Google- doodle: Ποια ήταν η Wanda Rutkiewicz (vid)

Ποια ήταν η Βάντα Ρουτκίεβιτς που η Google τίμησε σήμερα (16/10) με doodle.

Google- doodle: Ποια ήταν η Wanda Rutkiewicz (vid)

Σαν σήμερα to 1968 η Βάντα Ρουτκίεβιτς έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στα 8.611 μέτρα καταφέρνοντας να κατακτήσει την κορυφή K2 που είναι η δεύτερη υψηλότερη κορυφή, μετά το Έβερεστ.

H ζωή και ο θάνατός της παραμένουν μυστήρια. Η Βάντα γεννήθηκε στο Πλανγκέ της Λιθουανίας, από πολωνική οικογένεια. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στη Βαρσοβία. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Βρότσλαβ ηλεκτρολόγος μηχανικός.

Η σχέση της με την ορειβασία ξεκίνησε ως εξής: Οδηγώντας μία SFM Junak μηχανή, το καλοκαίρι του 1961, ξέμεινε από βενζίνη. Ο άνθρωπος που την πήρε με ωτοστόπ, ο Μπογκντάν Γιανκόφσκι τη μύησε στην ορειβασία.

Στις 16 Οκτωβρίου του 1968, έγινε η τρίτη γυναίκα στον κόσμο, η πρώτη γυναίκα στην Ευρώπη και η πρώτη Πολωνέζα που ανέβηκε στην κορυφή του Έβερεστ.

Το 1986, έγινε η πρώτη γυναίκα που πάτησε την κορυφή K2, χωρίς βοήθεια μάλιστα οξυγόνου. Η επιτυχία της επισκιάστηκε από το γεγονός ότι οι δύο συνοδοιπόροι της απεβίωσαν.

Χάθηκε στις 12 Μαΐου 1992 κατά τη διάρκεια της ανάβασής της στο Κανγκτσενγιούνγκα.

Το 1995, βρέθηκε ένα πτώμα από δύο ορειβάτες, και λέχθηκε ότι μπορεί να ανήκε σε αυτήν αλλά το πιθανότερο είναι να ανήκει σε μία Βουλγάρα ορειβάτισσα, η οποία είχε πεθάνει το 1994.