Τα δέκα κλικ του 2019 (vids)

Τα 10 γεγονότα που ξεχώρισαν την εφετινή χρονιά στον παγκόσμιο αθλητισμό, πριν από την «αυγή» του νέου έτους.

Τα δέκα κλικ του 2019 (vids)

Άλλη μία αθλητική χρονιά φτάνει πλέον στο τέλος της… Το 2019 είναι έτοιμο να μας αποχαιρετήσει, αφήνοντας πίσω του εικόνες, ρεκόρ, διακρίσεις, αλλά και ουκ ολίγα γεγονότα από πρόσωπα και ομάδες που έμειναν χαραγμένα στη μνήμη μας.

Επιτυχίες αλλά και απογοητεύσεις, όπως επίσης και μια ελπίδα ενόψει του νέου έτους που σύντομα πρόκειται να «ανατείλει», ώστε το «φως» του 2020 να λάμψει στον παγκόσμιο αθλητισμό και να ζήσουμε ακόμα πιο λαμπερές στιγμές.

Τι να πρωτοθυμηθεί κάποιος από το 2019; Τον μαραθώνιο των συλλόγων στα εγχώρια πρωταθλήματα; Τις μάχες στον δρόμο για την κατάκτηση της ευρωπαϊκής κορυφής; Τις συγκινήσεις που προσέφεραν οι εθνικές ομάδες στις διεθνείς διοργανώσεις, ή μήπως τις σπουδαίες επιτυχίες των αθλητών που έγραψαν την εφετινή χρονιά το όνομά τους στο βιβλίο της Ιστορίας; Το 2019 ολοκληρώνεται γεμάτο από αθλητική δράση… Το «ΦΩΣ» ανοίγει το χρονοντούλαπο της αθλητικής ιστορίας και αποχαιρετά τη χρονιά κάνοντας μια ανασκόπηση στα σημαντικότερα γεγονότα που ξεχώρισαν το 2019 στον παγκόσμιο αθλητισμό.

Θυμίζει τις 10 μεγάλες στιγμές σε όλα τα σπορ, όπως επίσης και τους 10 πρωταγωνιστές που ξεχώρισαν για τις επιτυχίες τους, πριν το 2020 ανοίξει τις «πύλες» του για να μας υποδεχθεί.

Κόκκινη η κορυφή του κόσμου

Τι κι αν η Λίβερπουλ απέτυχε μέσα στο 2019 να φτάσει στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματός της έπειτα από περίπου τρεις δεκαετίες... Η θρυλική ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ έβαψε… κόκκινη την κορυφή του κόσμου! Αρχικά, οι «κόκκινοι» στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης για έκτη φορά στην ιστορία τους και πρώτη μετά το 2005. Χάρη στα γκολ των Σαλάχ (2’ με πέναλτι) και Οριγκί (87’) η ομάδα του Κλοπ επιβλήθηκε 2-0 της Τότεναμ στον αγγλικό εμφύλιο στο «Γουάντα Μετροπολιτάνο» της Μαδρίτης και κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί! Ακολούθησε η επιτυχία της τον Αύγουστο με το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, όταν κέρδισε 5-4 στα πέναλτι την Τσέλσι έπειτα από το ισόπαλο 1-1 της κανονικής διάρκειας και το 2-2 της παράτασης, για να… τριτώσει τελικά το καλό για τη Λίβερπουλ τον Δεκέμβριο στο Κατάρ, με το πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και τη νίκη με 1-0 στον τελικό επί της Φλαμένγκο, με τέρμα του Φιρμίνο στην παράταση.

Στα μπλε το Γιουρόπα Λιγκ

Η Τσέλσι ήταν η μεγάλη θριαμβεύτρια στο Γιουρόπα Λιγκ της περσινής αγωνιστικής περιόδου. Οι «μπλε» επικράτησαν με το ευρύ 4-1 της Άρσεναλ στον λονδρέζικο εμφύλιο στον τελικό που διεξήχθη στο Μπακού και πανηγύρισαν αήττητοι τον τίτλο για δεύτερη φορά στην ιστορία τους (και πρώτη μετά το 2013). Δύο γκολ πέτυχε ο Εντέν Αζάρ (65’ με πέναλτι και 72’) και από ένα οι Ζιρού (49’), Πέδρο (60’), ενώ για τους «κανονιέρηδες» είχε μειώσει προσωρινά ο Ιγουόμπι (69’). Για τον 60χρονο Ιταλό προπονητή της Τσέλσι, Μαουρίτσιο Σάρι, αυτός ήταν ο πρώτος τίτλος που κατέκτησε στην προπονητική καριέρα του, αλλά το καλοκαίρι που ακολούθησε αποχώρησε από τον πάγκο των «μπλε» για να αναλάβει τη Γιουβέντους. Στα αξιοσημείωτα, η παρουσία του Σωκράτη Παπασταθόπουλου στο βασικό σχήμα της Άρσεναλ, αλλά και οι πολλές κενές θέσεις στο γήπεδο, καθώς χιλιάδες εισιτήρια επιστράφηκαν από τους οπαδούς των δύο ομάδων, λόγω δυσκολίας να ταξιδέψουν στο Αζερμπαϊτζάν.

Η Αλγερία, «βασίλισσα» της Αφρικής

Πρώτη φορά ύστερα από 29 χρόνια το Κύπελλο Εθνών Αφρικής κατέληξε στην Αλγερία. Τον περασμένο Ιούλιο οι «αλεπούδες της ερήμου» έφτασαν στην κορυφή και κατέκτησαν για δεύτερη φορά στην ιστορία τους το βαρύτιμο τρόπαιο της διοργάνωσης. Υπό τις οδηγίες του 43χρονου Γάλλου Ντζαμέλ Μπελμάντι, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας πέρασε αήττητο έως τον τελικό του θεσμού, εκεί όπου συνάντησε τη Σενεγάλη. Ένα γκολ του Μπουνετζά από το δεύτερο μόλις λεπτό χάρισε τελικά στην Αλγερία το «στέμμα» της πρωταθλήτριας (1-0) και σήκωσε το τρόπαιο του Κόπα Άφρικα στο κατάμεστο Διεθνές Στάδιο του Καΐρου. Όσο για τη Σενεγάλη; Τα «λιοντάρια» για δεύτερη φορά στην ιστορία τους έφτασαν σε τελικό του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, αλλά και αυτήν έφυγαν με… σκυμμένο το κεφάλι.

Ο δρόμος της μεγάλης ανατροπής

Τέτοιες μέρες ήταν πριν από έναν χρόνο που η Μάντσεστερ Σίτι βρέθηκε να απέχει επτά πόντους από την πρωτοπόρο Λίβερπουλ στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Πρέμιερ Λιγκ. Όπως αποδείχθηκε, βέβαια, αυτοί που κατάφεραν να κόψουν πρώτοι το… νήμα στην κούρσα για την κατάκτηση του τίτλου στο αγγλικό πρωτάθλημα δεν ήταν οι «κόκκινοι», αλλά οι «πολίτες», κάνοντας έτσι μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του θεσμού. Η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα με μία εντυπωσιακή πορεία στον δεύτερο γύρο όχι μόνο ψαλίδισε τη διαφορά της από τη Λίβερπουλ, αλλά κατέκτησε τελικά και το τρόπαιο για δεύτερη σερί χρονιά και έκτη στην ιστορία της, αφήνοντας πίσω της τους «κόκκινους» στη δεύτερη θέση με έναν πόντο λιγότερο. Ήταν η πρώτη φορά που σύλλογος της Πρέμιερ Λιγκ πήρε το τρόπαιο του πρωταθλητή δύο συνεχόμενες χρονιές, δέκα χρόνια μετά την επιτυχία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Στη Βραζιλία το Κόπα Αμέρικα

Η 46η έκδοση του Κόπα Αμέρικα διεξήχθη στα γήπεδα της Βραζιλίας το περασμένο καλοκαίρι, με τη «σελεσάο» να φτάνει μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου για ένατη φορά στην ιστορία της και πρώτη μετά το 2007. Η Βραζιλία, έστω και δίχως το μεγάλο «αστέρι» της, τον Νεϊμάρ, που απουσίασε από το τουρνουά λόγω τραυματισμού, πήρε αήττητη την πρωτιά στον όμιλό της και στα νοκ άουτ απέκλεισε κατά σειρά Παραγουάη και Αργεντινή σε προημιτελικά και ημιτελικά αντίστοιχα, φτάνοντας στον μεγάλο τελικό. Υπό το βλέμμα 70 χιλιάδων θεατών στο θρυλικό «Μαρακανά», η Βραζιλία αντιμετώπισε το Περού στην τελευταία φάση του θεσμού και κέρδισε 3-1 την αντίπαλό της κατακτώντας τον τίτλο.

Παγκόσμιες πρωταθλήτριες οι Αμερικανίδες

Διαχρονικά είναι η ομάδα-όνειρο του γυναικείου ποδοσφαίρου. Η απόλυτη κυρίαρχος, κάτι που επιβεβαίωσε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας το περασμένο καλοκαίρι. Ο λόγος για τη γυναικεία ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, η οποία νίκησε στον τελικό την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ολλανδία (2-0) και στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια για τέταρτη φορά (1991, 1999, 2015 και 2019) σε σύνολο οκτώ διοργανώσεων! Στο κατάμεστο από 60 χιλιάδες φιλάθλους «Παρκ Ολιμπίκ» της Λιόν, η Μέγκαν Ραπίνο άνοιξε το σκορ με πέναλτι στο 61’ (αφού προηγουμένως ο διαιτητής συμβουλεύθηκε το VAR), με τη Ρόουζ Λαβέλ να γράφει στο 69’ το 2-0. Λίγους μήνες αργότερα η Μέγκαν Ραπίνο αναδείχθηκε κορυφαία ποδοσφαιρίστρια για το 2019 και κέρδισε τη «Χρυσή Μπάλα».

Το ιστορικό πρωτάθλημα των Ράπτορς

Χρειάστηκε να περάσουν 72 χρόνια για να δούμε μια ομάδα εκτός ΗΠΑ να παίρνει τον τίτλο του ΝΒΑ. Οι Τορόντο Ράπτορς πανηγύρισαν το πρώτο πρωτάθλημά τους νικώντας τους Ουόριορς στον έκτο τελικό στο Όκλαντ με 114-110 και έγραψαν μία χρυσή σελίδα στην ιστορία τους. Οι περσινοί πρωταθλητές από την πλευρά τους παρέδωσαν το στέμμα τους με ηρωική προσπάθεια, αφού μετά τον Κέβιν Ντουράντ έχασαν με τραυματισμό και τον Κλέι Τόμπσον. MVP των τελικών αναδείχθηκε ο Καουάι Λέοναρντ των «πτερόσαυρων», ο οποίος μάλιστα νωρίτερα στα πλέι οφ είχε χαρίσει στην ομάδα του τη νίκη–πρόκριση επί των Σίξερς με εντυπωσιακό μπάζερ μπίτερ στο έβδομο παιχνίδι, με την μπάλα να αναπηδά 4 φορές πριν καταλήξει στο καλάθι! Μετά τους τελικούς ο Λέοναρντ αποχώρησε από τους Καναδούς και μετακόμισε στο Λος Άντζελες και τους Κλίπερς.

Υπόκλιση στην ασταμάτητη Ισπανία

Στην κορυφή του κόσμου ανέβηκε η ομάδα μπάσκετ της Ισπανίας. Η «φούρια ρόχα» νίκησε 95-75 την Αργεντινή στον τελικό του Μουντομπάσκετ της Κίνας και εξασφάλισε το δεύτερο χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ύστερα από αυτό στην Ιαπωνία το 2006 και τον τελικό με την Ελλάδα. Οι Ισπανοί, που πήραν αήττητοι τον τίτλο, έκλεισαν με τον καλύτερο τρόπο μια 20ετία γεμάτη διακρίσεις και επιτυχίες και 14 μετάλλια συνολικά σε ένα «μαγικό» ταξίδι που ξεκίνησε από το Ευρωμπάσκετ του 1999. Ο Ιταλός τεχνικός Σέρτζιο Σκαριόλο με τον τίτλο αυτό μπήκε στο… πάνθεον του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Με το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας και τα τρία χρυσά που έχει σε Ευρωμπάσκετ με τη «φούρια ρόχα» έγινε ο έβδομος προπονητής που έχει πανηγυρίσει την κατάκτηση και των δύο διοργανώσεων, ενώ ήταν μέλος του τεχνικού επιτελείου των Ράπτορς που πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος στο ΝΒΑ! MVP του Παγκόσμιου Κυπέλλου, αλλά και του τελικού, αναδείχθηκε ο Ισπανός γκαρντ Ρίκι Ρούμπιο, ενώ ο Μαρκ Γκασόλ έγινε ο πρώτος παίκτης μετά τον Λαμάρ Όντομ που πήρε το Παγκόσμιο Κύπελλο και το πρωτάθλημα του ΝΒΑ την ίδια σεζόν.

Η ρωσική «αρκούδα»… βρυχήθηκε στη Βιτόρια

Στο 8ο διαδοχικό φάιναλ φορ και 16ο τα τελευταία 17 χρόνια και στον 13ο τελικό, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για 8η φορά στην ιστορία της. Η ρωσική «αρκούδα»… βρυχήθηκε στη Βιτόρια και υπό τις οδηγίες του Δημήτρη Ιτούδη επικράτησε με 91-83 της Αναντολού Εφές, με αποτέλεσμα να ανέβει ξανά στην κορυφή της Ευρώπης 3 χρόνια μετά το τελευταίο Ευρωπαϊκό της στο Βερολίνο (το 2016). Ζεστό χειροκρότημα και για την Εφές, που ξεπέρασε τον εαυτό της και στον τελικό έμεινε ανταγωνιστική μέχρι το φινάλε.

Η Σερβία, απόλυτη κυρίαρχος στο βόλεϊ

Στον «θρόνο» της πρωταθλήτριας Ευρώπης στο βόλεϊ κάθισε η Σερβία μέσα στο 2019. Κι όχι μόνο στους άνδρες, αλλά και στις γυναίκες! Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας κατέκτησε το Ευρωβόλεϊ στους άνδρες για δεύτερη φορά στην Ιστορία του, μετά το 2011 στην Αυστρία (Βιέννη), με 3-1 επί της Σλοβενίας στο Παρίσι. Παράλληλα όμως, η Σερβία «άλωσε» και την Άγκυρα και έκανε το «μπακ του μπακ» μένοντας στον θρόνο της πρωταθλήτριας Ευρώπης στις γυναίκες μετά την κατάκτηση του τίτλου το 2017 στο Μπακού. Σε έναν εξαιρετικό τελικό που κράτησε 132 λεπτά με συνεχείς ανατροπές, η Σερβία κέρδισε την Τουρκία με 3-2 σετ και σήκωσε μέσα στο κατάμεστο από 13.000 και πλέον φανατικούς Τούρκους «Αnkara Sports Hall» το πρωτάθλημα Ευρώπης.