Νίκος Μπαλτάς: «Κάνω έκκληση σε όλους τους Ολυμπιακούς!»

Κραυγή αγωνίας για τον Ερασιτέχνη από τον Νίκο Μπαλτά, την πιο γνωστή μορφή που είναι παρών σε όλα τα σπορ των «ερυθρολεύκων».

Νίκος Μπαλτάς: «Κάνω έκκληση σε όλους τους Ολυμπιακούς!»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Είναι μορφή, τον βλέπεις παντού σε όλα τα σπορ του Ολυμπιακού, είναι στον σύλλογο πολλές δεκαετίες, ακόμα και προ Νταϊφά, παιδί της Λέσχης στο Πασαλιμάνι. Είναι ο Νίκος Μπαλτάς. Εκφράζει την αγωνία του για τον Ερασιτέχνη.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 30/4/2020

Γιατί πας σε όλα τα σπορ του Ολυμπιακού;

Έχω ένα τεράστιο δέσιμο με τον Ερασιτέχνη, είμαι από τους λίγους που έχω παραμείνει στον Ερασιτέχνη από πριν γίνει ο σύλλογος ΠΑΕ! Πριν από τον Νταϊφά! Το ποδόσφαιρο ήταν η τρέλα μας, από το ποδόσφαιρο έγινε Θρύλος ο Ολυμπιακός, αλλά όλα τα σπορ του συλλόγου τα αγαπάμε. Πάντα ήμουν κοντά, πάντα με αγνότητα. Μέχρι και με τον Κουλούρη είχα σκοτωθεί για το σκάνδαλο Μπουμπλή, παρ’ ότι ήμουν συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ και πάντα με τον Ανδρέα. Αλλά ο Ολυμπιακός πάνω απ’ όλα.

Από πότε είσαι κοντά στον Ολυμπιακό;

Από το 1963 όταν ήρθα στον Πειραιά από τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πάω στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο στο Ζάππειο ~γιατί ήμουν κολυμβητής και λάτρευα από τότε τον Ολυμπιακό~ και μετά πήγα στον «ναό», το παλιό «Καραϊσκάκης».

Πού μένεις;

Στα Καμίνια. Δεν ξεκόλλησα από τα Καμίνια τόσα χρόνια επειδή ήθελα να μένω κοντά στον «ναό».

Γιατί έφυγες από την Κρήτη;

Γιατί τα μετεμφυλιακά χρόνια στην επαρχία ήταν δύσκολα. Ήμουν πάντα δημοκρατικός άνθρωπος. Μέχρι και με τον Σαλιαρέλη, στη συνεδρίαση της επιτροπής για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στον Ολυμπιακού όπου συμμετείχα εκλεγμένος από τη γενική συνέλευση, εκφράζοντας με την ψήφο μου το 30% των μικρομετόχων, ήρθα σε κόντρα. Γιατί απαίτησα να φύγει ο Πλεύρης που τον είχε βάλει ο Σαλιαρέλης δικηγόρο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πήρα το μικρόφωνο και είπα: «Ο κ. Πλεύρης δεν είναι καν δεξιός, εκφράζει την 4η Αυγούστου»! Και μου είπε ο Σαλιαρέλης: «Κύριε Μπαλτά, δεν το περίμενα από εσάς που είστε δημοκρατικός άνθρωπος». Και σηκώθηκε κι έφυγε ο Πλεύρης! Τα έγραφε η «Εξόρμηση». Από την Κρήτη έφυγα γιατί ήμουν ορφανός και ήρθα στα 16 μου στον Πειραιά για να σπουδάσω. Τα χαράματα δούλευα οικοδομή στα μωσαϊκά και μετά πήγαινα στη σχολή εργοδηγός-ηλεκτρολόγος. Συμμετείχα σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες, ξηλώναμε τα πεζοδρόμια οι οικοδόμοι για το 7άωρο...

Τι είναι ο Ολυμπιακός για εσένα;

Μετά την οικογένειά μου είναι πάνω απ’ όλα, με αυτό ζω και αναπνέω! Ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουμε ζήσει αδιανόητες χαρές σε όλα τα σπορ με τίτλους και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εγώ έχω ζήσει τη φτώχεια στον Ερασιτέχνη όταν πριν ακόμα γίνει ΠΑΕ, που τρέχαμε να βρούμε λεφτά για το ρεύμα στη Λέσχη. Ήμασταν τα παιδιά της Λέσχης, όλη μέρα εκεί, εγώ δεν ήξερα καφενείο. Ο Σεραφείμ Ευαγγελίου στο «ΦΩΣ» ~μεγάλη πένα τότε~ μάς αποκαλούσε «τα παιδιά της Λέσχης». Βοηθούσαμε αφιλοκερδώς σε ό,τι μας ζητούσε η διοίκηση. Και ο συγχωρεμένος ο Λεωνίδας, ενώ είχαμε κόντρες, με εκτιμούσε, γι’ αυτό μου ζήταγε να είμαι ο γραμματέας στις γενικές συνελεύσεις.

Βλέπω κάτι φωτογραφίες παλιές με ελληνικές και σέρβικες σημαίες.

Ως συνδικαλιστής όταν βομβαρδιζόταν το Βελιγράδι τους είχαμε πάει 22 νταλίκες με τρόφιμα από εδώ τα συνδικάτα. Δύο φορές που πήγα εκεί τα τελευταία χρόνια με τον Ολυμπιακό, στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο, με τίμησαν οι εκεί συνδικαλιστές γιατί ξέρουν τι κάναμε. Πράγματα που δεν γράφονται κάναμε... Ξέχασα να σου πω ότι επί Γουλανδρή πρωτοέγινα μέλος στον Ολυμπιακό, όταν άνοιξε στο κοινό τον Ολυμπιακό ο Γουλανδρής, διότι πριν ήταν μόνο οι «Αθάνατοι». Και έγινα πάρεδρο μέλος. Μετά πήρα και μετοχές, αρκετά λεφτά για το εισόδημα που είχα. Πάντα για την τρέλα μου με την ομάδα, χωρίς να κερδίζω κάτι. Διότι μέσα από τον Ολυμπιακό πολλοί κέρδισαν... Είναι μαγαζί-γωνία ο Θρύλος. Θέλω να αναφέρω ορισμένα ονόματα που ξέρω ότι πρόσφεραν πολλά στην ιστορία του συλλόγου.

Πες μου.

Ο Μιχάλης ο Κρικίδης, σκληρός εργάτης, κράτησε τον Ολυμπιακό σε εποχές δύσκολες. Ο Λινάρδος που άνοιγε τη Λέσχη. Οι αδελφοί Ρούσσοι. Ο Γιώργος Ναούμ. Οι αδελφοί Κλώτσα έβαλαν μεγάλη πλάτη λίγο πριν από τον Κόκκαλη. Και ο Ευθυμίου.

Είσαι πάντα στο κάγκελο στα σπορ του Ολυμπιακού. Γιατί το κάνεις αυτό;

Δεν βρίζω. Αυτοσχεδιάζω διάφορα συνθήματα στήριξης στην ομάδα. Και λέω διάφορα δηκτικά προς τους αντίπαλους. Η Λαμπρούση, που φεύγει ~και πικραίνομαι~, όταν πήραμε το Ευρωπαϊκό στο βόλεϊ μέσα στην Τουρκία ήρθε και έπεσε στην αγκαλιά μου και μου είπε ότι φώναζε τα συνθήματά μου μέσα εκεί!

Πες τα αγαπημένα σου συνθήματα που φωνάζεις.

«Θρύλε Θεέ μου, Ολυμπιακέ μου, Θρύλος είναι και Θεός, ένας και μοναδικός, δοξάστε τον»! Αυτό είναι δικό μου. «Πρωταθλητής Ευρώπης ο Ολυμπιακός, χωρίς κολυμβητήριο ο σύλλογος αυτός». Μου έχουν φέρει μέχρι και την αστυνομία σε γήπεδα!

Γιατί;

Τη μία φορά έστειλε αστυνομικό ο Μελισσανίδης για κάτι που φώναζα για εκείνον. Και λέει ο αστυνομικός «τον κυρ Νίκο μωρέ θα συλλάβω;». Και την άλλη φορά ένας σπίκερ στο πόλο έστειλε αστυνομικό γιατί ήμουν από πάνω του και φώναζα και κάλυπτα τη φωνή του την ώρα της μετάδοσης! Και μπήκε μπροστά ο Πάβιτς να με προστατεύσει!

Ανησυχείς για οικονομικό πρόβλημα στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό;

Σαλτάρισα που διάβασα ποιες παίκτριες φεύγουν από την ομάδα βόλεϊ. Γενικώς για τον Ερασιτέχνη τρέμω, τρέμω, τρέμω. Είναι λογικό να έχουμε πρόβλημα. Η ποδοσφαιρική ομάδα, από την οποία παίρνει ποσοστό από τα εισιτήρια ο Ερασιτέχνης, έχει χάσει τόσα ματς χωρίς κόσμο. Διαρκείας εισιτήρια δεν θα υπάρξουν, κάτι απαραίτητο για τον Ερασιτέχνη, αφού έτσι εξασφαλίζει την κάρτα φιλάθλου και τα χρήματα. Οι άλλοι σύλλογοι διαλέγουν ένα τμήμα μόνο να ενισχύσουν, ενώ ο Ολυμπιακός είχε παγκόσμιας κλάσης παίκτες και παίκτριες σε όλα τα σπορ. Ο ΠΑΟΚ έβαζε μεγάλο μπάτζετ μόνο στο αντρικό βόλεϊ. Ο Παναθηναϊκός με τον Γιαννακόπουλο μόνο στο αντρικό βόλεϊ. Η ΑΕΚ έδωσε τεράστιο μπάτζετ μόνο στο χάντμπολ. Διάλεγαν ένα τμήμα μόνο για να χτυπήσουν τον Ολυμπιακό, που είχε μεγάλο μπάτζετ σε όλα.

Τι προτείνεις;

Κάνω έκκληση σε όλους τους φιλάθλους του Ολυμπιακού να ανανεώσουμε την κάρτα μέλους μας και ας μην έχει διαρκείας το ποδόσφαιρο το καλοκαίρι. Και ας μην παίρνουμε εισιτήρια στα ποδοσφαιρικά ματς. Ο Ολυμπιακός πρέπει να μείνει όρθιος, να μη γονατίσει!

Ο Σαλιαρέλης ζει και ξέρω ότι δεν μπορείς να πεις πολλά. Πες μου μία μόνο ιστορία.

Έγινε προσπάθεια αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην ΠΑΕ δύο φορές και απέτυχε. Την τελευταία μέρα, αργά το μεσημέρι που έκλειναν οι τράπεζες, συνεδρίαζε η επιτροπή αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ~είχα δώσει και πολλά λεφτά για να διπλασιάσω τις μετοχές μου, 55.000 δρχ. είχα δώσει τότε μετρητά για να διπλασιάσω τις μετοχές μου ως μικρομέτοχος, κρατώντας την αναλογία. Και μας πετάει ο Σαλιαρέλης στο τραπέζι μία επιταγή 100 εκατ. δρχ.! Τρελαθήκαμε.

Πού τη βρήκε;

Αυτό αναρωτιόμασταν κι εμείς... Η επιταγή όμως ήταν «βαλέρ». Που σημαίνει ότι την άλλη μέρα το πρωί μπορούσε να την ακυρώσει. Εκεί ήρθα σε κόντρα μαζί του, ενώ οι άλλοι έκαναν μούγκα, τον φοβούνταν. Παίρνω τον λόγο και του λέω δημοσίως: «Συγγνώμη, αλλά ατυχήσατε. Ο νόμος λέει μετρητά»! Εκεί παίρνει θάρρος ο Ευθυμίου και λέει: «Αργύρη, συγγνώμη, εγώ δραχμοποίησα 17 εκατομμύρια δραχμές και τα κατέθεσα σήμερα». Να μην πολυλογώ, θα είχε βουτήξει τον Ολυμπιακό ο Σαλιαρέλης με τους Μπανασάκηδες... Μετά ήρθε ο Κόκκαλης και καθαρίσαμε.

Ποιον παίκτη του Παναθηναϊκού θαύμαζες πιο πολύ;

Κατ’ αρχάς, ο Παναθηναϊκός είναι ο μισητός αντίπαλος ιστορικά και έχει κάνει πολλές βρομιές, τα ξέρουν οι παλιοί. Δύο φορές τους έχουμε σώσει από υποβιβασμό. Όμως μπορεί να πει κανείς για τον Λουκανίδη κάτι; Και ο Δομάζος. Ιερά τέρατα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Δομάζος ήταν και Ολυμπιακός μικρός, μας ξέφυγε, όπως και ο «κούνελος» ο Παπαεμμανουήλ, έμενε στη γειτονιά μου στα Καμίνια. Να σου πω μια ιστορία για τον Κούδα;

Ό,τι θες.

Τον πατέρα του Κούδα τα παιδιά της Λέσχης του Ολυμπιακού τον στήριξαν όταν άνοιξε το μαγαζί στον Πειραιά. Και περισσότερο από όλους τον είχε στηρίξει ο Μιλτιάδης Μαρινάκης. Ο πατέρας του σημερινού προέδρου. Να μη λέμε τι και πώς με λεπτομέρειες...

Έχεις μετανιώσει για κάτι;

Ναι. Το μελανό μου σημείο. Το ότι πήρα το μικρόφωνο στη γενική συνέλευση και έβγαλα ένα πύρινο λόγο υπέρ του να μην κατέβουμε να παίξουμε στο μπαράζ με την ΑΕΚ το 1979. Γιατί με είχε καλέσει στο γραφείο του ο Λεωνίδας και μου είχε πει να τον στηρίξω σε αυτήν την απόφαση. Μας είχε σφάξει ο διαιτητής Παμπορίδης στο Ηράκλειο, είχαν γίνει βρομιές εις βάρος μας. Και ήταν λάθος μου, διότι τα χρόνια περνάνε, ο κόσμος ξεχνά, και το μόνο που μένει είναι οι τίτλοι. Και ας είναι ένας τίτλος στα χαρτιά. Ενώ ήταν κόντρα όλοι οι φίλοι μου στη Λέσχη, στήριξα το να μην κατεβούμε. Σε μία συνέλευση που γινόταν χαμός, ήταν 300 άτομα, και ο «Ατίλιο» έπαιζε τη σάλπιγγα πάνω στο παράθυρο της αίθουσας! Και κάτι ακόμα να σου πω...

Πες μου.

Ενώ ήμουν με τον Ανδρέα συνδικαλιστής, στην κόντρα που είχα με τον Κουλούρη για το θέμα του Μπουμπλή, τα πανό των Ολυμπιακών εγώ τα έγραφα! Εναντίον της παράταξής μου! Και τα έχω τα πανό φυλαγμένα σπίτι μου! Ο Χρήστος Πουλιόπουλος μού λέει ότι πρέπει να τα πάω στο Μουσείο του Ολυμπιακού γιατί είναι μέρος της ιστορίας.

Άλλο αξέχαστο σκηνικό;

Κλαίγαμε έξω από το «Κάβο Ντόρο» στην Καστέλλα, εμείς, ο Μιλάνος, ο Στρουμπούλης που προσπαθούσαν να ξαναφέρουν τον Δεληκάρη πίσω... Υπήρχαν παίκτες τότε που ήθελαν να φύγει ο Δεληκάρης από τον Ολυμπιακό...

Ανησυχείς για υποβιβασμό του Ολυμπιακού; Δεν υπάρχουν στοιχεία βέβαια.

Σε καμία περίπτωση. Στο χωριό μου λένε ότι το ζωντανό όταν πεθαίνει τινάζει το πόδι του. Έπαθαν στραπάτσο στον ΠΑΟΚ με την πολυϊδιοκτησία και την Ξάνθη και θέλουν να κολλήσουν και εμάς τη ρετσινιά. Ποιος ΠΑΟΚ, μωρέ! Ο ΠΑΟΚ των 3 πρωταθλημάτων; Από πότε έγινε αντίπαλός μας; Από τότε που πήρε την ΕΠΟ; Μιλάμε για Ολυμπιακό με 45 πρωταθλήματα. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει παίξει στη ζωή του μια φορά στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πάω μέχρι και στην κολύμβηση και μου έδωσε ο αρχιπροπονητής του Ολυμπιακού ο Γέμελος τη φανέλα με τους 59 τίτλους. Και είπε στους αθλητές: «Του χρόνου ο παππούς θα πάρει και το 60». Και πράγματι μου έδωσε τη φανέλα και με τους 60 τίτλους! Η πολιτεία τι κάνει όμως, είναι δυνατόν ο άρχων της κολύμβησης και του πόλο να μην έχει κολυμβητήριο;

Άλλο;

Ξέρω ότι έγινε προσπάθεια άλωσης του Ολυμπιακού στο παρελθόν από τον Παναθηναϊκό! Προσπάθησαν να μας κάνουν υποκατάστημά τους... Ο Ολυμπιακός όμως γιγαντώθηκε ξανά, και τώρα είναι γίγαντας, παρά τη λάσπη και τη συκοφαντία. Ο Μαρινάκης θα τα καταφέρει, θα προσφέρει κι άλλα στον σύλλογο. Για το τέλος, θέλω να ζητήσω συγγνώμη από όσους παλιούς ξέχασα τα ονόματά τους. Δεν υπάρχει Ολυμπιακόμετρο αγάπης και προσφοράς. Και κλείσε έτσι σε παρακαλώ: Είχαμε την τύχη να έχουμε μεγάλους προέδρους που ήταν οπαδοί. Γουλανδρής, Νταϊφάς, Κόκκαλης, Μαρινάκης. Και Λεωνίδας Θεοδωρακάκης, Κουντούρης. Είμαι περήφανος που στην ιστορία μας υπάρχει ο Νίκος Γόδας, που ζήτησε να τουφεκιστεί με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

  • Ευχαριστώ τον Νίκο Μαυρωνά για την ιδέα και τον Χρήστο Πουλιόπουλο για τις φωτογραφίες.