Βραβεία ΠΣΑΤ: Όλες οι βραβεύσεις 2019

Διαβάστε αναλυτικά όλους τους κορυφαίους (αθλητές, προπονητές, ομάδες) για το 2019 που βραβεύτηκαν από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου. 

Βραβεία ΠΣΑΤ: Όλες οι βραβεύσεις 2019

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκε απόψε στο Μέγαρο Μουσικής η 66η τελετή απονομής των αθλητικών βραβείων του ΠΣΑΤ. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου ανέδειξε κορυφαίους αθλητές, προπονητές και ομάδες του ελληνικού αθλητισμού για τις διακρίσεις τους μέσα στο 2019, όπως ψηφίστηκαν από τους αθλητικούς συντάκτες-μέλη του Συνδέσμου.

Εβίνα Μάλτση: Ανακοίνωσε την απόσυρση της μετά από την βράβευση του ΠΣΑΤ!

Κορυφαίος αθλητής αναδείχτηκε ο Στέφανος Τσιτσιπάς, κορυφαία αθλήτρια η Κατερίνα Στεφανίδη, κορυφαίος προπονητής ο Γιώργος Πομάσκι, ενώ κορυφαία ομάδα ψηφίστηκε ο Ολυμπιακός στην υδατοσφαίριση Ανδρών.

Βραβεία ΠΣΑΤ: Κορυφαία ομάδα το πόλο του Ολυμπιακού (vid)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απένειμε το βραβείο του κορυφαίου αθλητή στον πατέρα του Στέφανου Τσιτσιπά, Απόστολο, στον οποίο και δήλωσε: «Θα ήθελα να διαβιβάσεις στον Στέφανο τη βεβαιότητα από όλους τους Έλληνες ότι εκφράζει ένα πρότυπο αριστείας και το αξίζει. Κάθε χρόνο δίνει ένα πρότυπο. Για να φτάσεις στον Όλυμπο χρειάζεσαι τρία πράγματα: ταλέντο, ψυχή, δουλειά. Ξέρω πόσο έχετε δουλέψει μαζί. Το πετύχατε. Η νέα γενιά έχει τεράστιες δυνατότητες και χωρίς δουλειά δεν μπορείς να πετύχεις. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Να είναι γερός και να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο».

Πριν την απονομή των βραβείων ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:

«Η αποψινή εκδήλωση των «Αθλητικών Βραβείων», η γιορτή των Κορυφαίων του Ελληνικού Αθλητισμού, που αδιάλειπτα διοργανώνει ο Πανελλήνιος Συνδεσμος Αθλητικού Τύπου εδώ και 66 χρόνια, καταγράφει με εγκυρότητα και αξιοπιστία τη δυναμική και τις προοπτικές των σπορ στη χώρα μας.

Οι αθλητικοί συντάκτες έχουν το προνόμιο να βρίσκονται κοντά στο πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Ζουν και καταγράφουν τις μεγάλες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού. Αγκαλιάζουν τους κορυφαίους, προβάλλουν τις μοναδικές επιτυχίες και σκιαγραφούν το μέλλον των Νέων αθλητών που έρχονται.

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί σε διεθνές επίπεδο, με Τους και Τις εκπροσώπους της να σπάνε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Προς επίρρωση, αρκεί μια ματιά στους υποψηφίους για την κατάκτηση των φετινών βραβείων.

Κι εμείς, ως αθλητική ηγεσία, επιφορτιζόμαστε το δύσκολο έργο να στηρίξουμε τις προσπάθειες όλων αυτών που μοχθούν. Όχι μόνο για την προσωπική επιτυχία, αλλά και για να σηκώσουν ψηλά τη γαλανόλευκη, διαφημίζοντας τη χώρα μας στα πέρατα της γης.

Μοναδική βραδιά η αποψινή για εκείνους που θα κατακτήσουν τον τίτλο του κορυφαίου της χρονιάς, αλλά και για όσους λάβουν τιμητικές διακρίσεις, που επάξια θα τους απονεμηθούν για την ξεχωριστή παρουσία τους.
Έτσι, μαζί με την απαράμιλλη ικανότητα, θα επιβραβευτούν το ήθος, η προσπάθεια και η αφοσίωση σε ολόκληρο το φάσμα του ελληνικού αθλητισμού, που είναι η αισιόδοξη πλευρά της κοινωνίας. Εκείνης που αγωνίζεται, επιβιώνει, διαπρέπει. Εκείνης που πέφτει αλλά ξανασηκώνεται, για να πάει ακόμα πιο ψηλά, χωρίς να παραιτείται.
Είμαστε εδώ για να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε εκείνους και εκείνες που γίνονται φωτεινοί σηματοδότες της πατρίδας. Είμαστε εδώ, όχι μόνο για την ηθική ανταμοιβή που τους αξίζει, αλλά και για να αποδείξουμε έμπρακτα τη στήριξη, την αγάπη και τον θαυμασμό μας.

Βρισκόμαστε μπροστά σε Ολυμπιακή Χρονιά. Η πρόκληση είναι μεγάλη. Η Ελλάδα οφείλει να βρίσκεται ανάμεσα στους πρωταγωνιστές. Εμείς θέλουμε να παραμείνει εκεί και θα το πετύχουμε. Με διαφάνεια και με αξιοκρατία.
Εργαζόμαστε με επιμονή και υπομονή για να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν πληρέστερη προετοιμασία όλων των αθλητών μας. Θεσμικά, με όσες αλλαγές, στο πλαίσιο καλύτερης λειτουργίας των Ομοσπονδιών, επέφερε το νομοσχέδιο που πρόσφατα ψηφίσαμε.

Επιπλέον, με το πρόγραμμα «Χίλων», που αξιολογεί αντικειμενικά τις τακτικές επιχορηγήσεις των Ομοσπονδιών. Με διαρκείς επαφές και ενέργειες για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Αλλά και με αγώνα για να εναρμονιστεί και πάλι η χώρα, όπως της πρέπει, με το παγκόσμιο κίνημα αντί-ντόπινγκ.
Έχουμε καταρτίσει και υπηρετούμε καθημερινά ένα μακρόπνοο σχέδιο για να στήσουμε εκ νέου το οικοδόμημα του αθλητισμού σε στέρεες βάσεις, σε όλα τα επίπεδα. Να τον θωρακίσουμε απέναντι στις παθογένειες. Διότι ο αθλητισμός οφείλει να είναι φωλιά δημιουργίας για κάθε νέα γενιά, αλλά και περαιτέρω αξιοποίησης των αθλητών, όταν αυτοί αποσύρονται από την ενεργό δράση.

Από την πρώτη ημέρα που ο πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μου ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού, συνεργαζόμαστε στενά με όλους τους θεσμικούς φορείς της μεγάλης αθλητικής οικογένειας, σχεδιάζοντας πολυποίκιλες δράσεις προς την ελληνική κοινωνία. Για να ξαναβρούμε την άκρη του νήματος στα ιδεώδη του Αθλητισμού και να αγκαλιάζονται από την πλατιά βάση των Πολιτών.
Με αυτό λοιπόν το πνεύμα και μ’ αυτή την στρατηγική πορευόμαστε. Θέλουμε τον ελληνικό αθλητισμό ενωμένο και μπροστάρη στον αγώνα που κάνει η Ελλάδα για να βγει και πάλι μπροστά, δυναμικά, σε όλα τα επίπεδα.

Συγχαρητήρια σε όλους όσοι θα βραβευθούν απόψε. Συγχαρητήρια και στην πλειονότητα των αθλητικών συντακτών που στηρίζουν το υγιές οικοδόμημα του αθλητισμού, πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες. Συνεχίστε έτσι. Η πατρίδα το έχει ανάγκη. Ο Αθλητισμός σας έχει ανάγκη.»

Οι νικητές ανά κατηγορία


ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ 2019: Στέφανος Τσιτσιπάς (Τένις)
ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΘΛΗΤΡΙΑ 2019:
Κατερίνα Στεφανίδη (Στίβος)
ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΟΜΑΔΑ 2019:
Ολυμπιακός (Υδατοσφαίριση Ανδρών)
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ 2019:
Γιώργος Πομάσκι (Στίβος)
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 2019:
Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης (Κολύμβηση)
ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΘΛΗΤΡΙΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 2019:
Αλεξάνδρα Σταματοπούλου (Κολύμβηση)
ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΘΛΗΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 2019:
Εθνική Ομάδα Κωφών (Μπάσκετ Γυναικών)

Στη Γιορτή των Κορυφαίων τιμήθηκαν με το έπαθλο του «Ανερχόμενου Ταλέντου» οι εξής:
- Απόστολος Παπαστάμος (κολύμβηση)
- Κωνσταντίνος Λιβανός (ποδηλασία)
- Μιχαέλα Λάκη (τένις)
- Μαρία Τσαμοπούλου & Μελίνα Παππά (ιστιοπλοΐα)

Το Έπαθλο «Ευ Αγωνίζεσθαι» απονεμήθηκε από κοινού στις ΠΑΕ ΑΕΚ και ΠΑΕ Ολυμπιακό για τη σημαντική κοινωνική πρωτοβουλία τους με την κοινή παρουσία και βράβευση στο στάδιο «Γ.Καραϊσκάκης» της Μυρτούς και της Τόνιας, πριν από το μεγάλο ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ.

Η βράβευση έγινε από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, ο οποίος δήλωσε: «Πραγματικά είναι τεράστια τιμή για εμένα προσωπικά και σαν γιατρός και σαν Περιφερειάρχης Αττικής που κάνω αυτή τη βράβευση. Σήμερα μου δίνεται η δυνατότητα να επιβραβεύσω ανθρώπους, καταστάσεις, ομάδες, αλλά και συγχρόνως να μπορούμε να συσπειρώσουμε και να συντονίσουμε ενέργειες, οι οποίες σχετίζονται με τον αθλητισμό, αλλά και με τα άτομα με κινητική δυσκολία που αντιμετωπίζουν.

Πρέπει να δημιουργήσουμε την προσβασιμότητα αλλά και τη δυνατότητα του ευ αγωνίζεσθαι σε όλους εκείνους που η ατυχία ή η μοίρα τους έχει κάνει αδύναμους όσον αφορά στην κινητικότητα. Αυτή η βράβευση ενώνει τα πάντα, ενώνει δύο ομάδες κόκκινο και κίτρινο και αυτό δεν είναι τυχαίο. Με αφορμή τη σημερινή υπογραφή στην Περιφέρεια για την υπογειοποίηση της "Αγίας Σοφίας", να τονίσω ότι το ίδιο θα κάνουμε για τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό. Η Περιφέρεια είναι εδώ και θα είναι κοντά σας γιατί αξίζεται πολλά. Μας ενώνει η άθληση και το ευ αγωνίζεσθαι».

Βραβεία απονεμήθηκαν επίσης στον Ολυμπιονίκη της κολύμβησης Σπύρο Γιαννιώτη, ο οποίος το 2020 θα μπει στο Ηall of Fame της παγκόσμιας κολύμβησης, στον κορυφαίο παίκτη του χάντμπολ Αλέξη Αλβανό, που αποχαιρέτησε την ενεργό δράση σε ηλικία 39 ετών, καθώς και το έπαθλο της κοινωνικής προσφοράς που δόθηκε στην οικογένεια του Αλέξανδρου Νασούλα και της Ευαγγελίας Ψάρρα, της οποίας και τα τέσσερα μέλη ασχολούνται ενεργά με την τοξοβολία.

Ο Αλέξανδρος Νασούλας είναι ο ομοσπονδιακός προπονητής, η Ευαγγελία Ψάρρα έχει αγωνιστεί πέντε φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες και τα παιδιά, Μαρία και Χάρης είναι στις μικρές Εθνικές ομάδες τοξοβολίας.

Ο Απόστολος Τσιτσιπάς βραβεύτηκε για την κοινωνική του προσφορά και στις δηλώσεις του στάθηκε στην αξία της οικογένειας: «Εάν δεν υπήρχε η λέξη οικογένεια δεν υπήρχαν ισορροπίες. Είναι δύσκολο για τους αθλητές να ακολουθούν τον πρωταθλητισμό. Η οικογένεια είναι η αρχή και το τέλος. Μέσα από την οικογένεια ο Στέφανος άναψε την φωτιά για τον δρόμο του πρωταθλητισμού. Πρέπει να προστατεύουμε τον θεσμό της οικογένειας και να είμαστε χαρούμενοι για τις προσπάθειές του και που συμμετέχει σε αυτά τα τουρνουά», είπε ο πατέρας του πρωταθλητή Στέφανου Τσιτσιπά.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Aθλητικού Τύπου, στο πλαίσιο της ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού στη χώρα μας, βράβευσε τρία πρόσωπα που έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στον συγκεκριμένο τομέα. Τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο που έχει συνδέσει τον Αθλητικό Τουρισμό με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη Μαρίνα Κουταρέλλη για την επιτυχία του Spetses Mini Marathon και τον Κωνσταντίνο Μητρόπαπα, για τις επιτυχημένες εκδηλώσεις που διοργανώνει σε όλη την Ελλάδα.

Τέλος, βραβεύτηκαν:
- Ο οδηγός αγώνων αυτοκινήτων, Ιαβέρης, που εδώ και χρόνια ευαισθητοποιεί και ενημερώνει με διαλέξεις και ομιλίες αφιλοκερδώς και ανιδιοτελώς σε όλη την Ελλάδα χιλιάδες συνανθρώπους μας, γύρω από τα θέματα Οδηγικής Συμπεριφοράς και Ασφάλειας.
- Τα Εκπαιδευτήρια Λαμπίρη, γιατί η ομάδα μπάσκετ αγοριών του Λυκείου έφτασε στον μεγάλο τελικό του Παγκόσμιου Σχολικού Πρωταθλήματος Μπάσκετ, καθώς και το 1ο Γενικό Λύκειο Βούλας, επειδή η ομάδα μπάσκετ κοριτσιών του Λυκείου πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα.
- Η Μαρία Πολύζου, ως η πρώτη Ελληνίδα που αγωνίστηκε σε Μαραθώνιο, σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Ατλάντα το 1996 και κατέχει μέχρι και σήμερα το ρεκόρ Ελλάδας.
- Η ΧΑΝ Θεσσαλονίκης, για τα 100 χρόνια προσφοράς στην κοινωνία μέσω της ενδυνάμωσης της προσωπικότητας και της καλλιέργειας εθελοντικής συνείδησης στους νέους.