Το... ραντεβού κορωνοϊού, Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο - Η θέση της ΔΟΕ

Η διαβεβαίωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και οι αγώνες.

Το... ραντεβού κορωνοϊού, Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο - Η θέση της ΔΟΕ

Μετά την οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών αγώνων του Τόκιο, που έχουν προγραμματισθεί να γίνουν από τις 24 Ιουλίου μέχρι τις 9 Αυγούστου, και η ΔΟΕ επιβεβαίωσε πως δεν τίθεται θέμα αναβολής της διοργάνωσης, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα.

Μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση της οργανωτικής επιτροπής στο Τόκιο, το μέλος της διεθνούς Ολυμπιακής επιτροπής, Τζον Κόατες, τόνισε: «Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας μας διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, άρα δεν τίθεται θέμα αναβολής ή ακύρωσης των αγώνων στο Τόκιο».

Στο μεταξύ, διαψεύδοντας κάθε σχετική «ανεύθυνη φημολογία», ο Γιοσίρο Μόρι, ξεκάθάρισε ότι ο Covid-19 δεν θα επηρρεάσει την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, που έχουν προγραμματισθεί να γίνουν στο Τόκιο από τις 24 Ιουλίου μέχρι τις 9 Αυγούστου 2020.

«Δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για αναβολή ή ματαίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Θέλουμε να συνεργασθούμε με την κυβέρνηση και να δράσουμε ήρεμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής «Τόκιο 2020», στο περιθώριο συνάντησης με ανώτερους αξιωματούχους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης με τα μέλη της ΔΟΕ, η κυβερνήτης του Τόκιο, Γιουρίκο Κοϊκε, υποσχέθηκε να εφαρμόσει «αυστηρά μέτρα» για την προστασία του πληθυσμού από τον Covid-19 στην πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Ολυμπιακού Χωριού του Τόκιο, Σαμπούρο Καβαμπούτσι, δήλωσε στην συνάντηση, πως ελπίζει ότι θα αυξηθεί η υγρασία στον αέρα προκειμένου να εξαλειφθεί ο ιός. «Έχουμε την εποχή των βροχών που θα μπορούσε να νικήσει τον ιό», είπε χαρακτηριστικά.

Μόλις 161 ημέρες πριν από την Τελετή Εναρξης, της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης, τίθενται συχνά ερωτήσεις σχετικά με ενδεχόμενη αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων, εάν ο κοροναϊός, που ονομάσθηκε Covid-19, εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ασία.

Ο πρώτος θάνατος στην Ιαπωνία, ανακοινώθηκε την Πέμπτη (13/2) από τις Αρχές και πρόκειται για μια 80χρονη γυναίκα σε περιοχή κοντά στο Τόκιο. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές, εάν ο κορωναϊός ήταν η άμεση αιτία θανάτου.

Η επιδημία της ιογενούς πνευμονίας, γνωστή σήμερα ως Covid-19, έχει ήδη προκαλέσει την αναβολή μιας σειράς αθλητικών εκδηλώσεων στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των προολυμπιακών τουρνουά, αλλά και του Γκραν Πρι της Φόρμουλα Ενα, που επρόκειτο να γίνει στη Σανγκάη.

Η Ιαπωνία απαριθμεί σήμερα, σχεδόν τριάντα θετικές περιπτώσεις στην επικράτειά της. Επιπλέον, μολύνθηκαν 218 επιβάτες κρουαζιερόπλοιου στην Ιαπωνία, σύμφωνα με μια τελευταία καταμέτρηση την Πέμπτη (13/2).