουδαίες αθλήτριες από 35 χώρες, οι οποίες θα παρουσιάσουν μοναδικά προγράμματα και θα αναδείξουν για μια ακόμα φορά την αξία του αθλητισμού και του ευ αγωνίζεσθαι, αλλά και την ιδιαίτερη ομορφιά αθλήματος ρυθμικής γυμναστικής Από πλευράς οργανωτικής έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες, ώστε όλες οι αποστολές να απολαύσουν ένα άρτιο αθλητικό γεγονός, κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες»
.

Σπύρος Καπράλος (Πρόεδρος Ε.Ο.Ε.): «Καλώς ήλθατε στο 8ο Aphrodite Cup, μια μεγάλη διοργάνωση, που θέλω να πιστεύω ότι θα στεφθεί και πάλι με απόλυτη επιτυχία. Να ευχαριστήσουμε τις αθλήτριες, τις προπονήτριες, τις κριτές και τους φιλάθλους που είναι εδώ μαζί μας και να σας υπενθυμίσω ότι και την επόμενη εβδομάδα θα γίνει στο Φάληρο το Παγκόσμιο Κύ