Ελλάδα: Τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2019!

Το fosonline.gr σας παρουσιάζει τα γεγονότα που σημάδεψαν όλους τους χώρους στον ελληνικό αθλητισμό το 2019. 

Ελλάδα: Τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2019!

Μια αθλητική χρονιά γεμάτη αναμνήσεις έρχεται στο τέλος της, αφήνοντας σε πολλούς «γλυκιά» γεύση, ενώ άλλοι θα επιθυμούν να την αφήσουν πίσω τους. Το fosonline.gr λοιπόν σας παρουσιάζει τα γεγονότα που άφησαν το στίγμα τους στον ελληνικό αθλητισμό το 2019.

Από καλοκαίρι χειμώνα!

O ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός μπορεί να μην κατέκτησε το πρωτάθλημα, ωστόσο παραμένει ο μοναδικός εκπρόσωπος της χώρας στο εξωτερικό. Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς ξεκίνησε μέσα στο καλοκαίρι έναν μακρύ δρόμο που θα συνεχιστεί και το 2020, χωρίς κανείς να γνωρίζει το πού θα σταματήσει. Οι Πειραιώτες, για να μπουν στη φάση των ομίλων του Champions League, έκαναν μια μαγική πορεία το καλοκαίρι και επέστρεψαν στα αστέρια, εκεί όπου έδωσαν τη μάχη τους με Μπάγερν, Τότεναμ και Ερυθρό Αστέρα και στο φινάλε πήραν την τρίτη θέση και συνεχίζουν στο Europa League.

Μέχρι τέλους

Το 2019 ένα από τα γεγονότα που στιγμάτισαν τον ελληνικό αθλητισμό είναι τα όσα συνέβησαν στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας μπάσκετ ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Στο ημίχρονο, οι «ερυθρόλευκοι» αποφασίζουν να μην κατέβουν στο δεύτερο μέρος διαμαρτυρόμενοι για τις αποφάσεις των τριών διαιτητών (Π. Αναστόπουλος, Μάνος και Παναγιώτου). Μάλιστα η ΚΑΕ Ολυμπιακός μετά την αποχώρηση ανακοίνωσε ότι δεν θα κατέβει σε αγώνα εγχώριας διοργάνωσης εφόσον οριστούν ξανά οι Π. Αναστόπουλος, Μάνος και Παναγιώτου και σε αναμέτρηση με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό εάν δεν γίνει δεκτό το αίτημα να διευθύνουν τα ντέρμπι ξένοι διαιτητές. ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ αρνήθηκαν τους ξένους διαιτητές σε πρωτάθλημα και Κύπελλο Ελλάδας. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν κατέβηκαν στα ματς με αντιπάλους τους «πράσινους» και ήρθε η αποβολή από το πρωτάθλημα της Α1.

Ιστορικό νταμπλ

Το 2019 θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη της οικογένειας του ΠΑΟΚ. Σαφώς η καλύτερη χρονιά της ιστορίας της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Ο «Δικέφαλος» στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας ύστερα από 34 χρόνια, ενώ πρώτη φορά έκανε νταμπλ κατακτώντας και το Κύπελλο! Η χρονιά ολοκληρώθηκε με το αήττητο σερί να διατηρείται φτάνοντας τους 51 αγώνες.

Στο τοπικό!

Προβλημάτων συνέχεια για τον Ηρακλή στο ποδόσφαιρο και το 2019. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης, που εδώ και χρόνια προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της και να επιστρέψει για τα καλά στη μεγάλη κατηγορία, έφτασε στο σημείο μηδέν. Το καλοκαίρι ακούστηκαν πάρα πολλά περί αγορά ΑΦΜ άλλης ομάδας και συμμετοχή της ομάδας ακόμη και στη Super League. Τελικά αυτό δεν κατέστη δυνατό και αποφασίστηκε από τους «κυανόλευκους» η συμμετοχή στο τοπικό πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας (χαμηλότερης ερασιτεχνικής) της ΕΠΣ Μακεδονίας. Τι θα ξημερώσει το 2020 για τον Ηρακλή κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.

«Εμφύλιος» και αισιοδοξία

Άλλη μία ταραχώδης χρονιά για την εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου, με το έτος βέβαια να κλείνει με αισιοδοξία. Η αρχή ήταν τραγική, με κακές εμφανίσεις και φυσικά τον «εμφύλιο» ανάμεσα σε Άγγελο Αναστασιάδη και Σωκράτη Παπασταθόπουλο, μετά την ήττα από την Αρμενία στο Ολυμπιακό Στάδιο. Η ουσία είναι πως θα δούμε και το Ευρωπαϊκό του 2020 από τον... καναπέ. Ο Ολλανδός Τζον Φαν’τ Σιπ, στην τεχνική ηγεσία της εθνικής μας ομάδας, έφερε άλλο αέρα αλλά μένει αυτό να αποδειχθεί και μέσα στο νέο έτος.

Φρούδες ελπίδες

Τον περασμένο Σεπτέμβριο όλοι περιμέναμε να δούμε την εθνική μας ομάδα στο μπάσκετ στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας. Να δούμε τη «γαλανόλευκη» με τον MVP του NBA στη σύνθεσή της. Τελικά ένας Αντετοκούνμπο δεν θα μπορούσε να φέρει την άνοιξη και η Εθνική μας αποχαιρέτησε τη διοργάνωση, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από την Τσεχία, αφού στην τελευταία αγωνιστική της β’ φάσης δεν ήθελε απλά νίκη επί της Τσεχίας, αλλά έπρεπε να καλύψει και μια διαφορά πόντων, κάτι που τελικά δεν έγινε. Ο Σκουρτόπουλος έφυγε, ο Πιτίνο ήρθε ενόψει Προολυμπιακού τουρνουά, αλλά με τον κόουτς του ΠΑΟ και της Εθνικής δεν θα δούμε στα γαλανόλευκα τους άσους του Ολυμπιακού.

Άγγιξε το «μπακ του μπακ»

Ο Ολυμπιακός στο πόλο ανδρών άγγιξε κάτι σπάνιο όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και τα ευρωπαϊκό. Η αρμάδα του Θοδωρή Βλάχου, έχοντας κατακτήσει το Champions League το 2018, πήγε στο Ανόβερο, έφτασε στον τελικό του Final 8, όπου κόντρα στη Φερεντσβάρος λίγο έλειψε να κάνει το «μπακ του μπακ» και να πανηγυρίσει δεύτερο σερί τρεμπλ! Ο Θρύλος στις 8 Ιουνίου, αν και βρέθηκε πίσω με 10-7, επιστρέφει (10-10) και πάει το ματς στα πέναλτι, εκεί όπου οι Ούγγροι ~πιο τυχεροί και ψύχραιμοι~ παίρνουν την «κούπα» (4-3, 14-13 συνολικό σκορ).

VAR με... πιτόγυρα!

Πρώτη φορά στο ελληνικό πρωτάθλημα έχουμε και τη χρήση VAR με τεράστια φυσικά προβλήματα, που ακόμη και σήμερα δεν έχουν λυθεί. Θυμίζουμε πως το VAR έκανε πρεμιέρα στο ελληνικό πρωτάθλημα στην αναμέτρηση της Λαμίας με τον Παναθηναϊκό στο ΔΑΚ Λαμίας. Εκεί όπου ο τηλεοπτικός φακός κατέγραψε το κέντρο επιχειρήσεων την ώρα που κατέφθανε η παραγγελία με τα φαγώσιμα, γεγονός που όπως είναι λογικό έκανε το γύρο του κόσμου κι ακόμη και σήμερα, έξι μήνες μετά, κανένας δεν το έχει ξεχάσει.

Η άχαστη Εθνική Νέων Ανδρών

Δεν έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την επιστροφή της εθνικής μας ομάδας πόλο των Νέων Ανδρών που σάρωσε στο Κουβέιτ και ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Δεύτερο συνεχόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για την ομάδα του Τεό Λοράντου ύστερα από το χρυσό στο Βελιγράδι το 2017. Φυσικά πέρσι η «γαλανόλευκη» είχε κατακτήσει και το Ευρωπαϊκό. Τρία χρόνια συνεχόμενα αήττητη η συγκεκριμένη Εθνική. Οι 13 θριαμβευτές: Στέλιος Δαλμάρας, Στάθης Καλογερόπουλος, Ζαννής Αλαφραγκής, Κώστας Γκιουβέτσης, Δημήτρης Νικολαΐδης, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Κώστας Κάκαρης, Χάρης Ρομπόπουλος, Στάθης Παπαγεωργίου, Μιχάλης Δίπλαρος, Αριστείδης Χαλυβόπουλος, Άγγελος Γωνιωτάκης, Νίκος Μητράκης, με προπονητές τους Τεό Λοράντο (πρώτος προπονητής) και Νίκο Καραμάνη (βοηθός προπονητή), φυσικοθεραπευτή τον Κώστα Αποστολόπουλο και αρχηγό αποστολής τον Γιώργο Χριστοφοράτο.

Είναι οι καλύτερες!

Ο Ολυμπιακός στις 14 Δεκεμβρίου, δίχως να δυσκολευτεί από τη Δάφνη Αγίου Δημητρίου, πανηγύρισε ακόμη μια νίκη στο πρωτάθλημα στο γυναικείο μπάσκετ. Το τελικό σκορ 89-51 στη βοηθητική αίθουσα του ΣΕΦ, για την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος, μικρή σημασία έχει, αφού εκείνο που μέτρησε ήταν το ρεκόρ των συνεχόμενων νικών. Τα κορίτσια του Θρύλου έφτασαν σε εκείνον τον αγώνα τις 106 διαδοχικές νίκες στην Α1 Γυναικών, «σπάζοντας» το σερί του Αθηναϊκού σε συνεχόμενα θετικά αποτελέσματα.