Θα χάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το Τόκιο, όπως το 1940;

Τον Μάιο θα αποφασιστεί οριστικά εάν θα ματαιωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο λόγω του κορονοϊού. Είχαν ματαιωθεί και το 1940 λόγω πολέμου

Θα χάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το Τόκιο, όπως το 1940;

O κορoνoϊός εξαπλώνεται όπως και οι φήμες που θέτουν εν αμφιβόλω τη διεξαγωγή μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων όπως το ποδοσφαιρικό Euro 2020 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο παλαίμαχος Καναδός κολυμβητής και νυν μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ντικ Πάουντ, ρωτήθηκε για το θέμα με την εξάπλωση του Κορονοϊου και υποστήριξε πως μέχρι το τέλος Μαίου θα ληφθεί οριστική απόφαση για τη διεξαγωγή των ολυμπιακών Αγώνων.

«Γύρω σε αυτό το διάστημα, οι αθλητές θα αρχίσουν να ρωτούν. Υπάρχει αρκετός έλεγχος, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το Τόκιο ή όχι;

Θα πρέπει να συμβούν πολλά. Πρέπει να ενισχύσουμε τα μέτρα ασφάλειας, το φαγητό, το Ολυμπιακό Χωριό, τα ξενοδοχεία. Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να χτίσουν τα δικά τους studios.

Αν η ΔΟΕ αποφασίσει ότι οι αγώνες δεν μπορούν να διοργανωθούν όπως είχαν προγραμματιστεί, τότε είναι πιθανό να κοιτάξουμε την ακύρωσή τους» ήταν τα λόγια του Ντικ Πάουντ.

Εγινε πάντως ξεκάθαρο ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα αναβληθούν, ούτε θα διεξαχθούν σε άλλη τοποθεσία. «Δεν μπορείς να αναβάλεις μια διοργάνωση αυτού του μεγέθους. Υπάρχουν τόσες παράμετροι, τόσες χώρες, δεν μπορείς να πεις ας το κάνουμε τον Οκτώβριο. Ούτε μπορείς να αλλάξεις τοποθεσία, δεν υπάρχουν τόσα μέρη στον κόσμο που μπορούν να ετοιμάσουν τις εγκαταστάσεις τους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με τον Ντικ Πάουντ, η κατάσταση δεν βρίσκεται στα χέρια της ΔΟΕ, καθώς: «αν η κατάσταση ξεφύγει, όπως ξέφυγε η ισπανική γρίπη στις αρχές του 20ου αιώνα που σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους, τότε θα πρέπει να αποδεχθούμε απλά την κατάσταση».

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι και το 1940 είχε προγραμματιστεί να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο, αλλά ματαιώθηκαν λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.