Τι δήλωσε ο Γιώργος Μαυρωτάς για τις εκλογές στις ομοσπονδίες!

Για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στον αθλητισμό μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, τονίζοντας ότι θα πρέπει να στηριχτούν τα ερασιτεχνικά σωματεία. Τι είπε για τις εκλογές στις ομοσπονδίες και το ενδεχόμενο της παράτασης.

Τι δήλωσε ο Γιώργος Μαυρωτάς για τις εκλογές στις ομοσπονδίες!

Για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στον αθλητισμό μίλησε στην ΕΡΑ Σπορ ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, τονίζοντας ότι θα πρέπει να στηριχτούν τα ερασιτεχνικά σωματεία. Υποστήριξε ότι οι εκλογές στις ομοσπονδίες θα πρέπει να διεξαχθούν «σε ένα περιβάλλον σχετικής ομαλότητας και ηρεμίας».

Ο γενικός γραμματέας αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς είπε:

Για τις άσκοπες μετακινήσεις: «Η αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν είναι ένας αγώνας σπριντ 100 μέτρων αλλά ένας μαραθώνιος που έχει ακόμη μπροστά του τουλάχιστον 3-4 ακόμη εβδομάδες.

Μπαίνουμε σε έναν μήνα που είναι κρίσιμος και δεν πρέπει να εφησυχάσουμε με κανέναν τρόπο, δεν πρέπει να επαναπαυτούμε, δεν πρέπει να ξεθαρρέψουμε, τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή».

Για τη διαπίστωσή του ότι γονατίζει ο αθλητισμός: «Δεν το βλέπω μόνο στην κορυφή της πυραμίδας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες που αναβλήθηκαν, σε όλες τις διοργανώσεις που θα πάνε πιο πίσω και στα πρωταθλήματα που έχουν σταματήσει. Το βλέπω περισσότερο στη βάση της πυραμίδας, στα ερασιτεχνικά σωματεία που είναι το κύτταρο του αθλητισμού στο ευρωπαϊκό και το ελληνικό μοντέλο.

Εκεί έχει σταματήσει η δραστηριότητα, δεν υπάρχουν ακαδημίες, δεν υπάρχουν camps, όλα αυτά θα αργήσουν ένα διάστημα να αρχίσουν ξανά και αυτό θα έχει πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στα σωματεία γιατί από το 2008/09 που σταμάτησε η κρατική επιχορήγηση, γενικά ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στηρίχθηκε σε ιδιωτικούς πόρους, είτε είναι γονείς που πληρώνουν τις ακαδημίες για τα παιδιά τους, είτε χορηγίες.

Όλα αυτά θα εκλείψουν για ένα διάστημα, ελπίζουμε να είναι μικρό, κι εκεί είναι που θα χρειαστεί μία στήριξη ο ελληνικός αθλητισμός να μην νεκρώσει η αθλητική παραγωγική διαδικασία. Τα σωματεία θα πρέπει να παραμείνουν όρθια».

Για τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στα σωματεία: «Πρέπει να σκεφτούμε τι κίνητρα θα δώσουμε στα σωματεία για να επανεκκινήσουν. Θα πρέπει εγώ κρατικοί πόροι να στραφούν προς τα σωματεία.

Για παράδειγμα για κάποιο διάστημα να μην πληρώνουν τα σωματεία τους διαιτητές ή τη διοργάνωση των πρωταθλημάτων αλλά να πάει μέσω των ομοσπονδιών στην πολιτεία. Η ακόμη πιο τολμηρές ιδέες όπως αθλητικά voucher. Τώρα είμαστε ακόμη στα καταφύγια. Όταν τελειώσει ο βομβαρδισμός θα πρέπει να ξαναχτίσουμε αυτά που υπήρχαν».

Για την παράταση των διοικήσεων των ομοσπονδιών: «Θα το εξετάσουμε. Κανονικά μετά τους Ολυμπιακούς γίνονται εκλογές στις ομοσπονδίες. Τώρα δεν θα έχουμε Ολυμπιακούς Αγώνες αφού θα γίνουν το 2021.

Οπότε πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή με κάποια νομοθετική παρέμβαση για να γίνουν κανονικά οι εκλογικές διαδικασίες αλλά και να γίνουν σε ένα περιβάλλον σχετικής ομαλότητας και ηρεμίας».

Για το πότε θα ανοίξουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις: «Τα αθλητικά κέντρα θα ανοίξουν όταν μας πουν οι επιστήμονες ότι είναι ασφαλές να ανοίξουν. Πριν από τις επιδόσεις υπάρχει πάντα πρώτα υγεία. Ειδικά στη χώρα μας αν δείξουμε την πειθαρχία που έχουμε δείξει μέχρι τώρα, την επιμονή, την υπομονή και τη σχολαστικότητα που έχει δείξει ένα κομμάτι της κοινωνίας μας, νομίζω ότι μετά το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου ελπίζω και εύχομαι ότι θα βγούμε από την κορύφωση της επιδημίας, αλλά επαναλαμβάνω και το υπόλοιπο διάστημα και τον Μάιο και τον Ιούνιο θα πρέπει με πολύ φειδώ να επανερχόμαστε στους προηγούμενους ρυθμούς».

Για τα 20 εκατομμύρια ευρώ που συνεισφέρουν οι τέσσερις εκπρόσωποι της Γερμανίας στο Τσάμπιονς Λιγκ: «Αυτή είναι η αλληλεγγύη που υπάρχει διότι ξέρουν ότι όσο και να πληγούν αυτές οι ομάδες δεν θα πεθάνουν. Υπάρχουν όμως και ομάδες που θα έχουν πρόβλημα και ξέρουν ότι πρέπει να τις κρατήσουν πάση θυσία ζωντανές διότι αυτές δίνουν ζωή στο πρωτάθλημα και στον αθλητισμό».