Αστέρες εντός γηπέδων, «περίεργοι» εκτός αυτών!

Εκκεντρικοί, συνωμοσιολόγοι ή απλά… θεότρελοι: Το «ΦΩΣ» παρουσιάζει διάφορες περιπτώσεις παλιών και νυν αστέρων των σπορ με ασυνήθιστες απόψεις και συμπεριφορές εκτός γηπέδων. Από τον Ντιέγκο Μαραντόνα μέχρι τον Μάριο Μπαλοτέλι και από τον Μάικ Τάισον μέχρι τον Ντένις Ρόντμαν!

Αστέρες εντός γηπέδων, «περίεργοι» εκτός αυτών!

Πέρα από τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία των μαζών, ο αθλητισμός έχει και σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις. Ιδίως όταν πρόκειται για αθλητές και αθλήτριες που κάνουν πρωταθλητισμό, οι απόψεις και οι συμπεριφορές τους επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους, δεδομένου ότι το κοινό στο οποίο απευθύνονται είναι τεράστιο και πολλοί φίλαθλοι ακολουθούν το παράδειγμά τους.

Κάποιες φορές, ωστόσο, τα πεπραγμένα ορισμένων αθλητών εκτός γηπέδων δεν αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, αλλά μάλλον προς αποφυγή. Είτε πρόκειται για απλώς εκκεντρικές συνήθειες που προκαλούν απορία και γέλιο είτε για πράξεις και απόψεις που… φλερτάρουν με την παρανομία.

Ένα ιδιαίτερα πρόσφατο παράδειγμα σταρ του αθλητισμού, που εκφέρει μάλλον οπισθοδρομικές και αβάσιμες απόψεις -τουλάχιστον σε έναν συγκεκριμένο τομέα- είναι αυτό του Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την αναγκαιότητα ενός εμβολίου που θα τον καταπολεμήσει!

Με αφορμή λοιπόν τις ατάκες του Σέρβου άσου του τένις, το «ΦΩΣ» παρουσιάζει διάφορές περιπτώσεις αθλητών και αθλητριών που αγωνίζονται ή αγωνίστηκαν σε κορυφαίο επίπεδο, ωστόσο οι απόψεις, συμπεριφορές, ατάκες και συνήθειές τους δεν συνάδουν με το ταλέντο τους στα σπορ. Από τον αυτοκαταστροφικό Ντιέγκο Μαραντόνα στον βασιλιά της βιαιότητας Μάικ Τάισον και από τον… θεότρελο Μάριο Μπαλοτέλι στον συνωμοσιολόγο Κάιρι Ίρβινγκ!

Ο… αντιεμβολιαστής Τζόκοβιτς

Ξεκινάμε από τον «υπεύθυνο» του σημερινού μας θέματος, τον κορυφαίο τενίστα αυτήν τη στιγμή στον πλανήτη. Πέρα από το ασύλληπτο ταλέντο του στο τένις, ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι εύλογα ο σύγχρονος ήρωας μιας ολόκληρης χώρας, αφού, εκτός από το να τιμά τα χρώματα της Σερβίας μέσω του αθλητισμού, επιδίδεται σε πολυάριθμες κοινωνικές δράσεις που περιλαμβάνουν δωρεές και εράνους για φιλανθρωπικό σκοπό.

Με λίγα λόγια, δεν είναι εύκολο να αντιπαθήσεις τον 33χρονο άσο από το Βελιγράδι, ο οποίος ωστόσο εν μέσω κορονοϊού κατάφερε να γίνει πρωτοσέλιδο και να προκαλέσει σωρεία αρνητικών αντιδράσεων. Κι αυτό γιατί -εν έτει 2020- ο Τζόκοβιτς δήλωσε αντιεμβολιαστής, εκφράζοντας την αντίθεσή του στον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των αθλητών τένις σε περίπτωση που βρεθεί το «μαγικό» παρασκεύασμα.

«Προσωπικά, είμαι αντίθετος στον εμβολιασμό ενός αθλητή προκειμένου να έχει δικαίωμα να ταξιδέψει. Αν αυτό γίνει υποχρεωτικό, θα το σκεφτώ αν θα το κάνω. Δεν είμαι ειδικός, όμως έχω το δικαίωμα να λέω την άποψή μου» είπε μεταξύ άλλων ο «Νόλε».

Εμείς θα συμφωνήσουμε σίγουρα σε ένα πράγμα: πως έχει αναμφίβολα το δικαίωμα να πιστεύει ό,τι θέλει και να το εκφράζει. Όταν όμως είσαι δημόσιο πρόσωπο με κοινό εκατομμυρίων που σε αντιμετωπίζει ως είδωλο, ίσως θα έπρεπε να προσέχεις διπλά πριν μιλήσεις δημόσια για θέματα στα οποία δεν είσαι ειδικός ή έστω διαβασμένος…

Ο αυτοκαταστροφικός Μαραντόνα

Ό,τι και να γραφτεί για το ταλέντο του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα σε ποδοσφαιρικό επίπεδο είναι λίγο. Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους όλων των εποχών, για κάποιους τον κορυφαίο, για τον οποίο ελέχθησαν πολλά, γράφτηκαν άλλα τόσα και γυρίστηκε ακόμα και ταινία. Και δικαίως.

Τον απαράμιλλο ποδοσφαιρικό μύθο, όμως, του Ντιεγκίτο επισκιάζει έως έναν βαθμό η πορεία του εκτός γηπέδων. Το κακό ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν ο «Πίμπε ντε Όρο» παίζοντας για την Μπαρτσελόνα εθίστηκε στην κοκαΐνη, κάτι που τον ταλαιπώρησε τουλάχιστον μέχρι το 2004 και, σε συνδυασμό με την τάση του για μπόλικα παραπανίσια κιλά, του προκάλεσε πολλά προβλήματα υγείας που τον κυνηγούν μέχρι και σήμερα.

Πέραν του εθισμού του, ο Μαραντόνα είναι γνωστός για ακραίες δημόσιες συμπεριφορές, όπως όταν το 1994 ταξίδεψε σχεδόν 300 χιλιόμετρα (από το Ροζάριο όπου έπαιζε τότε για τη Νιούελς Ολντ Μπόις στην οικία του στο Μπουένος Άιρες) μέσα σε μια νύχτα και το πρωί της επομένης πυροβόλησε εναντίον δημοσιογράφων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του για φωτογραφίες και δηλώσεις! Αναμφίβολα, το «χρυσό παιδί» του ποδοσφαίρου δεν έχει διαχειριστεί τη ζωή του με την ίδια ικανότητα με την οποία χειριζόταν τη «στρογγυλή θεά»…

Ο Ίρβινγκ και η… επίπεδη Γη

Πρόκειται για έναν από τους πλέον ικανούς επιθετικούς πόιντ γκαρντ στην ιστορία του ΝΒΑ. Ο Κάιρι Ίρβινγκ χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «καθαρόαιμος» σκόρερ, λόγω της ικανότητάς του στον χειρισμό της μπάλας, της διεισδυτικότητάς του και του ταλέντου του να στέλνει την μπάλα στο αντίπαλο καλάθι. Μεγαλύτερη στιγμή της μέχρι τώρα καριέρας του, βεβαίως, το πρωτάθλημα που πανηγύρισε το 2016 στο πλευρό του Λε Μπρον Τζέιμς με τη φανέλα των Κλίβελαντ Καβαλίερς και μάλιστα μέσα στην έδρα των πανίσχυρων Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς.

Τι… τρέχει λοιπόν με τον Κάιρι; Η αγάπη του για συνωμοσιολογίες και η άποψή του για το… σχήμα της Γης. Τον Φεβρουάριο του 2017 ο γεννημένος στην Αυστραλία Ίρβινγκ θεώρησε σκόπιμο να δημοσιοποιήσει την πεποίθησή του ότι η Γη δεν είναι στρογγυλή, αλλά επίπεδη! Λίγο αργότερα, βέβαια, υπαναχώρησε μερικώς στην αρχική του θέση, ενθαρρύνοντας τον κόσμο «να κάνει τη δική του έρευνα, γιατί το μορφωτικό μας σύστημα είναι ελαττωματικό».

Μέχρι που τον Οκτώβριο του 2018 ζήτησε δημόσια συγγνώμη και τόνισε πως «δεν το πίστευε ποτέ», κάνοντας στροφή 180 μοιρών στο θέμα. Η υδρόγειος, πάντως, δεν είναι το μόνο ζήτημα πάνω στο οποίο ο 28χρονος Αμερικανός έχει υιοθετήσει θεωρίες συνωμοσίας, αφού παρόμοιες δηλώσεις έχει κάνει για τη δολοφονία του Τζον Κένεντι, αλλά και για τον… Μπομπ Μάρλεϊ!

Βία, ναρκωτικά και Μάικ Τάισον

Από τους πιο εκρηκτικούς πυγμάχους όλων των εποχών, ο Μάικ Τάισον αύξησε στο κατακόρυφο τη δημοφιλία του αθλήματος από τα τέλη του 1980 κι έπειτα, «τρομοκρατώντας» τον ανταγωνισμό και κατακτώντας τον τίτλο του νεότερου παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών στην ιστορία τον Νοέμβριο του 1986. Από τις αρχές του ’90, όμως, κι έπειτα, η καριέρα του «Iron Mike» πήρε την κατιούσα, μαζί με την προσωπική του ζωή. Επιθετική συμπεριφορά, ενδοοικογενειακή βία, σκάνδαλα, ναρκωτικά, ο Μάικ τα έκανε όλα.

Μέχρι που το 1991 συνελήφθη για βιασμό και φυλακίστηκε μέχρι τον Μάρτιο του 1995. Τα πράγματα, όμως, δεν βελτιώθηκαν για τον Τάισον, ο οποίος το 1997 παραμόρφωσε μόνιμα το δεξί αυτί του Εβάντερ Χόλιφιλντ με τα δόντια του εν ώρα αγώνα, ενώ συνέχισε να αγωνίζεται μέχρι τα 40 του όχι επειδή το ήθελε, αλλά προσπαθώντας να ξεπληρώσει τα χρέη εκατομμυρίων δολαρίων που τον κυνηγούσαν.

Στις μέρες μας ο Μάικ φαίνεται να τα πηγαίνει περίφημα, έχοντας φτιάξει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή του αλλά και το δημόσιο προφίλ του, βάζοντας πίσω του μια πέρα ως πέρα καταστροφική εικοσαετία…

Ο εκκεντρικός κύριος Ρόντμαν

Δίπλα στη λέξη «εκκεντρικός» τα σύγχρονα λεξικά θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν και μια φωτογραφία του Ντένις Ρόντμαν! Το «σκουλήκι», όπως είναι το παρατσούκλι του (για την προέλευση του οποίου οι απόψεις… διίστανται), έχει απασχολήσει αμέτρητες φορές τον διεθνή Τύπο για τα καμώματά του εκτός αγωνιστικού χώρου, τα οποία άρχισαν να γίνονται αντιληπτά κυρίως μετά την επταετία του στους Ντιτρόιτ Πίστονς.

Τατουάζ σε όλο του το σώμα, σκουλαρίκια, φανταχτερά ρούχα -συμπεριλαμβανομένου κι ενός γυναικείου φορέματος με το οποίο προώθησε την αυτοβιογραφία του το 1996-, πολύχρωμα μαλλιά… τι να πρωτοαναφέρει κανείς. Η εκκεντρικότητά του, βέβαια, ξέφευγε σε πολλές περιπτώσεις από την εμφάνισή του κι επεκτεινόταν στην προσωπική του ζωή. Ποιος άλλος, άλλωστε, θα μπορούσε να πάρει διαζύγιο ύστερα από 82 μέρες γάμου, να κάνει σχέση με τη Μαντόνα και να πίνει κρασί στη Βόρεια Κορέα με παρέα τον Κιμ Γιονγκ Ουν;

Ο… θεότρελος σούπερ Μάριο

Ένας από τους πλέον… περίεργους τύπους όταν βρίσκεται εκτός γηπέδων είναι αναμφίβολα ο Μάριο Μπαλοτέλι. Όταν δεν προσπαθεί να στείλει την μπάλα στα δίχτυα, ο «σούπερ Μάριο» επιδίδεται σε ό,τι πιο παράξενο και ανούσιο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους.

Από πυροβολισμούς στην Πιάτσα ντέλα Ρεπούμπλικα του Μιλάνου, τη φωτογράφισή του με δύο μέλη της ιταλικής μαφίας, την εισβολή του σε φυλακή γυναικών με το… αυτοκίνητό του «για να ρίξει μια ματιά» και την πληρωμή 1.800 ευρώ σε ιδιοκτήτη βέσπας προκειμένου ο τελευταίος να τη ρίξει στη θάλασσα, ο Μπαλοτέλι φαίνεται να έχει αστείρευτο ταλέντο στο να βρίσκει τρόπους να αφήνει τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό!

Η «διαβολική» Τόνια Χάρντινγκ

Πώς μπορεί να φτάσει κανείς από το κορυφαίο αθλητικό επίπεδο στο απόλυτο ναδίρ; Αρκεί να ρίξετε μια ματιά στην ιστορία της Τόνια Χάρντινγκ, η οποία το 1994 μετατράπηκε από παγκόσμια πρωταθλήτρια στο καλλιτεχνικό πατινάζ σε εγκληματία. Ούσα η πρωταθλήτρια των ΗΠΑ στο άθλημα το 1993, η Χάρντινγκ έβλεπε τη συμπατριώτισσά της Νάνσι Κέριγκαν να την απειλεί ξεκάθαρα στο εθνικό πρωτάθλημα του 1994.

Γι’ αυτό, λοιπόν, αποφάσισε να προχωρήσει σε μια κίνηση που θα ταίριαζε περισσότερο σε ταινία θρίλερ: προσέλαβε κάποιον προκειμένου να σπάσει το πόδι της Κέριγκαν, ώστε αυτή να μην είναι σε θέση να λάβει μέρος στη διοργάνωση αλλά και στα επερχόμενα τράιαλς για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η επίθεση έγινε, η Κέριγκαν τραυματίστηκε, η Χάρντινγκ συνελήφθη ύστερα από λίγες μέρες και παρότι δεν κατέληξε ποτέ στη φυλακή, στιγματίστηκε εφ’ όρου ζωής για την πράξη της. Στη μετέπειτα ζωή της πρωταγωνίστησε σε ταινία πορνό με τον τότε παρτενέρ της, ενώ δοκίμασε και την τύχη της ως τηλεοπτική περσόνα αλλά και ως… μποξέρ.

Ο Ματσίντα και τα… ούρα του

Όσοι ασχολούνται με το άθλημα των μικτών πολεμικών τεχνών θα έχουν σίγουρα υπόψη τους τον Λιότο Ματσίντα, τον Βραζιλιάνο (από Ιάπωνα πατέρα) που τον Οκτώβριο του 2009 έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία των ελαφρών βαρέων βαρών του UFC, έχοντας ως βάση του το καράτε. Ο «δράκος», όπως είναι το μαχητικό του προσωνύμιο, πέρα από εξαιρετικός στο ΜΜΑ, είναι από τους πιο ταπεινούς και φιλικούς αθλητές του χώρου, ωστόσο μία συγκεκριμένη συνήθειά του τον τοποθετεί αυτόματα στη σημερινή μας λίστα.

Σίγουρα έχετε ακούσει πολλά τερτίπια αθλητών σε ό,τι έχει να κάνει με την προετοιμασία τους και τη σωματική τους υγεία, ωστόσο ο Ματσίντα… κάνει τη διαφορά, καθώς κάθε πρωί πίνει ένα ποτήρι με (τα δικά του) ούρα! «Πολλοί πιστεύουν ότι κάνω πλάκα και δεν το λέω συχνά δημόσια γιατί οι άνθρωποι αντιδρούν με έκπληξη… Όμως κάθε πρωί πίνω ένα ποτήρι, σαν φυσικό φάρμακο για τον οργανισμό». Ο δε πατέρας του, Γιοσίζο Ματσίντα, εξηγεί: «Αυτό βοηθά τον οργανισμό να αποτοξινωθεί». Χωρίς σχόλια…

Ο «nerd» Τιμ Ντάνκαν

Ως πεντάκις πρωταθλητής του ΝΒΑ και με πολλούς ειδικούς και μη να τον χαρακτηρίζουν ως τον καλύτερο πάουερ φόργουορντ όλων των εποχών, ο Τιμ Ντάνκαν δικαιωματικά θα εισέλθει στο πάνθεον του αθλήματος, το Hall of Fame,τον προσεχή Αύγουστο. Εκτός από σπουδαίος καλαθοσφαιριστής, όμως, ο Ντάνκαν είναι και πρώτης τάξεως «nerd», καθώς λατρεύει τα παιχνίδια φαντασίας RPG (role-playing games) και ιδιαίτερα το πασίγνωστο «Dungeons & Dragons».

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στο κολέγιο τον φώναζαν «κύριο Σποκ» (αναφορά στον Σποκ του «Star Trek»), έχει κάνει τατουάζ με τον μάγο Μέρλιν και ντύνεται ανάλογα, προκειμένου να δώσει το «παρών» σε φεστιβάλ φαντασίας! Σαν να μην έφταναν αυτά, ο 44χρονος πλέον Ντάνκαν διατηρεί μια μεγάλη συλλογή από σπαθιά και μαχαίρια!

Όλα τα… στραβά του Τέρι

Ο Τζον Τέρι είναι γνωστός για τη θητεία του στην Τσέλσι και την Εθνική Αγγλίας, όντας μια από τις «σημαίες» του λονδρέζικου κλαμπ, το οποίο και υπηρέτησε για μια εικοσαετία. Δυστυχώς, ο 39χρονος πλέον νυν βοηθός προπονητή της Άστον Βίλα είναι επίσης γνωστός για την κάκιστη συμπεριφορά του εκτός γηπέδων, η οποία τον έχει βάλει επανειλημμένα σε μπελάδες με τον νόμο και τον αγγλικό Τύπο.

Ο Τέρι έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για επίθεση, συνήθως όντας υπό την επήρεια αλκοόλ για καβγάδες έξω από μπαρ, σε σημείο μάλιστα να χλευάζει Αμερικανούς τουρίστες για την πτώση των Δίδυμων Πύργων αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.

Επίσης, έχει τιμωρηθεί για ρατσιστικά σχόλια σε αντιπάλους, έχει πληρώσει πρόστιμο επειδή πάρκαρε σε θέση για ΑμεΑ, ενώ πρωταγωνίστησε και σε σκάνδαλο εξωσυζυγικής σχέσης με την κοπέλα τού τότε συμπαίκτη του στην Τσέλσι, Γουέιν Μπριτζ. Γεμάτο το… βιογραφικό.

Ο… γκαφατζής Ράιαν Λόχτι

Όσο καλή είναι η σχέση του με τις πισίνες τόσο κακή έχει υπάρξει η δημόσια εικόνα του. Περί του Ράιαν Λόχτι ο λόγος, του Αμερικανού παγκόσμιου πρωταθλητή και έξι φορές χρυσού Ολυμπιονίκη στην κολύμβηση, ο οποίος φαίνεται πως δεν μπορεί να αποφύγει τις… γκάφες όταν καταπιάνεται με πράγματα που δεν έχουν άμεση σχέση με το κολύμπι.

Το πρώτο μεγάλο «κρούσμα» ήρθε τον Αύγουστο του 2016, όταν ο ίδιος μαζί με τρεις συναθλητές του προκάλεσαν ζημιές σε βενζινάδικο στο Ρίο ντε Τζανέιρο όντες μεθυσμένοι, με τον Λόχτι να υποστηρίζει ψευδώς ότι έπεσε θύμα κλοπής υπό την απειλή όπλου και την όλη υπόθεση να μένει γνωστή ως «Λόχτιγκεϊτ» (κατά το σκάνδαλο «Γουότεργκεϊτ»)!

Δύο χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 2018, ο Λόχτι έλαβε τιμωρία αποκλεισμού 14 μηνών από την Αμερικανική Υπηρεσία Αντιντόπινγκ (USADA) για χρήση απαγορευμένου εκχυλίσματος. Ο ίδιος αρχικά το αρνήθηκε, αφότου πάντως είχε… φροντίσει να ενοχοποιήσει τον εαυτό του, καθώς τον Μάιο του 2018 πόσταρε στο Instagram μια φωτογραφία του την ώρα που έκανε την ένεση, η οποία σύμφωνα με τον Λόχτι περιείχε «βιταμίνες»!