Πινγκ πονγκ: Η κλήρωση για τις εθνικές μας ομάδες στα προκριματικά του Euro 2021

Η κλήρωση για τις εθνικές μας ομάδες στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2021

Πινγκ πονγκ: Η κλήρωση για τις εθνικές μας ομάδες στα προκριματικά του Euro 2021

Η κλήρωση των προκριματικών ομίλων στο Λουξεμβούργο αποτέλεσε την πρώτη πράξη για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης του 2021.

Βεβαίως τα προκριματικά θ’ αρχίσουν σε 11 μήνες από τώρα, η τελική φάση στη Ρουμανία θα γίνει πολλούς μήνες αργότερα, ωστόσο οι 41 ομάδες ανδρών και οι 37 γυναικών, που δήλωσαν συμμετοχή, έμαθαν αντιπάλους και σύστημα διεξαγωγής. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Στους άνδρες είναι στο επίπεδο Α (1η κατηγορία ουσιαστικά) και βρίσκεται στο 4ο γκρουπ με την Αυστρία (επικεφαλής) και τη Δανία. Στις γυναίκες θ’ αγωνιστεί ξανά στο επίπεδο Β (2η κατηγορία) και είναι στο 5ο γκρουπ με τη Σλοβενία (επικεφαλής) και την Εσθονία. Στόχος φυσικά, να επιτευχθεί ξανά η πρόκριση και των δύο ομάδων στην τελική φάση, όπως έγινε και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2019, που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Ναντ της Γαλλίας. Συνολικά από 24 μετέχουν στο τελικό στάδιο. Οι ομοσπονδιακοί προπονητές Κώστας Βατσακλής και Κωνσταντίνος Κωστόπουλος σχολίασαν το αποτέλεσμα της κλήρωσης.

ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ: «ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΟΜΑΔΕΣ»

«Βρεθήκαμε σ’ έναν δύσκολο όμιλο με δύο πολύ αξιόλογες ομάδες, οι οποίες έχουν μεγάλες επιτυχίες στο παρελθόν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γίνουν ωραία παιχνίδια με δυνατές αναμετρήσεις τόσο εντός όσο και εκτός έδρας. Είναι ακόμη νωρίς για να μας απασχολήσει περαιτέρω μια και έχουμε έναν χρόνο σχεδόν μέχρι την πρώτη συνάντηση», δήλωσε ο τεχνικός της εθνικής ανδρών Κώστας Βατσακλής. Σημειωτέον ότι η Αυστρία κατέκτησε τον ευρωπαϊκό τίτλο το 2015, ενώ η Δανία είχε κάνει το ίδιο το 2005 στο οικείο έδαφος του Άαρχους νικώντας μάλιστα στον τελικό την Αυστρία. Η τελευταία θυμίζουμε ότι έχει αναδείξει και τον τελευταίο Ευρωπαίο παγκόσμιο πρωταθλητή, τον παλαίμαχο πια Βέρνερ Σχλάγκερ το 2003 στο Παρίσι. Στο επίπεδο Α θα μετάσχουν 18 ομάδες και η Ελλάδα είναι στην 3η σειρά των seedings για τα γκρουπ.

ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: «ΔΥΝΑΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΜΕ ΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ»

Στην πλευρά των γυναικών ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος σχολίασε: «Πολύ γνώριμη σε μας η Σλοβενία, καθώς την έχουμε αντιμετωπίσει στα τρία τελευταία μεγάλα πρωταθλήματα, δύο φορές σε Παγκόσμιο και μία σε Ευρωπαϊκό. Χάσαμε και τις τρεις φορές, αλλά πάντα οι αναμετρήσεις ήταν αμφίρροπες. Με βάση αυτό λοιπόν, εκτιμώ ότι η Σλοβενία είναι φαβορί, όμως μπορούμε να φτάσουμε στη νίκη και θα έχουμε και ισχυρό κίνητρο να επικρατήσουμε εμείς αυτή τη φορά. Για την Εσθονία δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα, καθώς πέρα από μία αναμέτρηση των τελευταίων χρόνων στις νεάνιδες δεν την έχουμε αντιμετωπίσει σε επίπεδο γυναικών. Θεωρώ ότι εδώ είμαστε το φαβορί». Στα γκρουπ του επιπέδου Β βρίσκονται 14 εθνικές ομάδες.

Η προκριματική φάση θ’ αρχίσει στις 13 Οκτωβρίου 2020 για τους άνδρες και το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Οκτωβρίου 2020 για τις γυναίκες. Το σύστημα διεξαγωγής στο επίπεδο Α προβλέπει για τις χώρες παιχνίδια μέσα-έξω σε δύο γύρους. Οι νικητές και οι δεύτεροι των συνολικά έξι ομίλων προκρίνονται στα τελικά. Εκεί θα είναι απευθείας η κάτοχος του τίτλου Γερμανία και η διοργανώτρια Ρουμανία.

Στο επίπεδο Β των γυναικών η διαφορά είναι ότι και το στάδιο 1 των προκριματικών θα γίνει συγκεντρωτικά σ’ ένα μέρος για κάθε γκρουπ και όχι σε έδρες (αυτό δηλαδή, που συνέβη την αμέσως προηγούμενη φορά μόνο στο στάδιο 2 από το οποίο είχε προκριθεί και η εθνική Ελλάδας). Οι χώρες θα κοντραριστούν με το σύστημα «ένας προς όλους»

Ο 1ος και ο 2ος από κάθε γκρουπ θα περάσουν στο επόμενο προκριματικό στάδιο. Θα σχηματιστούν νέα γκρουπ, μαζί με τις ομάδες, που θα έχουν τερματίσει 3ες στα γκρουπ του επίπεδου Α και θα παίξουν πάλι συγκεντρωτικά σ’ ένα γυμναστήριο μεταξύ τους για τα 11 εναπομείναντα εισιτήρια της τελικής φάσης. Είναι 11 εδώ γιατί η Ρουμανία που θα φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα είναι και η κάτοχος του τίτλου.

Να αναφέρουμε τέλος ότι επικυρώθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας και με τις δύο εθνικές ομάδες στο προσεχές Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ως γνωστόν, υπάρχει κι εκεί μείωση ομάδων, η διεθνής ομοσπονδία ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες τις συνολικά 72 χώρες (ισάριθμες σε άνδρες και γυναίκες), που βάσει του πίνακα αξιολόγησης του Οκτωβρίου έχουν δικαίωμα αγωνιστικής παρουσίας και η Ελλάδα είναι ανάμεσα σε αυτές. Το World Team Championships θα διεξαχθεί στο Μπουσάν της Κορέας από τις 22 έως τις 29 Μαρτίου 2020.