Τα πρόσωπα του 2019: Γιάννης, Τζόκοβιτς, Σάλα, Κιπτσόγκε, Μίλακ, Γουντς και Μίλακ

Το fosonline.gr σας παραδίδει τα κορυφαία πρόσωπα του 2019 στον χώρο του αθλητισμού.

Τα πρόσωπα του 2019: Γιάννης, Τζόκοβιτς, Σάλα, Κιπτσόγκε, Μίλακ, Γουντς και Μίλακ

Μια χρονιά γεμάτη εξελίξεις στον αθλητισμό, τόσο για την χώρα μας όσο και παγκοσμίως, με το fosonline.gr να σας παρουσιάζει τα κορυφαία πρόσωπα-αθλητές που άφησαν το στίγμα τους το 2019 στον χώρο του αθλήματος που δραστηριοποιούνται.

Ο «Giannis» έζησε ό,τι ονειρεύτηκε…

Πολυτιμότερος παίκτης της κανονικής διάρκειας του ΝΒΑ για τη σεζόν που πέρασε αναδείχτηκε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, κάνοντας έτσι ένα από τα όνειρά του πραγματικότητα. Μία ανταμοιβή και μία αναγνώριση των προσπαθειών του Έλληνα φόργουορντ των Μιλγουόκι Μπακς, ο οποίος συγκέντρωσε τις περισσότερες προτιμήσεις για το βραβείο του κορυφαίου, αφήνοντας πίσω του στη δεύτερη θέση τον Τζέιμς Χάρντεν των Χιούστον Ρόκετς.

«Ένα παιδί από τα Σεπόλια, που ήρθε στο Μιλγουόκι και έγινε MVP!» έγραψαν στο twitter οι Μπακς, ενώ ο διεθνής άσος εμφανώς συγκινημένος στην ομιλία του κατά την παραλαβή του βραβείου του ευχαρίστησε τον Θεό, τους προπονητές του, την Ελλάδα, την οικογένειά του, τους ατζέντηδές του και επανέλαβε ότι μεγάλος στόχος του είναι να κατακτήσει το πρωτάθλημα του ΝΒΑ. Για την ιστορία, ο Αντετοκούνμπο έγινε ο δεύτερος Ευρωπαίος, μετά τον Γερμανό Ντιρκ Νοβίτσκι το 2007 με τους Ντάλας, που κέρδισε το σχετικό βραβείο MVP, ενώ μεταξύ άλλων ο «Giannis» αναδείχτηκε αθλητής της χρονιάς στα βραβεία του ESPN και νούμερο 1 στο ΝΒΑ σύμφωνα με το «Sports Illustrated». Όσο για την προσωπική του ζωή; Τον περασμένο Οκτώβρη έμαθε ότι θα γίνει πρώτη φορά μπαμπάς. Το 2019 τα είχε όλα για τον Αντετοκούνμπο.

Ο «χρυσός» Λιονέλ Μέσι

Για ακόμα μία χρονιά ο Λιονέλ Μέσι έγραψε νέες χρυσές σελίδες στο βιβλίο της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Ο Αργεντινός επιθετικός της Μπαρτσελόνα, πέραν του ότι τιμήθηκε με το «χρυσό παπούτσι», μεταξύ άλλων πήρε το βραβείο «The Best» της FIFA για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή της χρονιάς (νικώντας στη σχετική ψηφοφορία τους Βιρτζίλ Φαν Ντάικ και Κριστιάνο Ρονάλντo), ενώ τιμήθηκε και με τη «Χρυσή Μπάλα» για έκτη φορά στην καριέρα του και πρώτη μετά το 2015 κι έγινε ο παίκτης με τις περισσότερες κατακτήσεις, ξεπερνώντας τον Κριστιάνο Ρονάλντο (5). Μέσα στο 2019 ο Μέσι πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος με τους «μπλαουγκράνα» και έφτασε έως τα ημιτελικά του Champions League.

Ο πρωταθλητής που νίκησε τους εφιάλτες

Ο θρύλος του παγκοσμίου γκολφ Τάιγκερ Γουντς κάθισε στον θρόνο του ύστερα από 11 χρόνια, σε μία από τις πλέον εντυπωσιακές επιστροφές στην ιστορία του αθλήματος. Αν και είδε το όνομά του στα πρωτοσέλιδα του Τύπου για τα… παραστρατήματά του στην προσωπική του ζωή, ο 43χρονος σούπερ σταρ κατέκτησε το Μasters Augusta National των ΗΠΑ και πήρε τον πρώτο του τίτλο μετά το 2008 και το πρώτο του Μάστερ μετά το 2005. Ο Τάιγκερ Γουντς επικράτησε με σκορ 13 κάτω από παρ και άφησε δεύτερο τον Ντάστιν Τζόνσον με 12 κάτω από το παρ.

Παγκόσμιος Κριστόφ Μίλακ

Ο Ούγγρος Κριστόφ Μίλακ έγραψε ιστορία στις πισίνες της Γκουανζού κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος υγρού στίβου. Ο 19χρονος κολυμβητής κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. πεταλούδα κάνοντας τη φοβερή επίδοση 1:50.73, με την οποία διέλυσε το μυθικό ρεκόρ του θρυλικού Μάικλ Φελπς στα 200 μ. πεταλούδα που κρατούσε από το 2009 (1:51.51) στο Παγκόσμιο της Ρώμης κι έμοιαζε αξεπέραστο. Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε ο Ιάπωνας Ντάγια Σέτο με χρόνο 1:53.86, ενώ την τριάδα του βάθρου συμπλήρωσε ο Τσαντ Λε Κλος με χρόνο 1:54.15.

«Τορπίλη» ο Κέιλεμπ Ντρέσελ

Μετά τον Κριστόφ Μίλακ, που κατέρριψε το ρεκόρ του Μάικλ Φελπς στα 200 μ. πεταλούδα, ήρθε και ο Κέιλεμπ Ντρέσελ για να κάνει σμπαράλια ένα ακόμα παγκόσμιο ρεκόρ του θρυλικού Αμερικανού πρωταθλητή και ολυμπιονίκη της κολύμβησης. Ο 23χρονος Ντρέσελ έγραψε το όνομά του στα βιβλία της ιστορίας, καθώς στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Ν. Κορέας έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ με επίδοση 49.50 δευτερόλεπτα στα 100 μ. πεταλούδα και κατέρριψε αυτό που είχε πετύχει ο Φελπς τον Αύγουστο του 2009 με 49.82 στη Ρώμη.

Τα μετάλλια ζωής της Άλισον Φίλιξ

Πέρσι τέτοιες μέρες η Άλισον Φίλιξ αποκάλυψε πως έφερε στον κόσμο την κόρη της Καμρίν ύστερα από μόλις 32 εβδομάδες κύησης κι αφού οι ιατροί αποφάσισαν να γίνει ο πρόωρος τοκετός, λόγω επιπλοκών που μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο τόσο τη ζωή της μικρής όσο και τη δική της. Ποιος το περίμενε όμως ότι δέκα μήνες αργότερα η πιο επιτυχημένη αθλήτρια στίβου των ΗΠΑ όχι μόνο θα επέστρεφε στη δράση αλλά θα έκανε και ολόκληρο τον πλανήτη να παραμιλά!

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα η 34χρονη με την κατάκτηση του 12ου χρυσού μεταλλίου στη μικτή σκυταλοδρομία 4Χ400 μ. έσπασε το ρεκόρ του Γιουσέιν Μπολτ με τα περισσότερα χρυσά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου. Η Φίλιξ έχει κατακτήσει 12 χρυσά, 3 ασημένια και 2 χάλκινα από τις συμμετοχές της σε 200 μ., 400 μ., 4Χ100 μ. και 4Χ400 μ., από το 2005 μέχρι το 2019, ενώ ο Μπολτ έχει 11 χρυσά, 2 ασημένια και 1 χάλκινο από τη συμμετοχή του σε 100 μ., 200 μ. και 4Χ100 μ. από το 2007 μέχρι και το 2017. Έτσι, η Φίλιξ ξεπέρασε τον Μπολτ στα χρυσά, ενώ και στο σύνολο έχει πλέον τρία μετάλλια περισσότερα από τον σπουδαίο Τζαμαϊκανό σπρίντερ.

Κορυφαία η Μπάιλς των 25 μεταλλίων

Τον τίτλο της κορυφαίας αθλήτριας όλων των εποχών κατέχει η Σιμόν Μπάιλς σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα στην ενόργανη γυμναστική. Με τα χρυσά μετάλλια που κέρδισε στον τελικό της δοκού ισορροπίας και στον τελικό του εδάφους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Στουτγκάρδης τον περασμένο Οκτώβρη, η 22χρονη Αμερικανίδα έφτασε τα 25 μετάλλια στην καριέρα της στη διοργάνωση, εκ των οποίων τα 19 είναι χρυσά, τα 3 ασημένια και τα άλλα 3 χάλκινα. Έτσι, ξεπέρασε στην κορυφή της λίστας των μεταλλίων τον Βιτάλι Σέρμπο με 23 μετάλλια (12-7-4) μεταξύ 1991 και 1996 με τη Σοβιετική Ένωση, την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών και τη Λευκορωσία. Η συγκομιδή της Μπάιλς στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Στουτγκάρδης ήταν πέντε χρυσά μετάλλια (ομαδικό, σύνθετο ατομικό, άλμα, δοκός, έδαφος).

Ο Τζόκοβιτς στη μάχη του στέμματος

Ρότζερ Φέντερερ και Νόβακ Τζόκοβιτς «μονομάχησαν» το καλοκαίρι στον τελικό του Γουίμπλεντον, με τον Σέρβο τενίστα να παίρνει τελικά τη νίκη με 3-2 σετ και να φτάνει τα 5 και τα 16 γκραν σλαμ στην καριέρα του. Σ’ έναν συγκλονιστικό τελικό που κρίθηκε για πρώτη φορά από το 2014 σε 5ο σετ και είναι ο μεγαλύτερος σε χρονική διάρκεια στην ιστορία του τουρνουά, ο Τζόκοβιτς πρόσθεσε ακόμα έναν τίτλο στην πλούσια τροπαιοθήκη του, ενώ χαρακτήρισε και τον τελικό ως έναν από τους καλύτερους στον οποίον έχει παίξει.

Στο πάνθεον της ιστορίας ο Κιπτσόγκε

Έσπασε τα κοντέρ το 2019 ο Κενυάτης Ελιούντ Κιπτσόγκε, ο οποίος έγινε ο πρώτος δρομέας μεγάλων αποστάσεων που κατάφερε να καλύψει σε λιγότερο από δυο ώρες την απόσταση του Μαραθωνίου στο INEOS Challenge της Βιέννης. Ο χρυσός ολυμπιονίκης του Ρίο κάλυψε τρέχοντας σε χρόνο 1:59:40 μια απόσταση 42.195 μέτρων, ενώ σημειώνεται πως ο 34χρονος είχε επιχειρήσει και στο παρελθόν να σπάσει το φράγμα των δύο ωρών στη Μόντσα της Ιταλίας το 2017, αλλά είχε αποτύχει για 26 δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με τον «Guardian», ο Κιπτσόγκε πέτυχε το εκπληκτικό κατόρθωμα με τη βοήθεια συνολικά 41 «λαγών» (pacemakers), δηλαδή αθλητών που αναλάμβαναν (ανά επτά κάθε φορά) να του δίνουν τον ρυθμό.

Δάκρυα για τον Εμιλιάνο Σάλα

Το ημερολόγιο έγραφε 21 Ιανουαρίου του 2019 όταν το μικρό αεροπλάνο που μετέφερε τον Εμιλιάνο Σάλα από τη Ναντ στο Κάρντιφ χάθηκε από τα ραντάρ στο στενό της Μάγχης. Ο Αργεντινός επιθετικός της Ναντ απέρριψε «χρυσή» πρόταση από σύλλογο της Κίνας για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να αγωνιστεί στην Premier League, αλλά βρήκε τραγικό θάνατο βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη.

Έπειτα από δύο περίπου εβδομάδες, τα αποτελέσματα των ερευνών εντόπισαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους και ανασύρθηκε η σορός του ποδοσφαιριστή. «Θανάσιμο τραυματισμό στο κεφάλι και το στέρνο» ανέφεραν τα στοιχεία από την ιατροδικαστική έρευνα, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησε «πόλεμος» ανάμεσα στους δύο συλλόγους που έφτασε έως τη FIFA και το CAS, με τη Ναντ να ζητά από την Κάρντιφ το ποσό των 20 εκατομμυρίων της μεταγραφής του παίκτη. Τρεις μήνες μετά τον τραγικό θάνατο του ποδοσφαιριστή, την τελευταία του πνοή άφησε και ο πατέρας του παίκτη, ο 58χρονος Χοράσιο Σάλα, από καρδιακή προσβολή που υπέστη.