Κορονοϊός: Οι αθλητές-γιατροί στον σπουδαιότερο αγώνα της ζωής τους
Μαθημένοι στην αδρεναλίνη του πρωταθλητισμού, φτιαγμένοι για να κυνηγούν πάντα τις νίκες, κάποιοι αθλητές σε ολόκληρο τον κόσμο δίνουν αυτό το διάστημα μία άλλη, πολύ πιο σκληρή και σαφώς πιο σημαντική μάχη.
Εν ενεργεία ή παλαίμαχοι αθλητές και αθλήτριες, με σημαντικές διακρίσεις, με Ολυμπιακά και παγκόσμια μετάλλια, που συνδύασαν ή συνδυάζουν την καριέρα τους με σπουδές πάνω στα ιατρικά επαγγέλματα και τώρα, την εποχή της πανδημίας, έβγαλαν τις φόρμες, έβαλαν ιατρικές στολές και αγωνίζονται απέναντι στον "αόρατο εχθρό", χέρι-χέρι με χιλιάδες ακόμη εργαζόμενους, στην πρώτη γραμμή αυτού του ακήρυχτου πολέμου.
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, το Olympic Channel της ΔΟΕ παρουσιάζει μερικούς αθλητές και αθλήτριες απ΄ όλο τον κόσμο, που δίνουν τη μάχη κατά του κορονοϊού, υπηρετώντας το κοινωνικό σύνολο, συχνά όμως εκθέτοντας και τον εαυτό τους σε μεγάλο κίνδυνο.
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Η Πάουλα Παρέτο είχε σίγουρα άλλα σχέδια για το 2020. Η «χρυσή» Ολυμπιονίκης του τζούντο (-48κ.) στο Ρίο ετοιμαζόταν να υπερασπιστεί τον τίτλο της στο Τόκιο, όμως ο κορονοϊός είχε άλλα σχέδια. Επέστρεψε στην πατρίδα της, την Αργεντινή, μετά το γκραν σλαμ του Εκατέρινμπουργκ (Ρωσία) και υποχρεώθηκε να μείνει δύο εβδομάδες σε καραντίνα. Έκτοτε, εργάζεται ως ορθοπεδικός στο νοσοκομίο Σαν Ισίντρο, βόρεια του Μπουένος Αϊρες. «Εμείς ορίζουμε τη μοίρα μας. Η αποστολή που βρίσκεται μπροστά δεν είναι πάνω από τις δυνάμεις μας. Τα βάσανα και οι κόποι μας δεν είναι πάνω από τις αντοχές μας. Όσο έχουμε πίστη στο σκοπό μας και αδάμαστη θέληση, η νίκη θα είναι μέσα μας», γράφει σε ανάρτησή της η Παρέτο, δανειζόμενη λόγια του Ουίνστον Τσόρτσιλ.
Η Τζόις Σόμπρουκ ήταν η τερματοφύλακας της εθνικής ομάδας χόκεϊ επί χόρτου της Ολλανδίας, η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου και το ασημένιο στο Ρίο. Αποσύρθηκε πρόωρα από την ενεργό δράση το 2016, λόγω ενός χρόνιου τραυματισμού, και αφοσιώθηκε στις σπουδές της στην ιατρική. Η πανδημία έβαλε... στον πάγο το ξεκίνημα της ειδικότητάς της και η Σόμπρουκ εργάζεται κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή, στα επείγοντα περιστατικά. «Το πιο σημαντικό είναι να παράσχεις φροντίδα σε εκείνους που το έχουν ανάγκη», δηλώνει η 29χρονη Ολλανδή, κατά πολλούς η κορυφαία τερματοφύλακας της εποχής της στο χοκεϊ επί χόρτου.
Στο ίδιο άθλημα και στην ίδια θέση διακρίνεται και η Αυστραλή Ρέιτσελ Λιντς, η οποία καθ΄ όλη τη διάρκεια της αθλητικής της καριέρας, εργάζεται ταυτόχρονα ως νοσοκόμα στο Περθ. Αν και δουλεύει σε κλινική νευρολογικής αποκατάστασης, για ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό ή πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση, η Λιντς κλήθηκε, όπως και άλλες συνάδελφοί της, να συνδράμει στη μάχη κατά του κορονοϊού και ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα. Η συμπατριώτισσά της Τζο Μπρίτζεν-Τζόουνς, πρωταθλήτρια του κανόε/καγιάκ σπριντ, σταμάτησε την προετοιμασία για τη δεύτερη Ολυμπιακή συμμετοχή της, μετά το Λονδίνο (είχε ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση για το Τόκιο) και επέστρεψε στη δουλειά της, ως πλήρωμα ασθενοφόρου στο Σίδνεϊ.
Η Βίκι Ράιτ από τη Σκοτία είναι νοσοκόμα και ταυτόχρονα αθλήτρια του κέρλινγκ. Τον περασμένο Ιούλιο αποφάσισε να βάλει σε πρώτη προτεραιότητα την αθλητική της σταδιοδρομία, διεκδικώντας μία θέση για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2022, στο Πεκίνο. Το ξέσπασμα της πανδημίας τη βρήκε στον Καναδά, όπου θα συμμετείχε στο -ματαιωθέν- Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Επέστρεψε στην πατρίδα της και εργάζεται σε νοσοκομείο κοντά στο Φόλκερκ.
Ο Κιμ Ντέιμπελ είναι ένας αληθινός νικητής της ζωής. Γεννήθηκε με ένα σπάνιο σύνδρομο (Poland's Syndrome), στο οποίο δεν αναπτύσσονται οι θωρακικοί μύες και τα δάχτυλα στη μία πλευρά του σώματος. Η ασθένεια δεν εμπόδισε τον 27χρονο Βρετανό να γίνει πρωταθλητής της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, με δύο συμμετοχές σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και να σπουδάσει ιατρική. Ο Ντέιμπελ ετοιμάζεται να ολοκληρώσει την ειδικότητά του στη χειρουργική, για την ώρα όμως, και μετά την οριστική αναβολή των Αγώνων του Τόκιο, επιβλέπει ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, στο νοσοκομείο Γουίτινγκτον του Λονδίνου. «Θέλω να βοηθήσω όσο περισσότερο μπορώ και χαίρομαι που είμαι σε θέση να το κάνω. Ένα από τα πράγματα που δυσκολεύουν πολύ τους ανθρώπους, είναι αυτή η αίσθηση αδυναμίας, όταν δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Είμαι τυχερός, γιατί έχω τις ικανότητες να βοηθήσω στην καταπολέμηση αυτού που συμβαίνει και αυτό είναι κάτι θετικό που κρατάω», δηλώνει ο Ντέιμπελ.
Σε μία εποχή που η δημοτικότητα του γυναικείου ποδοσφαίρου ανεβαίνει συνεχώς, η Σίλβια Μεσέγκουερ επέλεξε έναν διαφορετικό δρόμο. Η υπαρχηγός της Ατλέτικο Μαδρίτης αποφάσισε πέρυσι να σταματήσει από την εθνική Ισπανίας, καθώς ήθελε να αφοσιωθεί στο τελευταίο έτος των σπουδών της στην ιατρική. Αν και ακόμη δεν έχει πάρει το πτυχίο της, η τραγωδία που βιώνει η χώρα της την οδήγησε να δηλώσει εθελόντρια στο προσωρινό νοσοκομείο που έχει στηθεί λόγω κορονοϊού, σε εκθεσιακό κέντρο της Μαδρίτης. «Βλέποντας την κατάσταση που ζούμε, νομίζω πως ό,τι μπορούμε να προσφέρουμε αυτή τη στιγμή είναι σημαντικό», δήλωσε η 31χρονη χαφ.
Η Χέιλι Γουικενχάιζερ θεωρείται μία από τις κορυφαίες όλων των εποχών στο γυναικείο χόκεϊ επί πάγου. Με τέσσερα χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο σε πέντε Ολυμπιακές συμμετοχές και με επτά παγκόσμιους τίτλους, η 42χρονη σήμερα Καναδή εργάζεται στο τμήμα ανάπτυξης παικτών των Τορόντο Μέιπλ Λιφς (NHL), είναι μέλος της επιτροπής αθλητών της ΔΟΕ και ταυτόχρονα σπουδάζει ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, ενώ παράλληλα ξεκίνησε από τον Ιανουάριο να βοηθάει ασθενείς στα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε διάφορα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής του Τορόντο.
Για τη Γιάνα Πίτμαν, τέλος, η ιατρική είναι η τρίτη διαφορετική καριέρα της. Η δύο φορές πρωταθλήτρια κόσμου στα 400μ. εμπόδια και 5η στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, αφού ταλαιπωρήθηκε από διαδοχικούς τραυματισμούς, «γύρισε» στο μπόμπσλεϊ και είναι η μοναδική Αυστραλή που έχει συμμετάσχει, τόσο σε Θερινούς όσο και σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες (το 2014 στο Σότσι). Παράλληλα, σπούδασε ιατρική, πήρε το πτυχίο της και από τον περασμένο Ιανουάριο ξεκίνησε να ασκεί το επάγγελμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ